هاکی روی چمن یک ورزش گروهی است که بین ۲ تیم ۱۱ نفره بر روی یک زمین چمن با هدف وارد کردن یک توپ کوچک به وسیله چوب هاکی به دروازه حریف انجام میشود.
هاکی سالنی یا داخل سالن نیز یک ورزش تیمی چوب و توپ است که بر روی چمن انجام می شود و شباهت زیادی به هاکی روی چمن دارد.
در گذشته بازیکنان هاکی روی چمن در بین فصلهای مسابقات و در شرایط بد آب و هوایی به تمرین در سالنهای سرپوشیده میپرداختند که به تدریج پس از مدتی هاکی سالنی خود به یک ورزش مجزا تبدیل شد.
هاکی در زمان حاضر تحت مدیریت فدراسیون بینالمللی هاکی در جهان فعال است و مهمترین مسابقات آن نیز در سطح المپیک و جام جهانی برگزار میشود.
چوب، توپ، لباس مخصوص دروازهبانی و کفش مناسب از جمله امکانات لازم برای فعالیت در رشته ورزشی جذاب و مهیج هاکی است که به دلیل وارداتی بودن این تجهیزات، ورزش هاکی به عنوان یکی از ورزش های گرانقیمت در کشور محسوب می شود.
این ورزش به صورت هاکی روی چمن، هاکی داخل سالن و هاکی روی یخ انجام می شود که هاکی روی چمن و داخل سالن در ایران متداول است.
خبرنگار برای اطلاع از وضعیت رشته هاکی روی چمن و هاکی سالنی در استان با زهرا الیاسی نایب رییس هیات هاکی استان زنجان گفت و گو کرده است.
ورزش هاکی در استان زنجان هم اکنون چه وضعیتی دارد و تاکنون چه اتفاقاتی را پشت سر گذاشته است؟
هاکی رشته ای ریشه دار در استان زنجان است؛ سالها زنجان مهد هاکی کشور بود و قهرمانان بزرگی در این عرصه داشت که یکی از این ورزشکاران که عنوان پدر هاکی زنجان را نیز دارد " سید احمد نبوی" است که مردم زنجان ورزش هاکی را با این ورزشکار نامی می شناسند.
زنجان مدتها حرف اول را در این رشته می زد اما این رشته ورزشی به دلایل مختلف حدود پنج سال دچار رکود و غیرفعال شد.
در دوره جدید مدیریت این هیات دوباره ورزش هاکی کار خود را از صفر شروع کرده است.
ما تمام تلاش خود را به کار بسته ایم تا هاکی را به روزهای اوج خود برسانیم که هنوز انتظارات، برآورده نشده است اما تلاش ها و فعالیت های جدی و مستمر ادامه دارد.
از سال گذشته بحث استعدادیابی را برای این رشته شروع کردیم و تفاهم نامه ای در فدراسیون هاکی بین فدراسیون، هیاتهای فعال این رشته و آموزش و پرورش منعقد و هماهنگی لازم انجام شد تا به طور جدی وارد مدارس شویم و استعدادیابی صورت گیرد.
البته در بحث پرورش مربی و داور نیز مشکل داریم زمانی زنجان در این حوزه، حرفی برای گفتن داشت اما در زمان حاضر فقط شهر قیدار در این زمینه فعالیت جدی دارد و تنها تیم این شهر فعال است و زنجان تیم هاکی ندارد.
هیات زنجان در کدامیک از بخش های هاکی روی چمن و سالنی فعال است؟
زنجان هم در رشته هاکی روی چمن و هم در هاکی سالنی فعال است و امسال هم پسران و هم دختران به مسابقات کشوری هاکی چمنی و سالنی اعزام شدند که "زهرا قربانلو" به عنوان بازیکن و "مائده محمدی" به عنوان دروازه بان بودند که با وجود رکود چند ساله استان در هاکی چمنی، سه نفر از بازیکنان زنجان به اردوی تیم ملی دعوت شدند.
از تیم قیدار نیز "میلاد حیدری" که تابستان امسال در مسابقات عمان حضور داشت به اردوی تیم ملی دعوت شد.
در مسابقات هاکی سالنی نیز که یک مربی از آمریکا به ایران دعوت شده بود در آخرین اردوی قبل از اعزام تیم به مسابقات تایلند "زهرا قربانلو" از زنجان حضور داشت.
آخرین باری که هاکی بازان زنجانی در مسابقات شرکت کردند شهریورماه امسال بود که " زهرا رزاقی" به عنوان بهترین دروازه بان انتخاب شد.
زنجان در رشته ورزشی هاکی دست و پا بسته نیست بلکه حرفی برای گفتن دارد به شرطی که مسایل آن با برنامه ریزی صحیح، استعدادیابی و حمایت های مالی و معنوی از هیات هاکی استان حل شود.
به لحاظ زیرساختها این هیات در چه وضعیتی است؟
این رشته ورزشی در استان کمبود سالن ندارد شاید سالن موجود استاندارد نباشد اما سالن خوبی داریم که با هیات هندبال استان به طور مشترک از آن استفاده می کنیم و این سالن معمولا برای تمرینات در اختیار هیات هاکی است.
برای این ورزش، چمن استاندارد نداریم، یک چمن مصنوعی در مجموعه ورزشی انقلاب از طرف هیات فوتبال در اختیار هیات هاکی برای تمرینات این هیات گذاشته می شود هرچند که زمان آن نامناسب و از ساعت ۶ صبح تا ۷.۳۰ است ولی بچه های علاقه مند به این ورزش در همین ساعت نیز برای تمرین حاضر می شوند.
دغدغه و مشکلات اساسی هیات هاکی استان زنجان چیست؟
مسایل این هیات نیز مانند مشکلاتی است که بین تمام هیاتهای ورزشی وجود دارد و مهمترین آن بحث تامین مالی است که باید خودمان به دنبال تامین منابع مالی هیات و حمایت از تیم ها باشیم.
در زنجان به طور عمده هیچ یک از رشته های ورزشی حمایت نمی شوند و به سختی اسپانسر جذب می شود.
در زمان حاضر با حداقل هزینه ها مسابقات را برگزار می کنیم و هنوز نتوانسته ایم حامی پیدا کنیم در حالیکه صنایع فعالی در استان وجود دارد که باید کمک کنند تا جانی تازه در کالبد رشته های ورزشی و از آن جمله هاکی دمیده شود.
ورود به رشته وزشی هاکی چه ملزوماتی دارد؟
علاقه مندان برای ورود به این رشته می توانند به هیاتها مراجعه و از زمان تمرینات آن اطلاع پیدا کنند و با حضور در تمرینات استعداد خود را کشف کنند.
در زمان حاضر اکثر هیات شهرستان های استان فعال هستند و در قیدار ۱۰۰ بازیکن در رده های سنی مختلف در این رشته فعالیت می کنند.
هاکی بازان زنجانی چه نیازهایی برای پیشرفت در این رشته دارند؟
قیمت چوب و وسایل هاکی گران است و خود هیات هم به طور کامل این وسایل را ندارد البته در هیات خدابنده در بخش آقایان وسایل و تجهیزات لازم موجود است.
به دلیل گران قیمت بودن این وسایل، ورزشکاران رغبت کمتری برای فعالیت در آن دارند و ورزشکاران مدتی حضور پیدا می کنند و به دلیل گرانقیمت بودن تجهیزات و رسانه ای نبودن این رشته، برای ادامه فعالیت تمایل نشان نمی دهند.
ظرفیت های زنجان در رشته هاکی در چه سطحی است ؟
ظرفیت این رشته در زنجان بسیار بالاست و استعدادهای خوبی در شهرستانها داریم.
امسال که در مسابقات المپیاد استعدادهای برتر شرکت کرده بودیم از بین ۱۸ تیم حاضر ششم شدیم و شانس اصلی قهرمانی بودیم اما نتوانستیم نتایج شایسته ای برای استان کسب کنیم با این حال پنج نفر از زنجان به اردوی تیم ملی راه یافتند.
زنجان ظرفیت بسیار عالی در رده های سنی مختلف در این رشته دارد و در تیم ملی نیز بازیکن ملی پوش داریم.
امسال هم برای لیگ برتر در بخش آقایان اعلام آمادگی کرده ایم که اگر مسوولان و بخش های خصوصی حمایت کنند چشم اندازهای روشنی برای آن متصور است.
یک بازیکن ملی پوش در رده سنی بزرگسالان و ۲ بازیکن ملی پوش در رده سنی جوانان از استان زنجان داریم.
بازیکنان زنجانی پارسال هم تجربه حضور در لیگ برتر را با سایر شهرها از جمله با تیم تبریز و گچساران داشتند اما امسال تیم استان زنجان به طور مستقل در لیگ برتر حضور خواهد یافت.
برنامه ریزی هیات هاکی برای آینده و بازگشت به روزهای خوب چیست؟
همه وسایل و تجهیزات مورد استفاده در این رشته ورزشی، وارداتی است و هیچیک از آنها در ایران ساخته نمی شود.
لباسهای دروازه بانی بسیار گرانقیمت است و چوب های استاندارد از هند و پاکستان وارد می شود.
فدراسیون تا حد امکان برای تامین این امکانات کمک می کند و هیات هاکی زنجان نیز می تواند ۳۰ تا ۴۰ نفر را در تمرینات پشتیبانی کند.
از بازیکنان هاکی در استان پول لباس و توپ اخذ نمی شود؛ تنها مبلغ بسیار پایینی به عنوان شهریه دریافت می کنیم تا علاقه مندان به این رشته جذب شوند و با بهترین مربی هایی که زنجان دارد تمرین کنند.
مربیان زنجانی در سطح ملی هستند و تجربه چندین بار حضور در مسابقات برون مرزی را دارند.
هم اکنون ۲ نفر از بهترین مربیان کشور در زنجان فعال هستند اما اطلاع رسانی یا استعدادیابی در این رشته ضعیف بوده است که به همین علت نتوانسته ایم آنگونه که برازنده زنجان است این رشته را معرفی کنیم و خدمات خود را نشان دهیم.
با آموزش و پرورش با جدیت همکاری خواهیم کرد تا با استعدادیابی لازم گام های مفید و موثری در رشد و پویایی این رشته ورزشی برداریم و نام هاکی زنجان را آنگونه که شایسته آن است مطرح و بلند آوازه کنیم.
منبع ایرنا