برخی غذا‌ها در صورت داشتن کپک برای مصرف بی‌خطر اما بعضی دیگر بسیار خطرناک هستند.

طعم و ظاهر پنیر آبی از کپکی ناشی می‌شود که با نوعی قارچ که برای تهیه پنی سیلین استفاده می‌شود مرتبط است اگر به طور تصادفی غذای کپکی مصرف شود مشکلی پیش نخواهد آمد اما در برخی موارد، کپک موجود در غذای خراب شده می‌تواند خطرناک باشد. 

دکتر عرفان گرزین گفت: کپک زمانی روی غذا رشد می‌کند که شرایط مناسب باشد این کپک که از نوع کپک بد است روی انواع مختلف غذا‌ها از جمله میوه‌ها و سبزیجات، نان، گوشت سرد، مربا و ژله، سس و چاشنی و محصولات لبنی مانند ماست و پنیر رشد می‌کند کپک یک قارچ میکروسکوپی است و آنچه که ما روی چیز‌هایی مانند میوه‌ها، سبزیجات و ژله شاهد رشدشان هستیم اسپور‌ها هستند.

این پزشک عمومی ادامه داد: این اسپور‌ها در هوا پخش می‌شوند و در محیط در گردش هستند و به دنبال مکان مناسبی برای فرود هستند هنگامی که اسپور‌ها میزبان غذای مناسب خود را پیدا می‌کنند، شروع به رشد می‌کنند علائم هشدار دهنده کپک شامل لکه‌های سفید، لکه‌های رنگی غیر معمول یا غذایی است که نرم‌تر از حد معمول هستند یا بوی بدی می‌دهد. اما در حالی که وسوسه انگیز است که کرک کپکی را تراشیده و ادامه غذا مصرف شود این می‌تواند بهترین اقدام نباشد چرا که نمی‌دانید چه نوع کپکی را ممکن است در مصرف کنید.

گرزین افزود: برخی از کپک‌ها می‌توانند برای انسان بسیار سمی باشند آن‌ها همچنین می‌توانند باعث واکنش‌های آلرژیک و مشکلات تنفسی شوند چنانچه به طور ناگهانی علائمی مانند تنگی نفس، حالت تهوع، تب بالا یا اسهال را تجربه کردید، باید فورا به دنبال کمک پزشکی باشید واکنش‌های آلرژیک ممکن است به تأخیر افتاده یا ممکن است بلافاصله باشند که بستگی به نوع کپک دارد.

او بیان کرد: برخی از کپک‌ها نیز می‌توانند یک ماده خطرناک به نام توکسین و یا آفلاتوکسین‌ها که می‌توانند به ویژه سمی باشند ایجاد کنند که برای سلامتی بسیار خطرناک هستند ودر واقع می‌توانند باعث مرگ شوند.

او در پاسخ به این که آیا می‌توانید فقط دور کپک را برش داد تصریح کرد: اگرچه بریدن کپک یک راه حل آسان به نظر می‌رسد، اما ممکن است مواد مضر دیگری در غذا باقی بمانند؛ هرچه رطوبت بیشتری روی محصول غذایی وجود داشته باشد، نه تنها کپک خواهد داشت، بلکه وجود باکتری ممکن است.    

مصرف باقی‌مانده خوراکی کپکی و احتمال ابتلا به بیماری!

گرزین ادامه داد: اگر یک ظرف توت فرنگی که چند عدد آن کپکی شده، اما بقیه خوب به نظر می‌رسند را در نظر بگیریم نمی‌توان بخش کپک زده را بیرون انداخت و بقیه را شسته و مصرف کرد چرا که میوه رطوبت زیادی دارد و این کپک می‌تواند باکتری را نیز در خود جای دهد، اسپور‌ها در هوا پخش می‌شوند و به احتمال زیاد کل بسته آلوده است، حتی اگر رشد کرکی میسلیوم کپک روی همه میوه‌ها دیده نشود. علاوه بر این، برخی از غذا‌ها در صورت کپکی شدن نباید مصرف شوند که از جمله آن‌ها باید به سبزیجات و میوه‌های نرم مانند خیار، گوجه فرنگی و هلو، گوشت مانند ژامبون، ماست،  مربا و ژله، باقی مانده غذا‌های رستوران و کره بادام زمینی اشاره کرد. 

او گفت: غذا‌های کپکی که قابل نجات هستند شامل آن دسته از غذا‌هایی هستند که رطوبت کمتری دارند مانند پنیر‌های سفت با پوست سفت (مانند چدار و سوئیس)، یا سبزیجات سفت مانند کلم، فلفل دلمه‌ای و هویج که در هر دو مورد، باید حداقل یک اینچ دور لکه‌های کپکی را تراشید، زیرا باید تا حد امکان از اسپور‌ها و مواد آلوده کننده پاک‌سازی شود هوای گرم و مرطوب یک محیط ایده آل برای رشد کپک است، بنابراین نباید غذا را برای مدت طولانی روی پیشخوان گذاشت؛ همچنین بسیار مهم است که غذای یخچالی را با درب، فویل یا پلاستیک پوشاند؛ کپک با اسپور‌ها که در هوا هستند پخش می‌شود، بنابراین باید غذا‌ها را حتی در یخچال پوشانده نگه داشت.

برچسب ها: کپک ، غذای فاسد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۲۹ ۰۴ آذر ۱۴۰۲
غذاهای مونده فقط باید با ماکروفر اونم بشدت داغ بشن چون امواج همه میکروبا رو میکشه