عقیل امینی مدیرکل شیلات استان بوشهره در نشست بررسی مسائل و مشکلات صید غیرمجاز شهرستان کنگان اظهار کرد: با توجه به اطلاعرسانی های وسیع انجام شده برای صیدن نرکردن با روش ترال، با این دسته از صیادنماها هیچگونه مماشاتی انجام نمیشود.
وی افزود: به خطر افتادن منافع صیادان قانونمند دغدغه شیلات است و حمایت از معاش این مردم زحمتکش را همواره از دغدغه های خود میدانیم اما اجازه داده نمیشود عده ای محدود از صیادنماها، آسیب های جدی به ذخایر دریا ایجاد کنند.
مدیرکل شیلات استان بوشهر در رابطه با صید غیرمجاز با اشاره به اینکه صید به روش های ترال کف و پرساین از روش های صید مخرب است، تصریح کرد: شیلات با همه توان خود برای مقابله با صید غیرمجاز در راستای حفظ ذخایر و دفاع از حقوق صیادان قانونمند به کار گرفته است. عقیل امینی از توقیف
امینی در رابطه با روش صید پرساین در منطقه کنگان و عسلویه توضیح داد: روش صید پرساین تنها برای ۱۴ شناور که مجوز این صید را دارند مجاز و آن هم در صیدگاه و زمان مشخص انجام می شود.
وی بیان کرد: غیر از این شناورها هیچ شناوری حق استفاده از این روش را ندارد و با افرادی که که از این روش صید استفاده نمایند برخورد قانونی میشود.
مدیرکل شیلات استان بوشهر به اقتصاد دریا محور اشاره کرد و افزود: صیادان قانونمند با رعایت قوانین و دستورالعمل های صیادی می توانند با بر بهره برداری پایدار از ذخایر در جهت این نوع اقتصاد که مورد تأکید مقام معظم رهبری است گام بردارند.
امینی با اشاره به برنامه های شیلات استان در زمینه حفظ و بازسازی ذخایر، تصریح کرد: طرح احداث زیستگاه مصنوعی در شهرستان کنگان در دستور کار شیلات قرار دارد که مطالعات طرح به پایان رسیده است.
مدیرکل شیلات استان بوشهر ادامه داد: شیلات ایران برای احداث این زیستگاه هجده میلیارد ریال در نظر گرفته که به زودی این طرح آغاز میشود.
امینی بیان کرد: حرکت به سمت آبزی پروری در جهت افزایش تولید ناخالص داخلی کشور و همچنین کاهش فشار بر ذخایر را با یک برنامه منسجم دنبال می کنیم.
وی ادامه داد: شیلات استان تمام قد از صیادانی که می خواهند به سمت آبزی پروری حرکت کنند به خصوص پرورش ماهی در قفس و استخرهای پیش ساخته حمایت می کند.
مدیرکل شیلات استان بوشهر یادآور شد: در کنار صیادان قانونمند می توانیم ذخایر را احیا کنیم و این آبزیان ارزشمند را در کنار بهره برداری پایدار به نسل های آینده به عنوان یک امانت تحویل دهیم.
فرماندار شهرستان کنگان در این نشست گفت: حفظ و ذخایر آبزیان موضوع بسیار مهمی است و باید روی این موضوع تعصب داشته باشیم و به گونه ای از این ذخایر استفاده کنیم که به این ذخایر آسیبی وارد نشود.
احمد غریبی تصریح کرد: نیاز است این نعمت که خدا که در اختیار ما قرار داده به گونه ای بهره برداری شود که هم این نسل و نسل های آینده از آن بهره بگیرند.
وی ادامه داد: شیلات استان و شهرستان با اجرای قانون حفاظت و بهره برداری از منابع آبزی و برخورد صید غیرمجاز به دنبال محدودیت نیست و هدف شیلات حفظ ذخایر و بهره برداری پایدار از آبزیان در جهت حمایت از صیادان قانونمند است.
غریبی افزود : در حوزه نظارت باید تلاش بیشتری انجام دهیم چرا که عدم نظارت باعث سو استفاده صیادنماها می شود.
صید به روش "ترال"
"صید ترال" به نوعی از صد آبزیان گفته می شود که به وسیله تور ماهیگیری بزرگی انجام می شود که به شکل قیف است و از دو طرف به تختههایی متصل و معمولاً به دنبال شناور در بستر دریا کشیده میشود. این نوع صید که البته از قدمتی طولانی برخوردار است، برای محیط زیست دریایی خسارت های سنگینی به همراه دارد. صید ترال کشتی های چینی در آب های سرزمینی ایران در سال های اخیر با حواشی فراوانی رو به رو شده است.
استفاده از "ترال" بواسطه اثرات زیستمحیطی بحثبرانگیز است. از آنجا که "ترال" کف شامل کشیدن ابزار سنگین ماهیگیری در کف دریاست، میتواند تخریبهایی در مقیاس بزرگ در کف اقیانوسها ایجاد نماید، ازآن جمله شکستن مرجانها، خسارت به زیستگاه و حذف جلبکهای دریایی میباشد. مهمترین اجزای تأثیرگذار ترال تختههای صید هستند، که میتواند چندین تن وزن داشته باشند و شیارهای عمیقی در کف دریا ایجاد کنند، و ساختار زنجیر پایینی نیز که معمولابه لبه پایین تور متصل بوده وهمیشه با کف دریا در تماس باقی میماند. بسته به نوع ساختار زنجیر پایینی، ممکن است سبب جابجایی سنگهای بزرگ یا تخته سنگها شده، آنها را همراه با کشیدن تور، برهم بزند یا به موجوداتی که حرکتی ازخود ندارند صدمه بزند و همچنین رسوبات بستررا برهم بزدند. این اثرات باعث کاهش تنوع گونهها و تغییرات زیستمحیطی به سمت رشد موجودات زنده فرصت طلب، میشود. این تخریب بسیار شبیه به برش یکسره درختان در جنگل است.
صید ماهی به روش "پرسان"
دراین روش صید که به شکل محاصرهای با استفاده از تور به شکل مستطیل و مانور دایره ای شکل توسط شناورهای پرساینر ( PURSE SEINER ) انجام می شود، گله مـاهیـان "تن" ( Ton) را کـه از گـونه آبـزیان سطح زی می باشند و معمولاً در فصـول خـاص و در مناطقی خاص ( در فصول بین خردادماه تا پایان مهرماه در دریای عمان و مابقی ماهها در محدوده وسیع اقیانوس هند ) بصورت دسته جمعی و در سطح آب دریا مشغول مهاجرت هستند ، محاصر و صید می کنند.
قسمت فوقانی تور "پرساین" دارای بویه و قسمت تحتانی متصل به زنجیر و حلقه های مخصوص بنام SNAP RING می باشند که باعث می گردد تور "پرساین" همچون دیواره ایی مسیر حرکت گله ماهی را سد نموده و گله را در خود محصور بدارد .
با جمع آوری سیمی که از لابلای SNAP RING عبور کرده ، ته تور بسته و کل تور به شکل پیاله ایی در می آید که گله ماهی در حوضچه مانندی که دیواره آن را تور "پرساین" تشکیل می دهد آزادانه شنا می کند . با بالا کشیدن تور حلقه محاصره تنگ تر شده و آنگاه ماهی توسط ملاقه های فلزی به روی عرشه و شناور منتقل می شوند . بدلیل بزرگی ابعاد تور مثلاً ۲۸۰ × ۱۰۰۰ متر و متناسب با حجم گله ، میزان صید در حد چندین هزار کیلو گرم است. از همین روش برای صید ماهیان سطح زی دیگری مثل ساردین نیز استفاده می شود.