اجرایی مدیر پایگاه میراث جهانی بیستون گفت : براساس مطالعات و گمانه زنیهای انجام شده، تپه نازلیان هشت هزار سال توالی زیست دارد.
صامت اجرایی با اشاره به تعیین عرصه و حریم تپه باستانی نازلیان، اظهارکرد: تاکنون بیش از ۱۸۰ اثر و محوطه تاریخی در منظر فرهنگی بیستون از دوران پیش از تاریخ تا عصر متاخر شناسایی شده که برخی از این محوطهها همچون تپه نازلیان ارزش مطالعاتی فراوانی دارند.
وی ادامه داد: شواهد باستان شناسی بدست آمده در مطالعات اولیه از این تپه واقع در زاگرس مرکزی، بیانگر استقرار فرهنگی بینابینی و وام گرفته از فرهنگهای زاگرس غربی و زاگرس شرقی در پنج تا شش هزار سال پیش از میلاد است.
مدیر پایگاه جهانی بیستون تصریح کرد: در سنوات گذشته اقدامات فراوانی جهت بررسی، شناسایی و مطالعات باستان شناسی تپههای باستانی از سوی میراث فرهنگی کرمانشاه انجام شده و امسال نیز شاهد اقدامات گستردهای جهت تعیین حریم و تدوین ضوبط حفاظتی برای بیشتر تپههای ارزشمند تاریخی توسط این اداره کل بودیم، اما تاکنون هیچ مطالعه باستان شناسی و متمرکزی روی این تپه صورت نگرفته بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع، امسال منابع مالی مورد نیاز از محل اعتبارات پایگاه میراث جهانی تامین و با همکاری واحد باستان شناسی اداره کل میراث کرمانشاه و با صدور مجوزات لازم از طرف پژوهشکده باستان شناسی، اولین گام در جهت شناسایی و معرفی این محوطه ارزشمند با تعیین حریم و تدوین ضوابط حفاظتی برای آن به سرپرستی دکتر سیروان محمدی قصریان صورت گرفت.
این مسئول تاکید کرد: مطالعات باستان شناسی دشت بیستون در برنامهها و پلان مدیریت پایگاه گنجانده شده و قطعا باید در فصلهای آینده ادامه مطالعات بر روی تپهها و محوطههای این دشت از جمله تپه نازلیان که از اهمیت ویژهای برخوردار است ادامه پیدا کند، چرا که به احتمال زیاد نتایج حاصل از آن منجر به شناخت و شناسایی توالی فرهنگها در پیش از تاریخ در این بستر جغرافیایی خواهد شد.
اجرایی یادآورشد: اهمیت تپه تاریخی نازلیان برای جامعه فرهیخته و فرهنگی این مرز و بوم بیشتر از بُعد مطالعاتی است، چرا که سابقه تمدنی این گونه محوطهها همچون تپه گنج دره هرسین یا تپه شیخی آباد دینور صحنه بیانگر شیوه زیست نیاکانمان را در دوران پیش از تاریخ و استقرار اولین انسانها در دشت را در هشت تا ۱۲ هزار سال قبل بازگو میکند.
وی خاطرنشان کرد: تقاضا داریم جامعه محلی و مردمانی که در حریم این محوطه زندگی میکنند پاسدار این گنجهای فرهنگی بوده و با افتخار از این شجره نامه و شناسنامه فرهنگی که مایه افتخارمان در دنیاست، حفاظت و از آنها نام ببرند .