خداداد شیخ زاده بیان کرد: به دنبال مشاهده اهمیت رو به افزایش سل به عنوان یک معضل بهداشت عمومی، سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۹۱ این بیماری را یک اورژانس جهانی اعلام کرد و پیرو آن بخشنامه ادغام برنامه کنترل و مراقبت سل در نظام شبکه در سال ۱۳۶۹ از سوی اداره کل مبارزه با بیماریها صادر وبه کلیه استانهای کشور ابلاغ شد و به تبعیت از آن در دانشگاه زاهدان نیز این برنامه اجرا شد.
وی افزود: برنامهریزی و اجرا جهت اطلاع رسانی و آموزش عمومی، شروع درمان و پیگیری، نظارت و پایش بیماران و ثبت آمار و اطلاعات از جمله وظایف مرکز هماهنگ کننده سل است.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تصریح کرد: البته ذکر این نکته هم ضروروی است که خدمات آموزش، اطلاعرسانی، بیماریابی و شناسایی بیماران، پیگیری و درمان آنها توسط تمامی مراکز خدمات جامع سلامت شهری، روستایی، پایگاه سلامت و خانههای بهداشت انجام میشود و اجرای یکی از مهمترین استراتژیهای برنامه سل یعنی درمان کوتاه مدت، (داتس) تحت نظارت مستقیم پرسنل بهداشتی توسط پرسنل بهداشتی این مراکز انجام میشود.
وی ادامه داد: داتس به زبان سادهتر یعنی طی دوره درمان برای اطمینان از مصرف دارو و پیشگیری از وخیمتر شدن بیماری و تبدیل آن به نوع مقاوم به درمان پرسنل بهداشتی به درب منزل بیمار مراجعه کرده و دارو تحت نظارت وی توسط بیمار مصرف میشود.
شیخ زاده اذعان کرد: در سال ۱۴۰۱، بالغ بر ۷۵۰ بیمار در استان شناسایی شدهاند که از این تعداد ۲۵۸ مورد مربوط به دانشگاه زاهدان است.
وی گفت: مراقبت و درمان بیماران مبتلا به سل در نظام سلامت کشور، محدود به شهر یا مکان خاصی نیست و این خدمت حتی در زمان مسافرت بیمار نیز توسط همه مراکز بهداشتی درمانی شهری، روستایی و مراکز هماهنگ کننده سل که بیماربه آن مراجعه کند، ارائه میشود.
این مقام مسئول تصریح کرد: تقریبا تشخیص سل در تمامی آزمایشگاههای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی انجام میشود و کلیه خدمات تشخیصی، مراقبت و درمان سل رایگان است.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به دلیل بالا بودن آمار سل در استان اظهار کرد: همسایگی ایران با دو کشور افغانستان و پاکستان که جزو کشورهای آلوده جهان از نظر بار بیماری سل هستند، باعث بالا بودن این آمار در استان است و به همین دلیل تقریبا سالیانه کمپینهای غربالگری متعدد درسطح دانشگاههای استان انجام میشود.
وی با بیان اینکه راه اصلی انتقال این بیماری از طریق تنفس است، افزود: قطرههای تنفسی آلوده به میکروب سل از فرد مبتلا از طریق سرفه، عطسه، خنده و حتی صحبت کردن در محیط اطراف بیمار پخش و به دیگران منتقل میشود.
شیخ زاده بیان کرد: با رعایت بهداشت فردی و انجام رفتارهای سالم بهداشتی مثل: رعایت آداب سرفه و عطسه، نریختن آب دهان و بینی در محیط، تهویه و نور کافی در محیط زندگی، تغذیه صحیح و فعالیت بدنی، تزریق واکسن BCG به همه نوزادان در زمان تولد و تشخیص و درمان به موقع بیماران و حمایت از آنها در طول دوره درمان میتوان از مبتلاشدن به این بیماری جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: مطابق با سایر برنامههای حوزه سلامت، بیماری سل نیز از مواردی هست که به صورت روتین در برنامههای مدون آموزشی مراکز بهداشتی روستایی و شهری وجود داشته که شامل آموزش و اطلاع رسانی به ادارات از طریق فرمانداریها، برگزاری جلسات آموزشی در مدارس و دانشگاهها، اموزش در زندانها و مراکز تحت پوشش بهزیستی و… است.
معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: مهمترین علامت بیماری سل، سرفه مداوم بیشتر از دو هفته، خلط خونی، درد قفسه سینه، ضعف یا خستگی زیاد، کاهش اشتها و کاهش وزن،
و تب گاهاً همراه با لرز و عرق شبانه است.
شیخ زاده خاطرنشان کرد: توصیه میشود با بالا بردن آگاهی و اطلاعاتمان از بیماری سل و آموزش و انتقال این اطلاعات به دیگران، در حذف منابع انتشار و کاهش بیماری در جامعه، کمک کنیم.