لیگ برتر فوتبال ما هیاهو زیاد دارد، اما کیفیت چندانی ندارد و حاشیه هایش بر خبرهای واقعی و جذاب میچربد. مدت هاست عادت کردیم تیمها در فصل نقل و انتقالات در رقابتی سخت و پرهیاهو برای بستن قرارداد با بازیکنان معمولی باشند که در طول فصل کارایی چندانی هم ندارند. برای بیشتر تیمهای ایرانی این تصور وجود دارد که به برنده نقل و انتقالات و تیمی که پرهیاهوتر از بقیه تیمش را ببندد هم جام میدهند؛ برای همین برخی از مدیران بدون توجه به نیازهای واقعی تیم یا بدون نظر سرمربی اقدام به خرید بازیکن میکنند. وقتی هم که هیاهوی زیادی درباره یک بازیکن در رسانهها ایجاد میشود، فارغ از عملکردش این مطالبه برای هواداران وجود دارد که باشگاه آن بازیکن را از چنگ رقیب دربیاورد و برای همین قیمت بازیکن به صورت کاذب بالا میرود در حالی که ممکن است واقعاً کیفیت لازم را به اندازه قیمتش نداشته باشد.
بعد از این هیاهوی بزرگ در نقل وانتقالات، در طول فصل تیمها میمانند و بازیکنانی که انتظار را برآورده نکرده اند؛ برای همین به جای فوتبال جذاب، شاهد رقابتی در بهانه گیری، بیانیه دادن و انتقاد از داوری، عملکرد میزبانی رقیب و... خواهیم بود. هرچند واقعاً نمیشود از مشکلات داوری، زمینهای غیراستاندارد، دردسرها و حاشیههای میزبانی و... صرف نظر کرد. اما موضوع این است که کیفیت لیگ ما چنان پایین است که این حاشیه ها، تبدیل به متن شده اند و کمتر پیش میآید از خود بازیها لذت ببریم. لیگ سال قبل و اتهاماتی که تیمها به هم نسبت دادند مثال خوبی از این موضوع است. امسال هم با روندی که از هفتههای ابتدایی دیدیم بعید نیست کفه ترازوی اخبار لیگ سمت حاشیهها سنگینی کندو جنجالها توجهات را جلب کنند نه کیفیت تیم ها. به خصوص این که به جز یکی دو تیم، بقیه در یارگیری موفق عمل نکردند و البته تیمها تا لحظه نگارش این مطلب که ساعات پایانی دیشب بود در جذب بازیکنان خارجی با کیفیت هم برایند موفقی نداشتند. در ادامه مروری داریم بر عملکرد تیمها در فصل نقل و انتقالات، با این توضیح که احتمال کمی وجود دارد اتفاقهای بزرگی در لحظات پایانی بیفتد.
بیشتربخوانید
آلومینیوم اراک دریغ از یک ترقه
اگر بخواهیم براساس حروف الفبا عملکرد تیمها را بررسی کنیم باید از این تیم اراکی شروع کنیم که برای درون دروازه احمد گوهری را جذب کرده، مرتضی تبریزی مهاجم کهنه کار فوتبال کشورمان هم که مدت هاست عملکرد متوسطی داشته، دیگر بازیکن نامداری است که جذب این تیم شده است. آلومینیوم در این فصل بمب معکوس ترکاند و حسین پورحمیدی پدیده فصل قبل را به تراکتور باشگاه اصلی اش برگرداند. هرچند پورحمیدی هم در هفتههای اول به خصوص مقابل پرسپولیس عملکرد خوبی نداشت. هانسل زاپاتا و احسان حسینی دیگر بازیکنان مطرح جدا شده از این تیم هستند.
استقلال تهران بمب نصفه و نیمه
پیش از این به حضور یک بازیکن فیکس تیم ملی که در تیمهای دیگر ثابت بازی میکرد و برای خودش وزنهای محسوب میشد میگفتند بمب نقل و انتقالات، اما این روزها که بازیکنان متوسط از لیگهای معمولی و درجه دوی اروپایی یا قطر و... سردر میآورند، با این که قیمت بازیکنان داخلی بسیار بالا رفته، اما در عین حال بازیکن خوب کم گیر تیمها میآید و اگر بازیکنی در حد مهرداد محمدی که سالها در لیگ خودمان بازیکن متوسطی محسوب میشد، از قطر به استقلال بیاید در حد خودش میشود یک بمب نقل و انتقالات. استقلال غیر از مهرداد محمدی، ایمان سلیمی از مس و آرمان سهرابیان از گل گهر را هم به خدمت گرفت. اما آن قدر بازیکن خوب از دست داده که کفه ترازوی بازیکنان رفته اش سنگینتر است. از رافائل سیلوا و عارف غلامی بگیرید تا از همه مهمتر مهدی قایدی و محمد محبی دو وینگر تکنیکی تیم که نقش مهمی در بازیهای پرهیجان و جذاب تیم ساپینتو داشتند. در این بین امید استقلالیها باید به جذب بازیکن آزاد باشد که در زمانی جز نقل و انتقالات هم میتوان جذب کرد.
استقلال خوزستان پر از چهرههای ناشناس
استقلال خوزستان در نقل و انتقالات امسال چه در زمینه جذب بازیکن، چه در زمینه فهرست خروجی پرکار ظاهر شد، اما اسامی را که مرور میکنیم نامهای چندان آشنایی نمیبینیم. شاخصترین بازیکنان ورودی این تیم فرزین گروسیان، محمد طیبی، رضا دهقانی و عقیل کعبی هستند که سابقه بازی در لیگ برتر را دارند، اما ستاره محسوب نمیشوند.
پرسپولیس قهرمانی که متوازن بسته نشد
پرسپولیس در لیگ امسال یکی از عجیبترین تیمهای تاریخ لیگ برتر است، چون اگر در لحظات پایانی موفق به عقد قرارداد با یک مهاجم هدف نشود فقط با شهاب زاهدی در چند عرصه باید با رقیبان مقابله کند؛ آن هم در شرایطی که زاهدی تا این جای لیگ چهره شاخصی نبوده. کنعانی زادگان از لیگ قطر برگشته، اما با توجه به این که خط دفاع قرمزها مهرههای خوبی داشت این بازگشت چندان جذاب نبود و ریگی هم که مشخص است برای نیمکت نشینی به جای کمال کامیابی نیا به تیم اضافه شده. با این حال یاسین سلمانی بازیکن فصل قبلی سپاهان را هرچند نمیتوان یک بمب دانست، اما میتوان از این بازیکن آینده دار به عنوان یک ستاره آتی یاد کرد. جمع جداشدهها از این تیم هم فهرست کاملی از بازیکنان باتجربه هستند.
پیکان همان تیم همیشگی
پیکان تیمی است که همیشه بدون حاشیه بسته میشود. حامد پاکدل مهاجم ذخیره پرسپولیس و تراکتور و ایمان صادقی دروازه بان ملوان شاخصترین ورودیهای این تیم هستند، سامان نریمان جهان هم به این تیم اضافه شده که هیچ کدام نزدیک بمب هم نیستند. اصولاً پیکان هم اهل ترکاندن بمب نیست، اما همین که شرزود تمیروف از این تیم جدا شده را میتوان یک بمب تلقی کرد.
تراکتور پر از دینامیت
هرچه تیمهای دیگر به جای بمبهای بزرگ در نهایت موفق به ترکاندن ترقههای کوچک شدند، تراکتور را میتوان تیمی دانست که لااقل چند دینامیت منفجر کرد که شاید در طول فصل تبدیل به چهرههای اثرگذاری شوند. از امیرحسین حسین زاده که از بلژیک آمد بگیرید تا حسین پورحمیدی، سیامک نعمتی، عارف آقاسی، شجاع خلیل زاده، محمد نادری و مهدی عبدی. البته در این بین شاید حسین زاده بهترین خرید تبریزیها باشد، چون جوان است و فراتر از نام بزرگ میتواند کارنامه خوبی هم داشته باشد. در مقابل این فهرست بلندبالا از بازیکنان ورودی، تبریزیها عباس زاده و رضا اسدی را از دست دادند و بااین شرایط تراکتوریها امسال قدرتمند خواهند بود.
ذوب آهن همان روزهای آرام همیشگی
ذوب آهن برخلاف سپاهان مدت هاست که در نقل وانتقالات گرد و خاک نمیکند. امسال هم کمال کامیابی نیا از پرسپولیس که با توجه به مصدومیتهای مکرر و بالا رفتن سن دیگر بمب نیست و شایان مصلح را جذب کرده. در فهرست خروجی اش هم نام بزرگی به چشم نمیخورد.
سپاهان رقیب تراکتور در نقل و انتقالات
سپاهان امسال بازیکنان اصلی اش را حفظ کرده و سلمانی، علی محمدی و ریگی شاخصترین خروجی هایش بودند که در مقابل فهرست بلندبالای ورودیها کاملاً قابل چشم پوشی هستند. احسان پهلوان از فولاد، رضا شکاری که جزو بهترینهای گل گهر در فصل قبل بود و هنوز جوان است، رضا اسدی که بهترین بازیکن تراکتور فصل قبل بود، کاوه رضایی و ۲ بازیکن خارجی که هنوز محک درستی در لیگ فیزیکی ما نخورده اند، شاخصترین ورودیهای این تیم هستند. طی روزهای نقل و انتقالات شایعات زیادی درباره این که سپاهان سقف قرارداد را نادیده گرفته به گوش میرسید، اما با این حال زردپوشان یک تیم جذاب با نیمکت ذخیره قدرتمند و کادر فنی با دانش دارند که از آنها یک مدعی میسازد.
شمس آذر قزوین تیم ناشناخته
این تیم قزوینی برای اولین بار در تاریخ خود راهی لیگ برتر شده و بازیکنان ورودی اش هم مثل فراز امامعلی و سجاد بازگیر، لیگ برتریهای متوسطی هستند که در قامت ستاره ظاهر نشدند. پیش از اینها رسم بود تیمهای تازه وارد در فصل اول گرد و خاک اساسی در نقل و انتقالات داشته باشند، اما شمس آذر و بازیکنان هنوز ناشناخته هستند.
صنعت نفت برزیلیهای بی سروصدا
صنعت نفت که چند بازیکن باتجربه اش مثل بیت سعید، طیبی، بوعذار و گروسیان را از دست داده حتی ترقه هم نترکاند تا یکی از تیمهای بی سروصدای نقل وانتقالات در حوزه جذب نامهای بزرگ باشد.
فولاد خط حمله با تجربه
فولاد که سالها قبل جزو تیمهای پرهزینه لیگ بود امسال فقط دو بازیکن با تجربه یعنی منشا و عباس زاده را به خط حمله اش اضافه کرده و ستاره جوانش یعنی حزباوی را به السد و پهلوان، آقایی و شیری را به تیمهای دیگر فرستاد.
گل گهر غولی که کوچک شد
گل گهر یکی دو فصلی بود که بازیکنان بزرگی داشت، اما بعد از رفتن قلعه نویی این تیم بازیکنان خوبش را هم از دست داد که در ورودی دیگر تیمها خواندید. اما حضور اخباری دروازه بان با تجربه تراکتور و ممی زاده از صنعت نفت را شاید بتوان نقطه عطف سیرجانیها در نقل و انتقالات دانست.
مس رفسنجان امید به پیش کسوتان
هرچند فهرست ما براساس حروف الفبا بود، اما اگر دقت کنید با گذر از نام هایی، چون تراکتور و سپاهان، واقعاً فقط با فهرستی از بازیکنان متوسط روبه رو میشویم که از یک تیم به تیم دیگر میروند و چهرههای شاخص لیگ هم در سه چهار تیم متمرکز شده اند و برای همین لیگ ما جذاب و برابر نخواهد بود. مس رفسنجان هم تیمی است که فقط دو بازیکن با تجربه یعنی شهباززاده از استقلال که فصل قبل هیچ گلی نزد و علی محمدی از سپاهان را به عنوان بازیکن شاخص جذب کرده است.
ملوان پرکار، اما کم نام
ملوان یکی از پرکارترین تیمها در نقل و انتقالات بود؛ ۱۳ ورودی و ۸ خروجی، یعنی ۲۱ بازیکن در این تیم رفت و آمد داشتند، اما دریغ از یک نام متوسط. هرچند این تیم پرتلاش فصل قبل هم با جوانانی بی ادعا نتایج خوبی گرفت.
نساجی چشم در چشم نیمار
نساجی که نماینده کشورمان در لیگ قهرمانان است، رشید مظاهری با تجربه را برای درون دروازه جذب کرده، قائد رحمتی و فرشید اسماعیلی هم به این تیم پیوسته اند. از طرفی ۱۷ خروجی هم داشته که برای خودش یک رکورد محسوب میشود. اما به هرحال با وجود این تقویت نصفه و نیمه، مشخص است نساجی برای آسیا دردسرهای زیادی خواهد داشت.
هوادار امید به با تجربهها
خروجی فوتبال ما چنان ضعیف است که وقتی بازیکنان اسم و رسم دار حاضر در تیمهای معمولی را مرور میکنیم به نامهایی میرسیم که عموماً سالهای آخر فوتبال شان است مثل علیرضا حقیقی، امین قاسمی نژاد و یونس شاکری که این فصل به هوادار پیوسته اند. این تیم با مسعود شجاعی ۳۹ ساله هم خداحافظی کرد. با این اوصاف میبینیم که جز چند تیم، بقیه باشگاهها فقط چند بازیکن را بین همدیگر جابه جا کرده اند، بدون هیچ اتفاق خبری جذابی. در این شرایط نمیتوان از این لیگ که نه خارجی هایش با کیفیت هستند و نه داخلی هایش خوب توزیع شده و خبری از جوان گرایی و معرفی پدیده هم در آن نیست، انتظار جذابیت داشته باشیم.
منبع: روزنامه خراسان