اقبال حمیدی مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان ظهار کرد: با آغاز فصل پاییز پرندگان مهاجر در قالب دستههای بزرگی وارد منابع آبی استان شده و بعد از تغذیه و تجدید توان جسمی به حرکت خود به سمت تالابهای جنوب کشور و همچنین کشور عراق ادامه میدهند.
وی یادآور شد: در استان ۱۸ سد احداث شده و اگرچه تعدادی از آنها هنوز به بهره برداری نرسیده، ولی بخشی از آنها آبگیری شده و به عنوان منبع آب و غذای پرندگان مهاجر قابل استفاده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان با بیان اینکه یکی از زیستگاهها و محلهای برجسته گذر پرندگان در استان تالاب بین المللی زریبار است، افزود: این تالاب در مسیر مهاجرت پرندگان از شمالغرب کشور به تالابهای جنوب قرار دارد.
حمیدی ادامه داد: پرندگان مهاجری که وارد منابع آبی استان از جمله سدها و رودخانهها میشوند بعد از استراحت کوتاهی به سمت جنوب کشور یا کشور عراق حرکت میکنند، ولی تعدادی از آنها که وارد تالاب زریبار شده و به دلیل شرایط مطلوب آن ماندگار میشوند.
وی با اعلام اینکه هر سال به طور جهانی سرشماری پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی در دی ماه انجام میشود، گفت: سال گذشته در منابع آبی استان به مساحت ۱۴ هزار و ۶۶۰ هکتار افزون بر ۱۷ هزار قطعه سرشماری شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان یادآور شد: بیشترین جمعیت پرنده سرشماری شده در سدهای استان مربوط به شهرستان سقز با ۱۱ هزار قطعه و بیشترین تنوع هم مربوط به تالاب زریبار مریوان با ۴۲ گونه بود.
حمیدی اظهار کرد: بیشترین جمعیت پرندگانآبزی و کنارآبزی مهاجر شمارش شده هم متعلق به خانواده کاکاییها، چنگرها و اردکها و کمترین جمعیت متعلق به خانواده پلیکان، طاوسک، لکلکها و ماهی خورک بوده است.
کردستان دارای پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال با ۹۷ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت ۳۲ هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت ۴۳ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت ۵۷ هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت ۳۹ هزار هکتار است.
همچنین استان دارای پناهگاه حیات وحش زریوار با وسعت سه هزار هکتار و ۲ اثر طبیعی ملی و چندین منطقه شکار ممنوع است که این استان را در زمره منحصربفردترین نقاط کشور به لحاظ تنوع گونههای جانوری و گیاهی قرار داده است.
منبع: ايرنا