درحالیکه ضربالاجل پاکستان برای اخراج اجباری 1.7 میلیون تبعه افغانستان چهارشنبه 10 آبان فرا میرسد، کمیسیون عالی طالبان برای رسیدگی به امور این پناهجویان طرح ویژهای جهت ارائه زمین و تسهیلات مالی به آنها ایجاد کرده است.
طالبان به تازگی با اعلام تأسیس کمیسیون علای برای رسیدگی به امور پناهجویان اخراجی افغانستان از پاکستان به فرمان رئیس طالبان اعلام کرده بود کمیتههای مختلف در قالب این کمیسیون مسئولیت ثبت، تشخیص و انتقال پناهجویان را به عهده خواهند داشت و برای آنان خدمات اولیه، بهداشتی و سرپناه موقت تهیه و ارائه میکنند.
بر اساس پیشنویس طرح این کمیسیون که توسط رسانهها در افغانستان منتشر شده است، طالبان در نظر دارد تا زمینهایی را برای اسکان دائمی مهاجران در کابل و ولایات در نظر بگیرد.
در این گزارشها آمده است که طالبان به تاجران و سرمایهگذاران بازگشته از پاکستان قول تسهیلات و امتیازات مالی داده است.
در ادامه طرح آمده است که یک کمیته با عضویت حقوقدانان تشکیل شود تا زمینهای مورد نیاز برای اسکان پناهجویان اخراجی را پیشنهاد کند تا با تأیید رئیس طالبان در اختیار مهاجران قرار گیرد.
در این طرح از منطقه «ده سبز» در شرق کابل برای اسکان این مهاجران یاد شده، ولی به نظر میرسد که این کمیسیون شهرکها و مناطق بیشتری را در ولایات گوناگون برای اسکان پناهجویان در نظر خواهد گرفت.
این طرح همچنین یک کمیسیون دیگر را تحت عنوان «کمیسیون امنیتی و تصفیهای» پیشبینی کرده که امنیت مهاجران را از زمان ورود از مرز تا محل اسکان دائمی آنها تأمین کند.
طرح اسکان مهاجران سه گونه خانه بزرگ، متوسط و کوچک برای اسکان آنها در نظر گرفته و افزوده که برای مهاجران سرمایهگذار و تاجر پارکهای صنعتی با تسهیلات مورد نظر ایجاد شود.
این طرح امتیازات گستردهای برای مهاجران جدیدالورود در نظر گرفته است. در این طرح ۱۷ مورد امتیاز از جمله معافیت مالیاتی، توزیع زمین برای خانه، زمین در پارکهای صنعتی، تسهیلات سرمایهگذاری، زمینهسازی برای ایجاد کارخانههای صنعتی و کاریابی در نظر گرفته شده است.
این طرح کمیسیون عالی تنظیم امور مهاجران را موظف کرده است که برای حمایت از این مهاجران از مؤسسات خیریه و خارجی هم منابع مالی جلب کند.
پیش از این وزیر امور داخله پاکستان اعلام کرد که تمام پناهجویان موجود در این کشور بهشمول ۱.۷ میلیون شهروند افغانستان، تا یک نوامبر سال روان میلادی وقت دارند تا پاکستان را ترک کنند.
معین مسلکی وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان میگوید که هزاران تن از مهاجران افغانستانی، از طریق مرزهای تورخم و اسپین بولدک توسط نیروهای پاکستان اخراج شدند.