۲۰ اکتبر میلادی برابر ۲۸ مهر هم بعنوان روز سرآشپز و آشپزی نامگذاری شده است، این روز فرصت خوبی است تا در مورد نقش مهم یک آشپز بیشتر بدانیم.

روز جهانی آشپز برای بزرگداشت حرفه آشپز‌ها است؛ ویکی از اهداف آن انتقال دانش و مهارت آشپزی به نسل‌های بعدی است.

روز جهانی آشپز فرصت خوبی است تا بتوانیم در مورد نقش مهم یک آشپز و شغل شیرین، اما پر چالش آن‌ها بیشتر بدانیم و از تلاششان برای ارائه بهترین غذا‌ها قدردانی کنیم.

وظیفه سرآشپز چیست؟ چرا ۲۰ اکتبر به عنوان روز جهانی آشپز معرفی شد؟ اصلا چگونه می‌توانیم این روز را جشن بگیریم؟ در ادامه با ما همراه باشید تا جواب هر یک از این سئوال‌ها را با هم بخوانیم.

سرآشپز کیست؟

سرآشپز یک فرد بسیار ماهر در آشپزی است که بر عملکرد یک رستوران نظارت می‌کند. سرآشپز‌ها مسئول غذایی هستند که از آشپزخانه بیرون می‌آید؛ از زمان پخت تا زمانی که به مشتری تحویل داده شوند. سرآشپز‌ها مهره اصلی یک آشپزخانه هستند و وظایف مهمی را بر عهده دارند. آن‌ها باید بر تمام فعالیت‌هایی که در آشپزخانه انجام می‌شود نظارت داشته باشند. مهم‌ترین وظیفه‌ای که سرآشپز بر دوش دارد، اطمینان از رضایت مراجعه کنندگان نسبت به طعم، عطر و ظاهر مناسب غذا است. معمولا سرآشپز‌های حرفه‌ای پس از گذراندن یک دوره ۴ ساله در کالج، مدرک شف (سرآشپز) می‌گیرند.

اما بسیاری هم در مدارس هنر آشپزی دوره می‌بینند و بعد از اینکه در کنار یک سرآشپز موفق آموزش دیدند، فعالیت مستقل خود را در این زمینه شروع می‌کنند. رقابت در این عرصه بسیار تنگاتنگ است. یک سرآشپز هوشیار می‌داند که برای کسب جایگاه شغلی عالی و حفظ جایگاهش، به تلاش پیوسته نیاز دارد و باید دانسته‌های خود را به روز کند. حال که صحبت از سرآشپز و حرفه آن‌ها شد بهتر است که به معرفی ستاره میشلن هم بپردازیم. 

می‌دانید ستاره میشلن چیست و به چه رستوران‌هایی تعلق می‌گیرد؟ 

ستاره میشلن چیست؟

بالاترین عنوانی که می‌توان برای آشپزی دریافت کرد، ستاره میشلن است.

این ستاره به رستوران‌هایی تعلق می‌گیرد که سطح کیفی بالایی دارند و می‌توانند یک، دو و یا سه ستاره دریافت کنند. رستورانی که ستاره میشلن دریافت کرده، اعتبار و طرفداران بیشتری در بین مشتریان دارد. اما سوال اینجاست که رستوران‌ها چگونه می‌توانند ستاره میشلن را به دست بیاورند؟

از سال ۱۹۲۶ دادن ستاره میشلن به بهترین رستوران‌ها آغاز شد. به این ترتیب کیفیت رستوران‌ها تضمین میشد.

کارشناسان میشلن که بازرس نامیده می‌شوند، به صورت ناشناس کار می‌کنند و خود را هنگام ورود به رستوران معرفی نمی‌کنند. همچنین بررسی‌های آن‌ها کاملا صادقانه است.

ملاک بازرسان تمرکز بر کیفیت غذای رستوران‌ها و تکنیک‌های خلاقانه‌ای است که سرآشپز رستوران برای خلق طعمی جدید به کار گرفته است. بازرسان تنها طعم و کیفیت غذا را در نظر می‌گیرند و دکور، میز و یا موارد دیگر را ملاک قرار نمی‌دهند.

ستاره میشلن برای یک سال اعتبار دارد و متعلق به رستوران است نه سرآشپز. کمپانی میشلن بر این نظر است که یک تیم است که این ستاره را خلق می‌کند نه یک نفر! بنابراین این ستاره متعلق به رستوران و تمام پرسنل است.

آشپز‌هایی که این ستاره را دریافت می‌کنند، در سر تا سر جهان بسیار مورد احترام هستند.

چند مدل آشپز داریم؟

سرآشپز: مدیریت کارکنان آشپزخانه بر عهده سرآشپز است و به نوعی کل آشپزخانه را کنترل می‌کند.

سرآشپز اجرایی: سرآشپز اجرایی به عنوان مدیران چند شعبه هستند و تعداد کمی از آن‌ها آشپزی می‌کنند.

آشپز سو: بعد از سرآشپز، آشپز سو مدیریت آشپزخانه را بر عهده دارد.

سرآشپز د پارتی: تنها بخش خاصی از آشپزخانه را اداره می‌کند.

تاریخچه روز جهانی آشپز

روز جهانی آشپز در سال ۲۰۰۴ توسط سرآشپز دکتر بیل گالاگر آغاز شد که در آن زمان رئیس WorldChefs بود؛ شبکه‌ای با بیش از ۱۰۰ انجمن سرآشپز!

WorldChefs زمانی شروع به کار کرد که در سال ۱۹۲۰ یک فدراسیون آشپزی سوئیسی، ایده‌ای را در رابطه با یک انجمن بین المللی سر آشپز مطرح کرد؛ بنابراین در سال ۱۹۲۸ WorldChefs در سوربن پاریس تاسیس شد.

بیش از ۹۰ سال است که WorldChefs به یک سازمان جهانی برای آموزش مردم به اهمیت غذای سالم تبدیل شده است. در سال ۱۸۰۹ یکی از سرآشپز‌های فرانسوی به نام الکسیس سویر، یکی از بهترین آشپز‌های انگلستان شد. سویر غذا‌های ارزان و مقوی را برای فقرا تهیه کرد. او همچنین برای سربازان بریتانیایی که در جنگ خدمت می‌کردند، اجاق مزرعه‌ای به نام «اجاق سویر» اختراع کرد.

چه فعالیت‌هایی در روز جهانی آشپز انجام می‌شود؟

در روز جهانی آشپز بیش از ۱۰۰ انجمن سرآشپز شرکت می‌کنند. این انجمن‌ها فرصتی هستند تا حرفه سرآشپز‌ها ارتقا داده شود.

روز جهانی آشپز معمولا شامل مسابقات آشپزی است که در بسیاری از کشور‌های بزرگ برگزار می‌شود. به این صورت که سرآشپز‌های رستوران‌های بزرگ در این مسابقه شرکت می‌کنند و مهارت آشپزی خود را به نمایش می‌گذارند. یکی از مهم‌ترین جنبه‌هایی که در روز جهانی آشپز به آن تاکید می‌شود، اهمیت پخت و پز و خوردن غذا‌های سالم است.

چگونه روز جهانی آشپز را جشن بگیریم؟

 با استفاده از هشتک روز جهانی سرآشپز یا InternationalChefDay در شبکه‌های اجتماعی، می‌توانید داستانی جالب از زندگی آشپزی که می‌شناسید را منتشر کنید و یا دستور پخت بهترین غذایی که در پخت آن تبحر بالایی دارید را به دوستانتان به اشتراک بگذارید. اقوام یا دوستان خود را دعوت کنید و یک مسابقه آشپزی برگزار کنید؛ به هم نمره دهید و در نهایت ببینید چه کسی می‌تواند بهترین غذا را بپزد.

به رستوران یا فست فود مورد علاقه خود بروید و یک یادداشت تشکر برای بهترین غذایی که آنجا خوردید بنویسید و به آشپز تحویل دهید. اگر دارای فرزند هستید می‌توانید این روز را کنار آن‌ها جشن بگیرید. کودکان عاشق نقش آفرینی هستند. می‌توانید غذای مورد علاقه‌شان را با کمک خودشان بپزید و این بار به آن‌ها فرصتی دهید تا آزادانه عمل کنند. شاید هرگز متوجه نشوید، ولی ممکن است با این کار کودک را ترغیب کنید که در آینده یک آشپز حرفه‌ای شود.

اولین کتاب آشپزی جهان نوشته کیست؟

همچنین در قرن اول پس از میلاد، آشپزی رومی به نام مارکوس آپیسیوس اولین کتاب آشپزی جهان را نوشت.

کتاب او به نام هنر آشپزی نیز معروف است و شامل بیش از ۴۰۰ دستور غذا است.

سرآشپز چه وظایفی را بر عهده دارد؟

سرآشپز یک فرد بسیار ماهر در آشپزی است که باید بر تمام فعالیت‌هایی که در آشپزخانه انجام می‌شود نظارت داشته باشد. مهم‌ترین وظیفه‌ای که سرآشپز بر دوش دارد، اطمینان از رضایت مراجعه کنندگان نسبت به طعم، عطر و ظاهر مناسب غذا است.

 

منبع: رویداد ایران

برچسب ها: آشپز ، سرآشپز ، شغل
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.