بابک عشرتی، معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به این که از اواخر مهرماه موارد مبتلا به آنفلوآنزا رو به افزایش میگذارد، گفت: این روند افزایشی تقریبا تا بهمن ادامه دارد و سپس در اسفندماه کاهشی میشود.
وی با بیان این که سال قبل هم این وضعیت را داشتیم، افزود: پیشبینی ما این است که مانند سالیان قبل از شیوع کرونا، وضعیت امسال هم به همین شکل پیش برود و با آغاز سرد شدن هوا، آنفلوآنزای فصلی آغاز شده و تا اواخر زمستان ادامه یابد.
او تاکید کرد: در زمان اوج شیوع کرونا، چون این ویروس نوپدید شایع شده بود، خیلی از موارد آزمایش گرفته نمیشد و ما مورد مشکوک را به حساب ابتلا به کرونا میگذاشتیم. نکته مهم این است که به علت شباهت علائم کرونا و آنفلوآنزا، بدون انجام آزمایش، این دو بیماری تنفسی قابل تفکیک نیستند. سال گذشته با کاهش تعداد مبتلایان کرونا، شک بیشتری به موارد آنفلوآنزا میکردیم. شواهد نشان دهنده این نیست که شرایط بروز آنفلوآنزا در سال جاری نسبت به گذشته تغییرات عجیبی داشته باشد.
معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درخصوص شرایط تزریق واکسن آنفلوآنزا نیز بیان کرد: بنابر اعلام کمیته کشوری واکسن آنفلوآنزا، اولویت اول تزریق واکسن، کادر درمان بویژه افرادی است که با بیماران تنفسی سر و کار دارند؛ زیرا اگر این افراد مبتلا شوند ممکن است آلودگی ویروسی را منتقل کنند و اگر شرایط همهگیری ایجاد شود به این پرسنل نیاز داریم و نباید به خاطر بیمار شدن از خدمت رسانی بازبمانند.
او تاکید کرد: اولویت دوم تزریق واکسن آنفلوآنزا، مادران باردار هستند؛ زیرا بارداری به صورت طبیعی سبب افت سیستم ایمنی میشود و اگر مادر باردار به بیماری مبتلا شود، ممکن است شکل شدیدی از بیماری را تجربه کند. گروه سوم در اولویت تزریق واکسن نیز کسانی هستند که مبتلا به بیماریهای مزمن بدخیم مانند سرطانها، دیابت، فشارخون و... باشند.
وی افزود: با توجه به تعداد واکسن آنفلوآنزایی که در اختیار معاونت بهداشت وزارت بهداشت قرار گیرد، معمولا بخشی از کادر درمان با اولویت شاغلین در بخش بالینی و ICUهای تنفسی تحت تزریق رایگان واکسن قرار میگیرند و سایر گروههای پرخطر احتمالا باید واکسن را از بخش خصوصی تهیه کنند؛ چون تعداد واکسنی که به ما در بخش بهداشت میدهند به اندازه تحت پوشش بردن تمام افراد گروه پرخطر نیست؛ از این رو فعلا برنامهای برای توزیع واکسن رایگان آنفلوآنزا در شبکه بهداشتی برای سایر گروههای پرخطر نداریم.
او تاکید کرد: در سال جاری تعداد کمی از واکسنهای آنفلوآنزایی که در شبکه بهداشتی توزیع میشود از نوع خارجی است و اکثر واکسنها ایرانی هستند.
عشرتی با اشاره به این که معمولا واکسنهای آنفلوآنزا دو ظرفیتی و چهار ظرفیتی است، تصریح کرد: هر دو این واکسنها بر اساس اطلاعات جمعآوری شده از ویروس آنفلوآنزای شایع در سال قبل میتواند ویروسهای آنفلوآنزای شایع سال بعد را پوشش دهد؛ بنابراین مردم بدون نگرانی میتوانند این واکسنها را خریداری کنند. نکته قابل توجه این است که افراد باید بر اساس دستورالعملی که سازنده واکسن منتشر کرده است، واکسن را تزریق کنند؛ زیرا همه افراد نمیتوانند همه واکسنها (از نظر پلتفرم و نوع ساخت) را تزریق کنند.
او در توضیح این مطلب، بیان کرد: برخی واکسنهای آنفلوآنزا با فناوری سلولی، برخی recombinant و... ساخته میشوند که به همین علت فرد باید با مشورت پزشک، پلتفرم واکسنی که باید تزریق کند را مشخص کند.
وی افزود: کسانی که علائم آنفلوآنزا دارند در زمانی که علائم حاد را تجربه میکنند باید از تزریق این واکسن خودداری کنند و پس از بهبود علائم اقدام به تزریق واکسن کنند.
معاون فنی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ادامه داد: به طور کلی معمولا هر سال دو نوع آنفلوآنزای نوع A و B شایع میشود. نوع A در همه کشورها دیده شده است، اما قابلیت ایجاد همهگیری ندارد و در فصول غیرسرما به صورت تکگیر مشاهده میشود. اما علت همهگیریهای آنفلوآنزایی معمولا نوع B آن است که هر سال هم تکرار میشود.
او با اشاره به این که ویروس آنفلوآنزا قابلیت ایجاد جهش دارد، اظهار کرد: البته سرعت این جهش به اندازه ویروس کرونا نیست و به همین دلیل است که واکسنی که امسال تزریق شود دیگر مناسب سال بعد نیست و باید بازطراحی شود. زمان طلایی تزریق واکسن از اواخر شهریور است، ولی افراد تا اواسط بهمن هم میتوانند تزریق کنند.
وی درخصوص سن مجاز برای تزریق واکسن آنفلوآنزا، توضیح داد: طبق توصیهها یک دوز کامل واکسن را میتوانند از شش ماهگی تزریق کنند.
عشرتی همچنین با تاکید بر این که درمان آنفلوآنزا باید به صورت علامتی انجام شود، تصریح کرد: برخی افراد مانند زنان باردار هم باید درمان اختصاصی ویروسی آنفلوآنزا را دریافت کنند. مصرف آنتیبیوتیک به طور کلی جایگاهی در درمان آنفلوآنزا ندارد.
منبع: ایسنا