بنابر اعلام مسئولان سازمان بورس در حال حاضر تعداد صندوقهای سرمایهگذاری فعال در بازار سرمایه به ۴۰۸ رسیده است که این تعداد صندوقها مشتمل بر ۱۸ نوع صندوق سرمایهگذاری از جمله در اوراق بهادار با درآمد ثابت، مختلط، در سهام اختصاصی بازارگردانی، در اوراق بهادار مبتنی بر کالا، املاک و مستغلات، خصوصی، جسورانه، پروژهای، بخشی و ... هستند.
صندوقهایی که هر کدام با شکل خاصی عمل میکنند و نیاز سهامداران را پوشش میدهند صندوقهای بخشی هم از جمله صندوقهایی هستند که به تازگی در حال افزایش تنوع صنعت و تعداد هستند.
محمد غفوری کارشناس بازار پیش از این در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود: صندوقهای بخشی امکان سرمایه گذاری در یک صنعت خاص را فراهم میکنند بنابر این علاقهمندان به یک صنعت خاص که نمیتوانند هر کدام از سهمهای آن را به شکل تک به تک بررسی کنند، یا زمان و دانش کافی برای بررسی ندارند میتوانند از این صندوقها استفاده کنند.
در ادامه هم رئیس مرکز نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس ایرانشاهی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرد: در حال حاضر امکان راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری بخشی در صنایع محصولات شیمیایی، فلزات اساسی، سیمان آهک و گچ، خودرو و ساخت قطعات، بیمه و صندوقهای بازنشستگی به جز تأمین اجتماعی، استخراج کانههای فلزی، حملونقل انبارداری و ارتباطات وجود دارد.
او افزود: در حال حاضر صندوقهای سرمایهگذاری بخشی در صنایع محصولات شیمیایی و فلزات اساسی مجوز فعالیت به متقاضیان ارائه شده است. در صنایع خودرو و سیمان پذیرهنویسی دو صندوق بخشی در حال انجام است و چند صندوق بخشی در صنایع مختلف تاسیس شده و آماده پذیره نویسی هستند.
این مقام مسئول بیان کرد: اقدام اساسی سازمان بورس و اوراق بهادار، ارائه اساسنامه و امیدنامه صندوقهای سرمایهگذاری بخشی با محاسبه nav به صورت جداگانه است. این اقدام راهاندازی و توسعه عمیق این صندوقهای سرمایهگذاری را به شدت تسریع میکند به گونهای که پیشبینی میشود تا انتهای سال ۱۴۰۲ این صندوقهای سرمایهگذاری از نظر دارایی تحت مدیریت رشد قابلملاحظهای داشته باشند. همچنین این مقررات بروکراسی اداری تأسیس و راهاندازی این صندوقها را به شدت کاهش داده است و هزینههای صندوق را به طور قابلملاحظهای پایین آورده است.
پیش از این نیز رئیس سازمان بورس مجید عشقی در رابطه با هدف معرفی صندوقهای بخشی گفته بود: هدف از معرفی صندوق بخشی این است که بتوانیم متناسب با نیاز سهامداران به همه ذائقههای موجود بازار پاسخ بدهیم. بسیاری از سرمایهگذاران علاقهمند به سرمایهگذاری در یک حوزه هستند و در عین حال نمیخواهند ریسک تک سهم بودن را به دوش بکشند که با راهاندازی صندوق بخشی این امکان فراهم شد.
صندوقهای بخشی که به گفته صفاری کارشناس بازار سرمایه به باشگاه خبرنگاران جوان از جمله ابزارهای سازمان بورس برای تشویق به سرمایه گذاری به شیوه غیر مستقیم به شمار میآیند.
در نهایت به گفته کارشناسان، صندوق های بخشی از جمله ابزارهای توسعه روش های سرمایه گذاری به شکل غیر مستقیم در بازار سرمایه هستند که علاقمندان به سرمایهگذاری در یک صنعت خاص می توانند با توجه به مزیت های این صندوق ها از آنها بهره ببرند.
لازم به ذکر است این مطلب سیگنال بورسی و توصیه به خرید یا فروش این نوع از صندوقها محسوب نمیشود.