یک مطالعه جدید هشدار داده است که یک نوع نادر و مرموز از انفجار کیهانی به نام کیلونوا می تواند حیات را برای هزاران سال روی زمین از بین ببرد.
به گفته دانشمندان دانشگاه ایلینویز، این انفجار زمانی رخ می دهد که دو ستاره نوترونی یا یک ستاره نوترونی و یک سیاهچاله با هم برخورد کرده و با هم ادغام شوند که این منجر به انفجار پرتوی گاما خواهد شد.
هیلی پرکینز، عضو دانشگاه ایلینویز گفت: ما دریافتیم که اگر ادغام ستارههای نوترونی در فاصله ۳۶ سال نوری از زمین اتفاق بیفتد، تشعشعات حاصل میتوانند باعث یک رویداد فاجعهبار و انقراض حیات در زمین شوند.
توجه به این نکته ضروری است که خطر وقوع چنین انفجاری در آن فاصله بسیار کم است؛ زیرا نزدیکترین ستاره نوترونی شناخته شده در فاصله بیش از ۴۰۰ سال نوری از سیاره ما قرار دارد.
اما دانشمندان میگویند که دلیل خطر این انفجار برای حیات روی زمین این است که نوع تابش ناشی از پرتوهای گاما انرژی کافی برای جدا کردن اتمهای الکترون در فرآیندی به نام یونیزاسیون را حمل میکند. هنگامی که پرتوها به ما میرسند، میتوانند لایه اوزون زمین را از بین ببرند و ما را برای هزاران سال در معرض دوزهای کشنده تابش فرابنفش خورشید قرار دهند.
محققان دانشگاه وارویک این هفته فاش کردند که توانسته اند برای اولین بار از تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا برای تجزیه و تحلیل یک کیلونوا استفاده کنند. این به آنها اجازه داد تا عناصر سنگین تولید شده توسط انفجار را مطالعه کنند.
علاوه بر خطر از بین بردن اتمسفر سیاره ما، کارشناسان دریافتهاند که انفجارهای پرتوی گاما ناشی از ادغام ستارههای نوترونی میتواند هر چیزی را که در مسیر آنها باشد در فاصله ۲۹۷ سال نوری از بین ببرد.
یکی دیگر از خطرات مرتبط با کیلونووا، اثرات مضر ناشی از تشعشات پرتوی گاما است. همان طور که آنها در فضا حرکت میکنند، با گاز و غبار اطراف ستارگان برخورد میکنند که به نوبه خود باعث انتشار پرتوی ایکس قدرتمندی میشود که به آن پس درخشش پرتوی ایکس میگویند.
محققانی که مطالعه جدید را انجام داده اند، گفتند که چنین تشعشعی بیشتر از انتشار پرتوهای گاما دوام میآورد و همچنین میتواند به لایه اوزون زمین آسیب برساند.
محققان تاکید کردند که ادغام ستارگان نوترونی بسیار نادر است و این بدان معناست که انقراض ناشی از ادغام یک ستاره نوترونی دوتایی نباید باعث نگرانی مردم روی زمین شود.
منبع: دیلی میل