نویسندگان نشریه فارن افرز با اشاره به همکاریهای روزافزون ایران، چین و روسیه و افول قدرت آمریکا نوشتند که رهبر جمهوری اسلامی، ایران را تبدیل به قدرت برتر خاورمیانه خواهد کرد.
ری تکیه (RAY TAKEYH) پژوهشگر ارشد اندیشکده "شورای روابط خارجی" آمریکا و رئول مارک گرشت (REUEL MARC GERECHT) مامور پیشین سیا با انتشار مقالهای مشترک در نشریه "فارن افرز" با اشاره به گرم شدن بیش از پیش روابط ایران با روسیه و چین نوشتند که همزمان با افول قدرت و نفوذ واشنگتن، مسکو و پکن تصمیم گرفتهاند که نظم لیبرال بین المللی را به چالش کشیده و ضمن استقبال از مقامهای ایرانی، کمکهای وسیع نظامی و اقتصادی به تهران ارائه دهند.
در این نوشتار آمده است: چین تجارت مقاوم در برابر تحریمهای آمریکا و فن آوری پیشرفته را در اختیار ایران قرار داده و روسیه نیز به نوسازی نیروهای نظامی ایران کمک کرده است. در نتیجه تهران دیگر از فروپاشی اقتصادی هراسی نداشته و از لحاظ دیپلماتیک نیز با پکن و مسکو مثلثی را تشکیل داده که به انزوای جمهوری اسلامی پایان داده است.
در این مطلب اضافه شده است که در کنار حمایتهای روسیه و چین، حکومت ایران بیش از پیش احساس قدرت و امنیت میکند.
در ادامه این مقاله با ادعای اینکه در خلال نخستین دهه قرن بیست و یکم، ایران کماکان در انزوا به سر میبرد، آمده است: با آغاز دومین دهه این قرن، رخدادهای بین المللی به سود آن رقم خوردند. مقابله با اشغالگران آمریکایی در عراق به تحلیل نیروی این کشور در خاورمیانه منجر شد و رشد روحیه جنگ ستیزی در آمریکا به پیروزی باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری ختم شد. وی برای آغاز دوران جدیدی از روابط واشنگتن و جهان اسلام باور داشت که میتواند با مداخله شخصی به مشکلات دیرینه با ایران پایان دهد.
این مطلب میافزاید: برجام نه تنها چراغ سبز به غنیسازی بومی در ایران بود بلکه راه را بر غنی سازی صنعتی ایران پس از ۱۵ سال از اجرای این توافق گشود. در زمانی که اقتصاد ایران با مشکلات دست و پنجه نرم میکرد، توافق هستهای از یک سو مرهمی بر این مشکلات بود و از سوی دیگر به آمال هستهای مشروعیت بخشید.
در سالهای اخیر چین جای پای خود را در خاورمیانه محکم ساخته و تهران و پکن در سال ۲۰۲۱ توافق ۲۵ سالهای را برای همکاری در تمامی حوزههای اقتصاد امضا کردند. در نتیجه چین در زیرساختها و ارتباطات ایران سرمایه گذاری خواهد کرد و وعده داده تا به توسعه بخش انرژی و صنایع هستهای غیرنظامی نیز کمک کند.
اکنون تولید ناخالص داخلی ایران که بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ نصف شده بود، در حال رشد است و جمهوری اسلامی عضوی از سازمان همکاری شانگهای بوده و به بریکس نیز دعوت شده است. سران آمریکا یکی پس از دیگری امیدوار بودند که فشار مالی و دیپلماتیک بر ایران، حکومت آن را وادار به کنار گذاشتن داشتههای هستهای خود کند؛ اما اقدامهای چین عملی شدن چنین سناریویی را غیرممکن ساخته و زهر تحریمهای آمریکا را گرفته است.
این گزارش در ادامه با اشاره به اینکه روسیه نیز سهم خود در کمک به ایران را ادا کرده است، میافزاید: در ده ماه نخست سال ۲۰۲۲، صادرات این کشور به ایران ۲۷ درصد افزایش یافت و دو کشور تفاهم نامه سرمایه گذاری ۴۰ میلیارد دلاری روسیه در پروژههای گازی ایران را امضا کردند. روحیه جمهوری اسلامی در مقایسه با یک سال پیش پیروزمندانه است. جمهوری اسلامی از پس تحریمها برآمده و با کمک قدرتهای متحدش اقتصاد را به ثبات رسانده و شروع به تقویت نیروی نظامی خود کرده است.
در بخش پایانی این مقاله نوشته شده است: بقای انقلاب اسلامی در برابر دشمن اصلیاش به دست رهبر ایران تضمین شده خواهد بود و وی خاورمیانه را به منطقهای تبدیل خواهد کرد که ایران پس از ۴۴ سال تلاش، قدرت برتر آن خواهد بود.