داور بستام با اشاره به افزایش برداشت آب از سفرههای زیر زمینی در استان بویژه دشت اردبیل گفت: بر اثر اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی در حال حاضر آبخوان دشت اردبیل با ۸۰۰ میلیون متر مکعب کسری مواجه است و ادامه این روند دشت اردبیل را با خطر فرونشست یا همان لزله خاموش مواجه کرده است.
او اضافه کرد: سطح آبخوان در دشت در اردبیل به میزان ۱۳ متر و در مشگین شهر به میزان ۵۰ سانتی متر تا یک متر افت کرده است که جلوگیری از تداوم این روند نیازمند حساسیت و توجه همگانی اعم از بهره برداران بخش کشاروزی، مردم و مسئولین دست اندرکار است.
مدیر حفاظت و بهره برداری از منابع آب شرکت آب منطقهای اردبیل تصریح کرد: برای حفاظت منابع محدود شرکت آب منطقهای اقداماتی همچون نصب کنتور هوشمند، نظارت و پایش برداشت آب از سوی بهره برداران بر اساس مفاد پروانه بهره برداری صادر شده و صدور قانونی مجوز بهره برداری را دردستور کار دارد، اما موفقیت اقدامات شرکت آب منطقهای مستلزم همراهی عمومی در سطح استان است.
بستام همچنین در خصوص اقدامات شرکت اب منطقهای برای حفاظت از منابع آب موجود در استان گفت: از ابتدای سال جاری ۸۴ حلقه چاه غیرمجاز در دشتهای استان اردبیل مسدود شده است که این اقدام صرفه جویی یک و نیم میلیون متر مکعب آب را در پی داشته است.
او افزود: علاوه بر این با تقلیل منصوبات چاهها از اضافه برداشت آب در ۳۳ حلقه چاه در استان جلوگیری شده است.
مدیرحفاظت و بهره برداری از منابع آب استان اردبیل با بیان اینکه طبق برنامه امسال ۳۰۰ دستگاه کنتور آب روی چاههای کشاورزی استان نصب خواهد شد، اضافه کرد: از این تعداد تاکنون ۱۲۵دستگاه کنتور بر روی چاههای کشاورزی استان نصب شده است و تحقق کامل هدف اعلام شده مستلزم همکاری کشاورزان و بهره برداران است.
بستام با اشاره به اجرای طرح تعادل بخشی آب در استان گفت: این طرح از سال ۱۳۸۴ در استان بر اساس برنامه توسعه چهارم، پنجم و ششم اجرا شده و در نتیجه آن یک هزار و حلقه۹۰۰ چاه غیر مجاز در استان مسدود و ۵۲ میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شده است.
او ادامه داد: همچنین در این مدت از اضافه برداشت ۷۰۱ چاه غیر مجاز در استان جلوگیری و از ۲۶ میلیون متر مکعب آب سفرههای زیر زمینی استان هم صرفه جویی شده است.
مدیرحفاظت و بهره برداری از منابع آب استان اردبیل با اشاره به اجرای طرح داناب در استان افزود: در راستای ارتقای سواد آبی شهروندان طبق سنوات گذشته طرح داناب امسال هم در مدارس استان اجرا میشود.
بستام اضافه کرد: این طرح با هدف آشناسازی دانش آموزان و نسل آینده با مشکلات و چالشهای بخش آب و راهکارهای حفاظت از منابع آب موجود از سال ۱۳۸۸ در دستور کار قرار گرفته است.
او خاطرنشان کرد: این طرح در مدارس واقع در مناطقی که بیشتر درگیر بحران و چالشهای آب هستند همانند شهرهای آراللو و خلیل آباد برگزار میشود و کارشناسان آب منطقهای آموزشهای لازم را به دانش آموزان ارائه میکنند.