در مطلب زیر به بررسی رفتارشناسی حزب‌الله لبنان در جنگ و ویدئوی تازه منتشر شده از سید حسن نصرالله پرداخته‌ایم.

انتشار کلیپی کوتاه از سید حسن نصرالله که در حال حرکت از کنار پرچم حزب الله دیده می‌شود، محافل رسانه‌ای عبری را به خود مشغول کرده است. «نیر دفوری» خبرنگار نظامی کانال ۱۲: اسرائیل با جدیت نحوه رفتار‌ها و اقدامات دبیرکل حزب الله لبنان را دنبال می‌کند و هر کاری که وی انجام می‌دهد و هر حرفی را که می‌زند با دقت مورد پیگیری قرار می‌دهد. «یارون اشنایدر» تحلیلگر امور جهان عرب در تلویزیون رژیم صهیونیستی: این کلیپ ۱۱ ثانیه‌ای بدون هر گونه پیام مکتوب و تهدید مشخصی، همانند یک معماست. دبیرکل حزب الله می‌خواهد بگوید که در صحنه تحولات حضور دارد، پس ما باید برای رخداد‌هایی که در آینده رخ می‌دهند، آماده شویم، شما این را با چشمان خود مشاهده خواهید کرد!

از زمان شروع عملیات نظامی طوفان الاقصی و به موازات حملات گسترده هوایی رژیم صهیونیستی به غزه، درگیری در مرز لبنان بین ارتش اسرائیل و نیرو‌های حزب الله به صورت روزانه ادامه داشته است و بنا بر آمار شبکه الجزیره، تعداد شهدای حزب الله لبنان از ۷ اکتبر به ۴۷ نفر رسیده است. با این حال محدود شدن جبهه شمالی تا به امروز به زد و خورد‌های کوچک موجب شده تا برخی از رسانه‌ها و چهره‌های سیاسی وابسته به جبهه ضد مقاومت عملکرد حزب الله در میدان جنگ و همچنین سکوت معنادار سید حسن نصرالله به عنوان نماد و پرچمدار اصلی جبهه مقاومت را «محافظه‌کارانه و بر اساس نگرانی از شرایط داخلی لبنان و همچنین تهدیدات رژیم صهیونیستی» تفسیر کنند. تفسیری که کاملاً مغرضانه و برخلاف روند تحولات میدانی است.

در ابتدا باید تاکید کرد که آن‌چه در مرز‌های جنوبی لبنان در حال رخ دادن است یک جنگ به تمام معناست و حزب الله برای بسترسازی مراحل بعدی نقشه‌های خود به دنبال استقرار نیرو‌های نظامی و تضعیف موقعیت استحکامات دشمن روی زمین و محکم کردن جای پای خود است و این هدف‌گذاری اگرچه با توجه به برتری فناوری محسوس دشمن با تلفاتی نیز همراه بوده، اما کماندو‌های حزب الله هم در اهداف تعیین شده موفقیت‌های مد نظر را کسب کرده‌اند و هم چنان‌که ذکر شد توانسته‌اند ضربات سنگینی به استحکامات دفاعی طرف مقابل وارد کنند. در واقع هدف قرار دادن تجهیزات نظارتی و راداری در سایت‌های نظامی اسرائیلی که به اصطلاح کور کردن چشم دشمن نامیده می‌شود و حزب الله توانسته تا ۷۵ درصد این کار را انجام دهد؛ همان چیزی است که مقاومت برای آن تلاش می‌کند.

ثانیاً تلفات نیرو‌های مقاومت موضع آفندی و تهاجمی حزب الله را در میدان جنگ نشان می‌دهد. در حال حاضر ماهیت نبرد نظامی و منطقه جغرافیایی آن که تقریباً ۵ کیلومتر از مرز امتداد دارد، حضور رزمندگان مقاومت در نزدیکی مواضع و استحکامات دفاعی اسرائیل را ضروری می‌سازد، زیرا موشک‌های ضد زره کورنت که اعضای حزب الله به آن مجهز هستند را نمی‌توان از فاصله دور پرتاب کرد و تیرانداز باید تنها در فاصله ۳ تا ۵ کیلومتری هدف قرار داشته باشد و بتواند با چشم غیر مسلح آن را ببیند، فیلم‌هایی که مقاومت از عملیات نظامی منتشر کرده این موضوع را نشان می‌دهد.

ناگفته نماند ترس صهیونیست‌ها از تحرکات رزمندگان مقاومت موجب شده اسرائیل روستا‌های اطراف مرز را تخلیه کرده تا بتوانند به راحتی هر تحرک نظامی و مشکوک را با خیال راحت بمباران کنند؛ بنابراین آنچه در حال وقوع است جنگی در مقیاس کوچک است که دشواری‌های تاکتیکی آن را افزایش می‌دهد، زیرا حزب الله از هیچ کدام از ابزار‌های اصلی قدرت نظامی خود که در راس آن توان موشکی اش است استفاده نکرده است. رزمندگان مقاومت به این واقعیت واقفند، اما عقب نشینی نمی‌کنند، بلکه پیشروی می‌کنند و به صورت متراکم در آن منطقه مستقر می‌شوند تا منتظر ظاهر شدن خودروها، تانک‌ها و سربازان باشند.

بر اساس برآورد‌های موسسه تحقیقات امنیت ملی در دانشگاه تل‌آویو، حزب الله به سلاح‌های با قدرت مخرب بسیار زیاد به‌ویژه موشک و پهباد‌ها مجهز است و همچنین ارتش مقاومت لبنان متشکل از نیرویی است که تعداد آن‌ها بین ۵۰ تا ۱۰۰هزار نفر برآورد می‌شود. همچنین نیرو‌های رزمی پیش قراول حزب الله به اسم «نیروی رضوان»، یک یگان کماندویی با تجربه رزمی از جنگ در سوریه، با حدود ۲۵۰۰ رزمنده یا بیشتر یکی از ترس‌های بزرگ ارتش صهیونیستی هستند.

اما از جنبه‌ای دیگر صبر حزب الله در عدم تهاجم گسترده به سرزمین‌های اشغالی را باید ناشی از اطمینان حزب الله نسبت به قدرت حماس و توانایی‌های نظامی آن برای مقابله با هرگونه ماجراجویی اسرائیل برای ورود زمینی به نوار غزه و ناتوانی تل آویو در اجرای پروژه جدید "نکبه" در میان مخالفت‌های گسترده عربی و بین المللی دانست.


بیشتربخوانید


پس از یک دوره سکوت، سید حسن نصر الله رهبر حزب الله لبنان روز جمعه سخنرانی می‌کند. این سخنرانی ساعت سه بعد از ظهر جمعه به وقت بیروت به انجام خواهد رسید. البته که در این سه هفته، نصرالله دیدار‌های متعددی با رهبران و فرماندهان مقاومت، امیرعبداللهیان وزیر خارجه کشورمان و... داشته است، اما از زمان آغاز عملیات طوفان الاقصی سید حسن نصرالله که به سخنرانی‌های آتشین و راهبردشناسی در میدان جنگ با صهیونیست‌ها معروف است، سخنرانی نداشت و همین سکوت موجب شده تا برخی به دنبال تحلیل این سکوت عامدانه باشند. اگرچه این اولین بار نیست که سید مقاومت سکوت اختیار می‌کند، اما در حال حاضر این سکوت در گویاترین زمان ممکن حتما در راستای اهدافی صورت می‌گیرد. در واقع سکوت بخشی از نبرد سیاسی، رسانه‌ای، روانی و نظامی با دشمن است و این سکوت از روی آگاهی است و دشمن را سردرگم می‌کند و گاهی اظهار نظر برای اظهار نظر کردن هیچ ارزشی پیدا نمی‌کند.

سکوت دبیرکل حزب الله، سران صهیونیستی را که از روند نبرد اطمینان ندارند، گیج می‌کند و نشانه آن نیز وحشت و ترسی است که شهرک‌های اسرائیلی در نزدیکی مرز لبنان تجربه می‌کنند. به عبارت دیگر آن‌چه ارتش اشغالگر را بر آن داشت تا نوار مرزی را تا ۵ کیلومتر افزایش داده و خواستار تخلیه ساکنان آن از کریات تا شمونا شود، همین سردرگمی راهبردی است.

فیصل عبدالستار، تحلیلگر سیاسی لبنانی می‌گوید سکوت دشمن را سردرگم می‌کند و این همان چیزی است که در برخی از محافل صهیونیستی به‌ویژه در رفتار رسانه‌های اسرائیلی می‌توان شاهد آن بود. همانند این اظهار نظر روزنامه پرتیتراژ اسرائیلی «هاآرتص» که چند روز پیش اعلام کرده بود که لحظه‌ای که نصرالله روی صفحه نمایش ظاهر شود «مثل روز قیامت در اسرائیل خواهد بود».

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان این‌که آن‌چه در حال رخ دادن است به خودی خود یک پیام است و «کسی که سیگنال را بفهمد، می‌فهمد»، گفت: سید حسن نصرالله تحلیلگر سیاسی نیست تا لحظه به لحظه به رویداد‌ها بپردازد. در تحولات بزرگ، شاید صدای سکوت مفیدتر از هر کلمه دیگری باشد؛ اما با وجود سکوت سید حسن نصرالله، نباید از یاد برد که مقامات مختلف و رده بالای حزب الله موضع‌گیری‌های سرسختانه‌ای در اعلام حمایت کامل حزب الله از مقاومت فلسطین در جنگ و بی طرف نبودن حزب الله اتخاذ کرده‌اند که برملا کننده سیاست اصلی حزب الله است. برای مثال این موضع گیری حسن فضل الله، یکی از اعضای فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان که گفته بود «به نفع لبنان است که دشمن را از دستیابی به اهدافش در غزه باز دارد». پیش از این نیز، شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب الله لبنان تاکید کرده بود که آن‌ها به‌عنوان یک حزب، نگران هم‌گامی و رویارویی در چارچوب دیدگاه خود هستند که «آنچه در خدمت پیروزی مقاومت، آینده این ملت و آزادی فلسطین است». وی افزود: "با وقوع رویداد‌ها و اتفاقی که نیاز به دخالت بیشتر ما دارد، ما این کار را انجام خواهیم داد. ".

اما قاطع‌ترین پیام در رد تحلیل‌های مغرضانه از سکوت سید نصرالله انتشار تصاویر دیدار صمیمانه او و رهبران مقاومت فلسطین بود جایی که سید مقاومت با زیاد نخاله دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و صالح العاروری معاون دفتر سیاسی جنبش حماس دیدار کرد. تلقی حزب الله از ماهیت این نبرد توسط نقاشی وسط اتاق ملاقات سید نصرالله با دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین، زیاد نخاله، کاملاً مشخص می‎شود یعنی تصاویری که حاوی آیه‌ای از سوره حشر از قرآن کریم است که می‌فرماید: «لاَ یَجْتَلُونَ لَهُمْ أَحْسَمْ إِلاَّ فِی الْقَوْلِ الْحُوْلُ وَ الْحَوْرِ» در تفسیر این آیه که در واقعه بنی النضیر (یهودیانی که در سال چهارم هجری با رسول الله عهد شکستند) نازل شده است، از «بزدلی و وحشت» اسرائیلی‌ها می‌گوید که شجاعت مقابله با نیرو‌های اسلام را ندارند، مگر از طریق هواپیما‌های بدون سرنشین و هواپیما‌ها و پنهان شدن در پشت قلعه‌ها و دیوار‌هایی که ساخته‌اند.

منبع: روزنامه خراسان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.