رضا داوودی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه در نشست خبری با اشاره به جلسه بسیار مهم با وزیر نیرو که با حضور استاندار و نماینده کرمانشاه برگزار شد، گفت : در این جلسه تصمیمات بسیار خوبی برای حوزه آب و فاضلاب اخذ شد که یکی از مهمترین این موارد تامین آب اضطراری برای سه شهر کرمانشاه، هرسین و جوانرود بود.
وی با بیان اینکه برای بهبود تنش آبی شهر کرمانشاه اقدامات خوبی انجام شده، ادامه داد: با این اقدامات در تابستان امسال وضعیت بسیار بهتری نسبت به سال ۱۴۰۱ داشتیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه از اجرای خط انتقال مخزن چمن به جمهوری در بخش غربی شهر کرمانشاه یاد کرد که فاز اول آن به بهرهبرداری رسیده و منشا تغییرات محسوسی بوده است.
داوودی برنامه برای شرق شهر کرمانشاه را خط لوله ۹ کیلومتری از چاههای ده پهن به مخزن کوثر اعلام کرد که کار سنگینی بوده و ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تلاش میشود این پروژه کلیدی که مصوبه سفر وزیر نیرو در سال ۱۴۰۱ را نیز دارد تا قبل از فصل گرمای سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری برسد.
وی معتقد است، با اجرای این طرح، افزایش ۴۰۰ تا ۵۰۰ لیتری افزایش آبدهی در جنوب، جنوب شرقی و شرق را خواهیم داشت که قطعا تنش آبی در این نقاط را به کمترین میزان میرساند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه برنامه برای شمال شهر کرمانشاه را نیز حفر چند حلقه چاه اعلام کرد که به زودی وارد مدار بهرهبرداری خواهند شد.
داوودی یکی دیگر از مشکلات شهر کرمانشاه را کمبود مخزن دانست و با اشاره به نیاز شهر کرمانشاه به ۲۵۰ هزار مترمکعب مخزن، ادامه داد: هم اکنون ۱۲۶ هزار و۵۰۰ مترمکعب مخزن داریم و با کمبود ۱۲۳ هزار مترمکعبی مخزن مواجهیم که در این بخش نیز یک مخزن پنج هزار مترمکعبی آماده افتتاح داریم و مخازن دیگری نیز توسط آب منطقهای در حال اجرا است.
وی گفت: با مجموع این اقدامات یعنی تامین منابع آب جدید و انتقال آب بین حوزهای، در تابستان ۱۴۰۳ و پیک مصرف، بهترین تابستان را نسبت به سنوات قبل تجربه خواهیم کرد که مقرر شده وزیر نیرو نیز همکاری بسزایی در تامین اعتبارات لازم برای این طرحها داشته باشد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه یکی دیگر از شهرهایی که تامین آب آن حائز اهمیت است را هرسین اعلام کرد که آبرسانی به این شهر نیز مصوبه وزیر نیرو در سال ۱۴۰۱ را دارد و افزود: اگرچه هرسین فعلا تنش آبی ندارد، اما بلحاظ اینکه تک منبعی بوده و آب آن صرفا از سراب هرسین تامین میشود، جای نگرانی دارد.
داوودی با بیان اینکه در سنوات گذشته گاهی در شرایط خاص از جمله زمان بارندگی شاهد کدورت آب سراب هرسین بودیم، از احداث دو تصفیهخانه با ظرفیت ۲۰۰ لیتر در ثانیه برای حذف کدورت آب خبر داد و گفت:، اما معضل فعلی آب هرسین کاهش ۸۵ درصدی دبی سراب به عنوان تنها منبع آب بود که به دلیل کم آبیهای پیاپی سنوات اخیر رخ داد.
وی از تصویب ۱۰۰ میلیارد تومان برای در نظر گرفتن یک منبع آب رزرو برای ایامی که با کاهش دبی سراب هرسین مواجهیم یاد کرد و افزود: مقرر شده هشت حلقه چاه در منطقه «تمرگ» هرسین حفاری و خط انتقال بین چاهها، ایستگاه پمپاژ و مخزن سه هزار مترمکعبی نیز اجرا شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه با بیان اینکه حفر اولین چاه امیدوارکننده بود و به زودی مابقی چاهها نیز حفاری میشود، پیشبینی کرد از محل این چاهها ۸۰ تا ۱۲۰ لیتر در ثانیه آب برای شهر هرسین تامین شود.
به گفته داودی، اکنون کار در بخشهای مختلف این پروژه از جمله ایستگاه پمپاژ، خطوط و مخزن فعال است.
وی با بیان اینکه برنامه دیگری نیز برای تامین آب هرسین در شرایط کاهش دبی سراب در نظر داریم، خاطرنشان کرد:طبق مطالعات ژئوفیزیک انجام شده در شرق شهر کرمانشاه نوید استحصال آب مناسبی وجود دارد که نه تنها میتواند به کمک تامین آب شهر کرمانشاه بیاید، بلکه میتوان از آن برای افق ۲۰ سال آینده تامین آب هرسین استفاده کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه از جوانرود به عنوان پرتنشترین شهر از نظر آب بعد از کرمانشاه یاد کرد که برای جبران کمبود آب این شهر نیز دو حلقه چاه در منطقه «تم تم» به اضافه ۱۴ کیلومتر خط انتقال تعیین شده که تلاش میشود تا ۲۲ بهمن امسال به بهرهبرداری برسد و از این محل تا ۶۰ لیتر آب تامین شود.
داودی گفت: در غرب جوانرود نیز پروژه دیگری در دست اقدام داریم که چنانچه حفر یک حلقه چاه در این منطقه به صورت آزمایشی موفقیت آمیز باشد، از این منطقه میتوان برای افق ۲۰ سال تامین آب انجام داد.
به گفته این مسئول برای سایر نقاط استان خصوصا صحنه، کنگاور، اسلام آبادغرب، میرآباد، بانهوره و سرمست نیز طرحهای آبرسانی در برنامه است، بگونهای که آبرسانی به سه شهر میرآباد، بانهوره و سرمست به زودی به بهرهبرداری خواهد رسید.
داوودی یکی دیگر از مهمترین موارد مطرح شده در نشست با وزیر نیرو را تکمیل زیرساختهای فاضلاب شهر کرمانشاه دانست.
وی ساماندهی فاضلاب شهر کرمانشاه که علاوه بر تصفیهخانه فعلی نیازمند تصفیهخانه شماره دو و سه، خطوط انتقال، شبکه جمعآوری و ایستگاه پمپاژ است را نیازمند اعتبار عظیمی دانست و افزود: در سفر رئیس جمهور مقرر شد ۸۰۰ میلیارد تومان از سه محل تهاتر نفت به میزان ۳۰۰ میلیارد تومان و ماده ۵۶ و ردیف اعتباری قانون بودجه هریک به مبلغ ۲۵۰ میلیارد تومان اختصاص یابد که تا کنون فقط ۲۵۰ میلیارد تومان از محل ردیف اعتباری قانون بودجه تخصیص یافته است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه، در حال حاضر تصفیهخانه فاضلاب فعلی کرمانشاه با ظرفیت ۶۰ هزار مترمکعب در شبانهروز فعال است و دو تصفیهخانه شماره دو و سه هریک با ظرفیت ۶۷ هزار مترمکعب برای جمعیت ۴۰۰ هزار نفری باید احداث شود و به علاوه ۴۷۱ کیلومتر شبکه هم نیاز داریم.
داودی از آغاز عملیات اجرایی تصفیهخانه شماره دو فاضلاب کرمانشاه یاد کرد که توسط قرارگاه خاتمالنبیا در حال اجرا بوده و اکنون ۱۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی خاطرنشان کرد: در نشست با وزیر نیرو مقرر شد در قالب یک بسته اعتباری، از محلهای مختلف برای تسریع در تکمیل زیرساختهای فاضلاب منابعی اختصاص یابد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه موضوع دیگری که در نشست با وزیر نیرو مطرح شد را ایجاد تاسیسات فاضلاب در نوار مرز خسروی برای ایام اربعین عنوان کرد که مقرر شد با تخصیص اعتبار مناسب تا قبل از ایام اربعین در سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری برسد.
داودی اظهار کرد: در حال حاضر فاضلاب مرز خسروی از طریق تانکر به تصفیهخانه فاضلاب قصرشیرین منتقل میشود که کار سنگینی است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه به وضعیت آبرسانی روستاهای استان اشاره کرد و با بیان اینکه قرار است در قالب قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) در مجموع ۸۶۰ روستای استان طی سه سال آبرسانی شود، گفت: با اجرای این طرحها تا مهر ۱۴۰۵ دیگر در هیچ روستای کرمانشاه تنش آبی نخواهیم داشت.
داودی اظهار کرد: در قالب قرارداد اول ۳۴۹ روستا با اعتبار ۳۱۴ میلیارد تومان آبرسانی خواهد شد که تا کنون تعدادی از این طرحها اجرا شده و تا پایان سال ۲۰۰ روستای دیگر آبرسانی خواهد شد.
به گفته این مسئول در قالب قرارداد دوم نیز آبرسانی به ۵۱۱ روستا با اعتبار ۱۹۲۰ میلیارد تومان اجرا میشود.
داودی با بیان اینکه تا پایان ۱۴۰۵ نزدیک به ۳۰۰۰ میلیارد تومان برای آبرسانی به روستاهای استان هزینه خواهد شد، تاکید کرد: ۳۰ درصد اعتبارات این طرح از اعتبارات استان و ۷۰ درصد از اعتبارات ملی تامین میشود.
وی با بیان اینکه آبرسانی به روستاهای هشت شهرستان غربی استان توسط قرارگاه منطقهای نجف اشرف و شش شهرستان دیگر کنگاور، صحنه، سنقر، هرسین، سنقر و اسلام آبادغرب توسط سپاه نبی اکرم (ص) اجرا میشود، خاطرنشان کرد: اولویت بندی آبرسانی روستاها بر اساس هزینه کمتر، زمان کوتاه و پوشش بیشترین جمعیت انجام خواهد شد و پروژهها در ۱۴ شهرستان استان همزمان فعال است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه تعداد کنونی روستاهای کرمانشاه که به صورت سیار آبرسانی میشود را بین ۱۷۰ تا ۳۷۰ روستا متغییر است.
موضوع دیگری که داودی به آن اشاره کرد، استفاده از پساب خروجی تصفیهخانههای فاضلاب برای صنایع بود و گفت: اکنون ۱۰ تصفیهخانه فاضلاب فعال در استان داریم که سالانه ۴۲ میلیون مترمکعب پساب قابل استفاده در اختیار صنایع استان قرار میدهد که از این میزان ۲۲ میلیون مترمکعب مربوط به شهر کرمانشاه است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه هشت تصفیهخانه در دست احداث در جوانرود، ثلاث باباجانی، روانسر، کرندغرب، سرمست، سنقر، صحنه و کرمانشاه داریم که ظرفیت سالانه آنها نیز ۳۶ میلیون مترمکعب بوده و میتواند در اختیار صنایع قرار بگیرد.
داودی با بیان اینکه بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۲ صنایع ملزم به استفاده از پساب تصفیه شده به جای آبهای سطحی و زیرزمینی هستند، یادآور شد: در استان برخی صنایع از جمله پتروشیمیها، نیروگاهها و مجموعه جهان فولاد متقاضی استفاده از پساب هستند.
وی درباره وضعیت خطوط و شبکههای آب استان نیز از وجود ۱۸ هزار کیلومتر شبکه آب و فاضلاب در استان خبر داد که نگهداری و بازسازی آن بسیار سخت و سنگین است و گفت: از این میزان سه هزار کیلومتر شبکه آب و فاضلاب در شهر کرمانشاه است.
داودی از فرسودگی نزدیک به ۵۰ درصد شبکه آب و فاضلاب خبر داد که قدمت برخی از آنها بیش از ۵۰ سال است و گفت: تنها برای بازسازی خطوط در شهر کرمانشاه هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که متاسفانه اعتبارات این امر از ردیف اعتبارات بودجه کشور حذف شده است.
وی معتقد است، فرسودگی این خطوط عامل بسیاری از حوادث و مشکلات شبکه است .