داوود نجفیان روز دوشنبه یکم آبان در حاشیه بازدید خبرنگاران از پروژه ساماندهی رودخانه دلمبر و سیاهجوی در محدوده ماهدشت، گفت: ساماندهی روانآبهای این دو رودخانه فصلی از اقداماتی بوده که باید طی چند دهه گذشته انجام میشد، ولی در انجام آن کوتاهی شده است.
نجفیان با بیان اینکه زیرساختهای البرز علیرغم نزدیکی به تهران فقیر و دچار عقب ماندگی شدید است؛ افزود: به دلیل همین عقب ماندگی و با وجود محدودیتهایی که از نظر منابع مالی برای تعریف پروژههای جدید وجود دارد؛ امسال چند طرح از جمله طرح رینگ سراسری، خط انتقال شرق کرج از بیلقان و خط انتقال تصفیهخانه شماره ۳ کرج با حدود ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار طراحی و در اولویت قرار گرفته است.
این مسئول در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از دغدغههای استان البرز نبود ردیفهای اعتباری است و وقتی ردیف اعتباری وجود نداشته باشد نمیتوان از ظرفیتهای بودجه هم استفاده کرد به همین دلیل در کنار پروژههای حفاظتی و مدیریتی منابع آب و پساب، یک سری زیرساختهای اعتباری هم در حال تأمین است.
وی در خصوص اهمیت اجرای پروژه ساماندهی رودخانه فصلی دلمبر و سیاهجوی هم گفت: این پروژه بخشی از مجرای حوضه آبریز دلمبر است که نهایتا آبهای ناشی از بارش را از محدوده شهر کرج و محمد شهر خارج و وارد محدوده ماهدشت میکند. این آب در منطقه ماهدشت به دلیل شیب تقریباً صفر پخش میشود و سالهاست که مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد میکند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز ادامه داد: قبلاً این آب به رودخانه شور سرازیر و از استان خارج میشد، اما طی سالیان اخیر به دلیل مسدود شدن مجرای طبیعی آب، با کمترین بارش شاهد آبگرفتگی در ماهدشت هستیم که یکی از مشکلات اصلی استان به شمار میرود.
نجفیان با بیان اینکه بیشتر این آب از سمت شهر کرج و محمدشهر سرازیر شده و ماهدشت در آن نقش کمی دارد؛ گفت: به همین دلیل در بخش روانآبها باید مساله به طور کامل دیده شود و اینطور نباشد که هر شهر به صورت جدا روانآب را جمعآوری و به سمت پایین دست رها کند و به مشکلاتی که در پایین دست ایجاد میشود توجه نکند.
وی ادامه داد: به هر حال آب منطقهای البرز علی رغم اینکه در حوزه شهری مسئولتی ندارد؛ مطالعات طرح ساماندهی رودخانه دلمبر و سیاهجوی را انجام داد تا با توجه به آن در کنار بازگشایی و احیای مسیر ایمن عبور سیل، مخازن ذخیرهای هم در نظر گرفته شود.
نجفیان خاطرنشان کرد: مخازنی که در این طرح پیشبینی شده قادر به ذخیره سه میلیون مترمکعب روان آب است تا هم از قدرت سیل بکاهد و هم برای فضای سبز و تغذیه آبخوان استفاده شود.
وی با بیان اینکه فاضلابهای خانگی هم در این منطقه شرایط غیرقابل تحملی رقم زده است؛ گفت: شهرداری کرج علی رغم اینکه بیشترین نقش را در این وضعیت دارد، اما هیچ مسئولیتی در این زمینه نپذیرفت و ما با دست خالی پروژهای که پیشبینی میشد بالای ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد را شروع کردیم.
نجفیان افزود: در سال اول یعنی سال ۱۴۰۱ حدود ۷۰۰ متر از این پروژه ۳۲۰۰ متری به سرانجام رسید و تاکنون با اقدامات صورت گرفته در سال جاری میزان پیشرفت پروژه به ۶۵ درصد رسیده و ۱۸۰۰ متر آن ساخته شده است. بخش باقیمانده این پروژه به دلیل قرار گرفتن در داخل شهر و مسیر عبور انشعبات آب، گاز، فیبرنوری و ... با دشواری خاصی مواجه است، ولی به هر حال تلاش میشود تا ظرف ۴۰ روز آینده این بخش هم به همراه یک سازه سنگین در محل تلاقی جاده اصلی ماهدشت و اشتهارد تکمیل و این مشکل که از دهه ۷۰ وجود دارد حل شود. در مجموع پیشبینی میشود کل پروژه ۱۲۰ میلیارد تومان هزینه داشته باشد.