آقای سهرابی دبیر علمی همایش دیرینه شناسی ایران گفت: در نخستین روز همایش سخنرانان به ارائه آخرین اطلاعات علمی روز در زمینه زمین شناسی، دیرینه شناسی و چینه شناسی پرداختند و در دومین روز هم شرکت کنندگان از منطقه فسیلی جلفا بازدید خواهند داشت.
آقای سهرابی افزود: بیش از ۸۰ مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه همایش ارسال شد که حدود ۵۰ مقاله پس از داوری و ارزیابیهای لازم پذیرفته شد و در پایان همایش از برگزیدگان تجلیل خواهد شد.
رئیس انجمن دیرینه شناسی ایران هم با اشاره به تبادل آخرین یافتههای چینه شناسی میان استادان و دانشجویان زمین شناسی از اقصی نقاط ایران در این همایش گفت: در کشور شواهد ارزشمندی از حیات دیرینه زمین داریم که آذربایجان شرقی یکی از آنهاست و در واقع از معدود مناطق دنیاست که ژئوسایتهای کم نظیر و حتی بی نظیر مراغه و جلفا را در خود جای داده است.
آقای قادری گفت: این دو منطقه با گونههای فسیلی ناب و ویژه برای مطالعه و کاوش محققان و دیرینه شناسان بسیار ارزشمند است به خصوص منطقه فسیلی جلفا با برشهای چینه شناسی منحصر به فرد به عنوان یک ژئوسایتهای بی نظیر در دنیا باید به شکل شایسته به جهانیان شناسانده شود.
وی با بیان اهمیت حفاظت از این دو منطقه فسیلی گفت: با توجه به این که مناطق فسیلی مراغه و جلفا از زیر مجموعههای مناطق حفاظتی محیط زیست هستند شاهد هستیم که تا حد امکان از این مناطق حفاظت و نگهداری میشود تا فسیلهای موجود در آنها بی رویه و غیرعلمی برداشت نشود هر چند در برخی موارد شاهد برداشتهای غیراصولی توسط شکارچیان فسیل هستیم که حضور و اقدامات آنها همواره تهدیدی برای علم دیرینه شناسی است.
آقای قادری به ارزشمند بودن اکوموزه گلفرج در جلفا هم اشاره کرد و گفت: بنده ۳ گونه متفاوت و بی نظیری از فسیلهای ناتیلوئید منطقه فسیلی جلفا را در این موزه مشاهده کرده و حتی برای انجام تحقیقات گسترده، نمونهها را به کشور آلمان بردم، اما به علت این که مشخص نیست دقیقا از کجا و چه زمانی برداشته شده نمیتوانیم اطلاعات جزیی و دقیقی از آنها به دست آوریم ضمن اینکه چنین گونههای نادری در شرایط غیراستاندارد نگهداری میشود در حالی که باید به عنوان میراث زمین شناسی کشور که غیرقابل تکرار و تولید است در شرایط استاندارد و مطلوب نگهداری شود.
وی گفت: اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی هم با امکانات و تواناییهای موجود از مناطق فسیلی موجود در استان از جمله مراغه و جلفا محافظت و نگهداری میکند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با اشاره به این که مسئولیت حفاظت، مطالعه و کاوشهای زمینی بر عهده این اداره کل است گفت: ساختمان حراست و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست استان در مراغه برای ممانعت از برداشتهای بی رویه توسط شکارچیان فسیل فعال است و از منطقه فسیلی مراغه، حفاظت و نگهداری میکند، اما با توجه به محدودیتهای مالی چنین امکانی در منطقه فسیلی جلفا فراهم نیست.
آقای اشتری گفت: اداره کل محیط زیست استان برای همکاری با دانشگاهیان در زمینه تحقیق و تفحص در حوزه زمین شناسی و دیرینه شناسی آماده است و همکاریهای لازم را با آنها خواهد داشت.