حجتالاسلام محمدباقر مشکاتی اظهار کرد: در این مدت ۳۲ مورد آثار تاریخی به همراه ۶۰۰ اثر هنری به موزه فاطمی اهدا شده و با وجود اینکه هنوز فراخوان رسمی جذب آثار انجام نشده است، هر هفته به صورت میانگین شاهد اهدای یک اثر ارزشمند تاریخی و هنری به این موزه هستیم که این امر کمسابقه بوده است.
مدیر موزه فاطمی قم گفت: تحول گفتمانی و چیدمانی موزه در سه سال گذشته و استقبال عموم بازدیدکنندگان اعم زائران و مجاوران حرم مطهر حضرت معصومه (س) از این رویکرد و توجه جدی به محتوامحوری و آموزندگی موزه، از عوامل اقبال بیشتر به اهدای آثار به این موزه تاریخی و هنری است.
او بیان کرد: صاحبان آثار تاریخی و هنرمندان، کارکردها و تاثیرگذاری فوقالعاده این موزه، در هویتدهی به نسل جوان و ترویج فرهنگ و باورهای مذهبی و سبک زندگی اسلامی - ایرانی را میبینند، از اینرو تمایل و انگیزه پیدا میکنند، در این خدمات و فعالیتهای سودمند سهیم شوند و نام خود را ماندگار کنند.
حجتالاسلام مشکاتی با اشاره به تنوع و ویژگیهای گوناگون اثرهای اهدایی به این موزه گفت: امسال بیشترین مجموعه آثار تاریخی و هنری اهداشده، مربوط به یکی از هنرمندان شهر جَهرُم استان فارس با اهدای ۳۸۰ قلم اثر متنوع است.
او افزود: گونههای آثار اهدایی شامل سکهها، ظروف چینی و سفالی، انواع نشانهای (مدالهای) ورزشی اهدایی قهرمانان ورزشی اعم از بانوان و آقایان، نشانهای فرهنگی و علمی، تَمبرهای ایرانی و خارجی، شمشیر و تبر، گلدان بلورین، قرآنها و کتابهای خطی، پارچه و بُقچه، مُهر و هاوَن سنگی، کشکول نارگیل دریایی، ماشین سلمانی قدیمی، انواع تسبیح نادر جنسها و رنگها و اشکال مختلف، حلقههای مبادلاتی، کلید و قفل قدیمی، دستبند، جای شانه قدیمی، کلاه نشاندار قدیمی، نشان (مدال) قدیمی، سنگهای نیمهقیمتی و کمیاب، انواع گویهای رنگین، ظروف فلزی، قندشکن و قهوهجوش قدیمی، تابلوهای خوشنویسی و نقاشی، انواع آثار مِفرَغی (بُرُنزی) و ... میشود.
مدیر موزه فاطمی قم اضافه کرد: آثار موزهای اهداشده به لحاظ دیرینگی (قِدمَت) از اشیای باستانی متعلق به هزارههای پیش از میلاد تا آثار تاریخی متعلق به دورههای حکومتی دوران اسلامی از قبل و پس صفویه را شامل میشود و آثاری نیز هنری و نمایشگاهی است که مربوط دوره معاصر و قبل و بعد انقلاب اسلامی ایران است.
او ادامه داد: بر اساس سیاست و رویکرد جدید موزه، در زمان اهدای آثار به تمامی اهداگران رسید رسمی موزه فاطمی قم ارائه و طبق کارشناسی اولیه در صورتی که محرز شدن موزهای یا نمایشگاهی بودن اقلام دریافتی، به واقفان آثار موزه در قالب کاربرگ وقفنامه رسید داده میشود.
حجتالاسلام مشکاتی گفت: به اهداگران آثار نمایشگاهی یا معاصر هبهنامه تقدیم میشود. در مواردی که زمان اهدا به هر دلیل، امکان تشخیص و نظر قطعی درباره قدمت آثار اهدایی فراهم نباشد؛ رسید موقت به اهداگران ارائه میشود تا در فرصت معینی تحقیق و کارشناسی نهایی انجامگرفته و سپس طبق درجه آثار اهدایی وقفنامه یا هبهنامه رسمی ارائه شود.
او با بیان این که تمام مراحل وقف و اهدای آثار به موزه مستندسازی میشود، گفت: در قالب برگزاری آیین اهدای آثار یا آیین رونمایی آثار، با تقدیم متبرکات فاطمی از واقفان و اهداگران تجلیل و متناسب با نوع آثار اهدایی و مناسبتهای مذهبی و ملی معرفی میشوند.
مدیر موزه فاطمی قم افزود: پس از دریافت آثار اهدایی به موزه، فرایند تخصصی ثبت و کدگذاری، کارشناسی و شناسنامهنویسی، نگهداری و مرمت و مراحل دیگری بر روی آثار پیگیری میشود. برخی از آثار فاخر که تناسب با سناریو و روند چیدمان فعلی موزه داشته باشند، در نخستین فرصت به نمایش ثابت در میآیند.
او گفت: بعضی آثار اهدایی به صورت نوبتی و فصلی به نمایش عموم گذاشته میشوند. همچنین برخی از آثار شاخص اهدایی در مناسبتهای مذهبی و ملی رونمایی میشوند و به صورت ویژه به نمایش در میآیند و در پایگاه خبری آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س) و فضای مجازی معرفی میشوند که امسال چند مورد به این شیوه اطلاعرسانی شده است.
موزه فاطمی شهر قم وابسته به آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س) با دارا بودن بیش از ۳۰ هزار اثر تاریخی و هنری در میدان آستانه، جنب درِ شماره یک حرم مطهر قرار دارد.
علاقهمندان برای تهیه بلیت اینترنتی این موزه میتوانند به تارنمای (سایت) قمتیکت به نشانی اینترنتی www.qomticket.com و نیز برای آگاهی از برنامههای حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه (س) به تارنمای این بارگاه ملکوتی به نشانی اینترنتی https://amfm.ir مراجعه کنند و یا در قم با تلفن ۳۷۱۷۵۱ با پیششماره ۰۲۵ تماس بگیرند.