پس از همایش عظیم اربعین کربلا، شیعیان بار دیگر اجتماع میلیونی خود را در مشهد الرضا به نمایش گذاشته و در سالروز شهادت امام مهربانیها، اجتماع امام رضاییها را رقم میزنند. طبق گفته رئیس شورای اسلامی شهر مشهد به «ایران»، پیشبینی میشود که شهر مشهد در دهه پایانی ماه صفر، میزبان ۸ میلیون زائر امام رضا (ع) باشد.
این روزها، مشهد میزبان خیل عظیمی از زائران و هیأتهای عزاداری از سراسر کشور است که با شور و اشتیاقی وصف ناپذیر، با پای پیاده، قطار و هواپیما خود را به مشهدالرضا رسانده و قصد دارند تا در سالروز شهادت امام رئوف (ع) و در بارگاه منورش به عزاداری بپردازند. حالا تمامی نهادهای استان خراسان رضوی برای خدمترسانی به زوار به حالت آماده باش درآمدهاند تا میزبانی شایستهای از افزایش حضور ۲۹ درصدی زائران و عزاداران در بارگاه منور رضوی بهعمل آورند.
حسن موحدیان، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد اعلام کرد: همه نهادها و ارگانهای استان رضوی برای خدمترسانی به زائرین پای کار آمدند. فرمانداری مشهد، قرارگاهی را برای خدمترسانی به زوار تشکیل داده و با تمام امکاناتی که در اختیار دارد پای کار آمده و ظرفیت مناسبی را برای پذیرایی و اسکان هیأتهای مذهبی فراهم کرده است.
وی افزود: شهرداری مشهد، سرویسهای بهداشتی سیار را تعبیه کرده و ملزومات موردنیاز برای رفاه و خدمترسانی زائرین را فراهم کرده است. در مسیر حرم، موکبها پذیرایی و اسکان زوار را برعهده گرفتهاند.
مردم مشهد نیز با تحویل نذورات خود به موکبها، سهمی عمده در پذیرایی از عزاداران امام رئوف (ع) برداشتهاند. در این مسیر، هم شهرداری و هم هیأتهای مذهبی حضور فعال داشته و امیدواریم تا پایان مراسم عزاداری با هیچ مشکل و مانعی در میزبانی از عزاداران امام رضا (ع) مواجه نشویم.
طبق برنامهریزی انجام شده، از ۱۳۵ موکب این دهه، ۱۰ موکب مزین به نام شهید سلیمانی در بابالهادی (ع) و راسته بازار، ۴۵ موکب مزین به نام شهید شوشتری در خیابان آیتالله واعظ طبسی، ۳۷ موکب مزین به نام شهید کاوه در پارکینگ شماره ۴ و انتهای پارکینگ رضوان و رهباغ رضوان، ۳۴ موکب مزین به نام شهید برونسی در باب الحسن (ع) و ره باغ حضرت زهرا (س) و همچنین ۹ موکب در مفصل شرقی حرم مطهر رضوی مزین به نام شهید چراغچی برپا شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر مشهد، مسئولیت حمل و نقل در شهر مشهد را با وزارت راه و شهرسازی دانسته و میگوید: شهرداری مشهد به منظور ارائه خدمات بهتر به زوار و در صورت کسب اجازه از شورای همتای استان (شورای هماهنگی ترافیک)، در راههای کوتاه داخل استان مانند (مشهد- قوچان و مشهد- فریمان و...) از اتوبوسهای شهری استفاده کرده و اتوبوسهایی مربوط به شهرهای کوچک در مسیرهای طولانی مانند (مشهد- تهران یا مشهد- سمنان و...) مورد استفاده قرار خواهد داد.
این مقام مسئول میافزاید: امیدواریم مجموعه شهرداری و دیگر نهادهای استانی و شهر مشهد، میزبانی شایستهای از زوار امام رضا (ع) بهعمل آورده و رضایتمندی آنها از خدمترسانی و ارائه خدمات را افزایش دهیم. از عزاداران و هیأتهای مذهبی نیز که در تکایا و مدارس و... اسکان داده میشوند، خواهشمندیم تا همکاریهای لازم با مسئولین را به منظور خدمترسانی بهتر بهعمل آورند.
آنگونه که حجت گنابادی نژاد، معاون فرهنگی، اجتماعی و زیارت استاندار خراسان رضوی میگوید: از ۱۵ شهریور ماه تا ۲۰ شهریور سالجاری، ۱ میلیون و ۱۳۵ هزار و ۳۹۲ نفر ورودی زائر به مشهد داشتیم که در مقایسه با روزهای مشابه سال گذشته، ۱۶ درصد افزایش پیدا کرده است. در اسکان زوار، مجموعاً ۲ میلیون و ۲۵۸ هزار و ۲۰۹ نفر نیز شب از ظرفیتهای اسکان رسمی موقت و اضطراری استفاده کرده اند.
ایستگاههای صلواتی متعددی نیز در بخشهای مختلف شهر مستقر شده و به خدمترسانی به زائرین و عزاداران مشغولند. آنگونه که محمد غلامی، سرپرست سازمان اتوبوسرانی مشهد میگوید: «برابر مصوبه شورای اسلامی شهر مشهد، ۱۱ خط منتهی به حرم در روزهای آخر ماه صفر به ارائه خدمات صلواتی خواهند پرداخت. همچنین در شب رحلت حضرت رسول اکرم (ص) و شهادت امام حسن مجتبی (ع)، ناوگان خطوط منتهی و عبوری از حرم مطهر رضوی با چندین دستگاه اتوبوس و در شب شهادت امام رضا (ع) با ۱۵ دستگاه اتوبوس تقویت خواهد شد.
طبق گفته محسن ذاکریان، مدیر عامل جمعیت هلال احمر خراسان رضوی، از روز بعد از اربعین عملیات دهه آخر صفر در مشهد آغاز شده و تمهیدات، اقدامات و هماهنگیهای مورد نیاز صورت گرفته است. در مسیر زائران، ۲۸ پایگاه امداد جادهای ثابت وجود دارد که تا پایان ماه صفر، ۱۱۰ پست امدادرسانی با ظرفیت استفاده از امکانات خراسان رضوی و ۱۵ استان دیگر در حال انجام وظیفه هستند. همچنین همزمان با استقرار یک بالگرد امداد و نجات در حرم مطهر رضوی برای خدمات درمانی به زائران، جمعیت هلال احمر در مواکب، حسینیهها، ادارات، سالنها و مدارس برای اسکان ۱۰۰ هزار نفر وارد عمل شدهاند.
برای خدمترسانی به زائرین در حوزه سلامت نیز پایگاههای سلامت در مسیرهای منتهی به مشهد (۱۴ ایستگاه سلامت در مسیر قوچان تا مشهد، ۹ ایستگاه در مسیر مشهد تا تربت حیدریه، ۶ ایستگاه در مسیر سبزوار تا نیشابور، ۶ ایستگاه در مسیر گناباد تا تربت حیدریه، ۶ ایستگاه در مسیر نیشابور تا ملک آباد، ۶ ایستگاه در مسیر تربت جام تا فریمان، ۶ ایستگاه در مسیر مشهد تا نیشابور، هفت ایستگاه از سرخس تا مشهد، ۶ ایستگاه از مشهد تا فریمان و مابقی در سطح شهر مشهد دایر شده است. آنگونه که سید جواد حسینی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد میگوید: ۷۰۰ بازرس بهداشت محیط و حرفهای در استان خراسان رضوی همزمان با دهه پایانی ماه صفر نظارت بر مکانهای اسکان زائران، تکایا، مساجد، موکبها و ایستگاههای صلواتی، اماکن عمومی و... را بر عهده دارند تا مشکلی برای زائران امام رضا (ع) پیش نیاید.