هرچند که در سند آمایش لرستان و نگاه توسعهای به این استان همواره گردشگری و کشاورزی مورد توجه ویژه بوده، اما بخش صنعت و معدن در لرستان ظرفیتهای زیادی برای شکوفایی دارد که تاکنون مغفول مانده است.
وجود واحدهای صنعتی نیمه تعطیل و صنایع راکد از چالشهای جدی لرستان در مسیر توسعه است؛ موضوعی که در روایت هر لرستانی از مشکلات استان میتوان به کلیدواژههای آن برخورد.
حوزه صنعت و تولید به عنوان رکن اقتصاد ملی طی سالهای گذشته با چالشهای متعددی مواجه بوده، چالشهایی که هر کدام منجر به خسارات جدی به پیکره این بخش شده است.
قطب صنعت لرستان احیا میشود؟
طی سالهای گذشته مشکلات متعدد از تحریمها و نوسان نرخ ارز گرفته تا تورم و سودهای بالای بانکی در کنار عدم حمایت متولیان بخش صنعت و تولید کشور را با مشکلات زیادی مواجه کرد، مشکلاتی که منجر به از دست رفتن بخشی از اشتغال و تولید این بخش مهم اقتصادی شد.
اما از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تلاش برای احیای واحدهای صنعتی و ارتقای توان و ظرفیت این حوزه جدیتر شده است که نمود آن را در استانهای مختلف میتوان دید.
در این میان استان لرستان با توجه به زخم تاریخی حوزه صنعت نیازمند توجه بیشتری است؛ به خصوص قطب صنعت این استان یعنی شهرستان دورود که همواره در این زمینه حرفهای زیادی برای گفتن داشته است.
احیای کامل فارسیت ۲۰۰۰ فرصت شغلی ایجاد میکند
فرماندار دورود با بیان اینکه شهرستان دورود، زمانی قطب صنعتی لرستان و غرب کشور بوده است، اظهار داشت: در این راستا در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم با بحران رکود کارخانههای این شهرستان مواجه بودیم.
موسوی با اشاره به وضعیت کارخانه «فارسیت» دورود، عنوان کرد: این کارخانه اگر به طور کامل به بهره برداری برسد، شاهد ایجاد دو هزار فرصت شغلی در آن خواهیم بود.
فرماندار دورود با تاکید بر اینکه این کارخانه تعطیل شده نیازمند احیا است، افزود: در این راستا برای احیای این کارخانه با یکی از سهامداران اصلی کارخانه وارد رایزنی شدیم.
موسوی با بیان اینکه جلسات متعددی در این رابطه برگزار کردهایم، گفت: ما به این سهامدار قول دادهایم که موانع بر سر فعالیت را رفع کنیم و وی نیز قول داده که فعالیت خود را در این کارخانه شروع کند.
وی گفت: مقرر شده که فعالیت در این کارخانه در فازهای مختلف در دستور کار قرار گیرد.
احیای برخی واحدهای تولیدی دورود در دولت سیزدهم
فرماندار دورود در ادامه همچنین به وضعیت کارخانه خمیر مایه این شهرستان اشاره کرد و گفت: با پیگیری صورت گرفته این کارخانه احیا شد.
موسوی با اشاره به احیای کارخانه مواد شوینده شهرستان دورود نیز گفت: یک واحد شن و ماسه و سه واحد سنگ بری شهرستان نیز احیا شدند.
وی با اشاره به آخرین وضعیت دو کارخانه تولید خوراک آبزیان در این شهرستان، تصریح کرد: اختلافات بین سهامداران اصلی این دو کارخانه، منجر به تعطیلی آنها شده است.
فرماندار دورود، بیان داشت: در این راستا رایزنی با این سهامداران در دستور کار قرار گرفته و در آینده نزدیک مشکلات این دو واحد نیز حل و فصل خواهد شد.
فعالیت ۱۲۵ واحد سنگبری در دورود
موسوی در ادامه با اشاره به ظرفیتها صنعت سنگ در شهرستان دورود، عنوان کرد: در این شهرستان ۱۲۵ واحد سنگ بری فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد از مجموع این واحدهای سنگ بری با ظرفیت کامل در حال فعالیت هستند، افزود: ما بقی این واحدها یا نیمه فعال و یا راکد هستند.
فرماندار دورود، تاکید کرد: اگر این واحدهای سنگ بری فعال شوند، بخش زیادی از مشکل بیکاری شهرستان دورود رفع خواهد شد.
موسوی با اشاره به ظرفیتهای معدنی شهرستان دورود هم گفت: بیشترین ذخایر معدنی لرستان را در شهرستان دورود داریم.
مصوبه «پایانه سنگ» عملیاتی شود
وی با تاکید بر لزوم ایجاد پایانه سنگ در شهرستان دورود، بیان داشت: این امر در ایجاد اشتغال در شهرستان مؤثر خواهد بود.
فرماندار دورود همچنین بر لزوم فرآوری سنگ این شهرستان که به صورت خام از دورود خارج میشود تاکید کرد و گفت: ایجاد کارخانه فرآوری در شهرستان نیازمند ورود بخش خصوصی است.
فرهاد زیویار استاندار لرستان نیز پیش از این در اظهاراتی به مناسبت هفته دولت گفته بود: ۸۱ واحد اقتصادی شامل ۲۳ واحد صنعتی، ۴۵ واحد کشاورزی، ۳ واحد گردشگری و ۱۰ واحد بزرگ اقتصادی راکد و غیرفعال مانند ماشینسازی لرستان، صنایع گهر دورود، آبمعدنی مینو، ساخت لوله از الیاف، مجتمع فولاد خرمآباد در سال ۱۴۰۱ احیا و فعال شدهاند و تلاش برای احیای تولید و اشتغال در استان همچنان ادامه دارد.
وی در ادامه به طرحهای فرو سیلیس الیگودرز، بروجرد و ازنا، سیم فولادی تایرهای خودرو در الشتر، طرح روغننباتی بروجرد، مجتمع دامپروری دورود، شیلات سپیددشت دورود و مینی پالایشگاه پلدختر اشاره کرد و افزود: با تلاش مجموعه دولت در سالهای آتی شاهد افتتاح این طرحهای بزرگ و اشتغال شمار زیادی از بیکاران استان لرستان خواهیم بود؛ بنابراین گزارش، صنعت لرستان در هر گوشهای با زخمهای تاریخی و کهنهای درگیر است که دولت سیزدهم نیز با شناسایی آسیبهای این بخش تلاش دارد در مسیر احیای واحدهای تولیدی قدم بردارد؛ در این میان همت و پیگیری مسئولان لرستانی برای استفاده از این ظرفیت و نگاه ویژه دولت از اهمیت مضاعفی برخوردار است.