خانه تکانی اول پاییز در بسیاری از خانواده‌ها مرسوم است، اما همان‌قدر که این سنت اهمیت دارد، توجه به صرفه جویی در مصرف آب نیز حائز اهمیت است.

روز‌های پایانی تابستان و ورود به نیمه دوم سال برای بسیاری از خانم‌ها به خصوص آن‌هایی که بیشتر اهل خانه‌داری هستند، به معنای فرارسیدن فصل خانه تکانی و ایجاد تغییر و تحولی در ظاهر و باطن خانه است. از شست و شو و جمع آوری لباس‌ها و پرده‌های تابستانی گرفته تا شستن مبلمان و حتی کل ظروف داخل کابینت که خیلی‌هایشان بیشتر جنبه تزیینی دارند. خلاصه از یک پاکسازی اساسی حرف می‌زنیم که کم از خانه تکانی نوروز ندارد و چه بساکه به علت وقت کافی با صبر و دقت بیشتری هم انجام می‌شود.

ایرادی وارد نیست؛ بالاخره رسول اکرم (ص) فرموده اند: «النظافة من الایمان و الایمان فی الجنة» که با این حساب دست کشیدن از نظافت و بستن در‌های بهشت اصلا کار معقولی به نظر نمی‌رسد؛ اما با این حال خوب است توصیه حضرت رسول (ص) در رابطه با اسراف آب را هم جدی بگیریم و در این روز‌هایی که کشورمان با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می‌کند با زیاده روی در مصرف آب، خود را مدیون خدا و اسیر حق‌الناس نکنیم و به خاطر داشته باشیم که رسول اکرم (ص) فرموده‌اند: «آب را اسراف نکنید؛ حتی اگر در حال وضو گرفتن در آب رودخانه‌ای باشید!»

خوب حالا که به بهانه نزدیک شدن به خانه تکانی میانه سال به بحث تکراری اما مهم صرفه جویی در مصرف آب رسیدیم خوب است یکبار دیگر روش‌های ساده صرفه جویی آب که خیلی اوقات از ذهنمان پاک می‌شوند و نیاز به تلنگری دوباره دارند را با هم مرور کنیم.

دور شست و شوی غیرضروری را خط بکشید

در خانه ما ایرانی‌ها خیلی از ظروف نقش مصرفی ندارند و هر چندوقت یکبار تنی به آب می‌زنند تا صرفا گرد و غبار از سر و رویشان زدوده شود. اگر ظروفتان جزو این دسته هستند، خواهشا بیخیال شست و شوی آن‌ها شوید و به یک گردگیری با دستمال مرطوب رضایت دهید. در مورد ظروف مخصوص مهمان نیز همین اقدام کفایت می‌کند چون معلوم نیست چند وقت دیگر به آن‌ها نیاز دارید و ظروفتان دوباره خاک خواهند گرفت.

آب را یکسره باز نگذارید

استفاده درست از آب هنگام شست و شوی ظروف اصلا کار سختی نیست. فقط کافی است در هنگام کف مالی ظروف، آب را کاملا ببیندید و در مرحله آبکشی، شیرآب را با فشار متوسط باز کنید. متاسفانه بسیاری از افراد توجهی به این موارد ساده ندارند و با هر بار شسستن ظرف‌ها، حجم زیادی آب هدر می‌دهند.

دست از جدال پرده‌ها و آب بینوا بردارید

اول یک بار در آب خالی خیس کن، دفعه بعد با پودر لباسشویی و آخر سرهم با صابون بشور؛ به ماشین لباسشویی هم اعتماد نکن، چون پرده‌ات را چرک مرد می‌کند! این توصیه‌ها معمولا زیاد بین خانم‌ها رد و بدل می‌شود، اما واقعا این توصیه‌ها در مورد پرده‌هایی که فقط ۶ ماه اول سال آویزان بوده‌اند و خبری از بخاری و شوفاژ و دوده ناشی از آن‌ها نبوده، کاربردی دارد؟ لطفا در مورد پرده ها به یک شست و شوی ساده و ترجیحا با ماشین لباسشویی کفایت کنید تا هم در مصرف آب صرفه‌جویی کرده باشید و هم از عمر پرده‌هایتان کم نکنید.

شستن فرش‌ها را به کاردانش بسپارید

این هوا جان می‌دهد برای فرش شستن! بله آفتاب به اندازه کافی مهیاست، اما آیا انصاف است در حالیکه بسیاری از مردم کشورمان حتی برای مصرف معمولشان با کمبود آب مواجه هستند، ساعت‌ها آب را روی فرش باز کنید و دلتان هم خوش باشد به اینکه خودکفا هستید؟ حداقل اگر هم قصد شستن فرش‌ها را دارید به جای آنکه خودتان دست به کار شوید و چند صد لیتر آب شرب هدر دهید، کار را به کاردانش بسپارید، بالاخره آن‌ها هم باید نانی به خانه ببرند.

همه لباس‌ها نیاز به شست و شو ندارند‌

می‌خواهید لباس‌های تابستانی را جمع و جور کرده و کنار بگذارید؟ کار بسیار خوبی است، اما اگر واقعا نیاز به شست و شو دارند، این کار را انجام دهید. اینکه لباس‌های تمیز داخل کمد را برای اطمینان خاطر بیشتر داخل ماشین بیندازید و سپس آن‌ها را روانه بقچه‌ها و چمدان‌ها کنید، اصلا منطقی نیست.پس دور وسواس را خط بکشید و بیشتر به فکر آب باشید. ضمنا روشن کردن ماشین لباسشویی با ظرفیت کامل را هم فراموش نکنید.

سرعت کار را بالا ببرید

بعضی‌ها برای پاک کردن لکه‌های به جای مانده بر لیوان‌ها و ظروف، ساعت‌ها با اسکاچ به جان آن‌ها می‌افتند و در تمام این مدت نیز، شیرآب را باز می‌گذارند، اما غافل از اینکه بازگذاشتن شیر، دردی از لکه‌ها دوا نمی‌کند و گاهی لازم است از لکه بر‌های قوی‌تری استفاده شود. البته منظورمان مواد شیمیایی نیست. مثلا ترکیب سرکه و آبلیمو و خمیر سرکه و جوش شیرین، دو ترکیب ایده آل برای لکه‌زدایی به شمار می‌روند.

برای شستن سرویس بهداشتی به جای شیلنگ آب، از یک سطل آب و کف استفاده کنید.

سرویس‌ها را با آب حداقلی بشویید 

درست است که در سرویس‌های بهداشتی بدون نگرانی خیس شدن فضا می‌توانید با خیال راحت از آب استفاده کنید، اما اینکه بخواهید دیوار‌ها و سرامیک‌ها را با آب پرفشار بشویید، اصلا منطقی نیست، بنابراین ابتدا دیوار‌ها را با دستمال و مواد شوینده پاکسازی کرده و فقط برای آبکشی از آب مستقیم استفاده کنید تا ده‌ها لیتر در مصرف آب صرفه جویی شود.

حواستان به بچه‌ها باشد

در اینکه اکثر بچه‌ها عاشق آب بازی هستند و شما هم دلتان می‌خواهد از حالا نظافت را به بچه‌هایتان بیاموزید، شکی نیست، اما این دلیل نمی‌شود که هنگام تمیزکاری، بچه‌ها بدون نظارت بزرگتر‌ها پای شیرآب بایستند و حجم زیادی آب را بی‌دلیل هدر دهند. آن‌ها باید از همین کودکی به ارزش آب و ضرورت صرفه جویی پی ببرند. می‌توانید ضمن تعریف کودکانه داستان چرخه آب برای بچه ها، یک ظرف آب مقابلشان قرار دهید و مطمئن باشید که سرشان با همان مقدار آب، گرم می‌شود.

منبع : فارس

برچسب ها: گردگیری ، نظافت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.