علی کاظمی دبیر مرجع ملی حقوق کودک گفت: بحث شناسنامه برای کودکان فرزندخوانده مشکلی است که رئیسجمهور هم در جلسهای که مربوط به این کودکان بود، تحت عنوان در آغوش سیمرغ مطرح کرد.
او ادامه داد: در قانون حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست به صراحت آمده در مواردی که کودکان به فرزندخواندگی سپرده میشوند، در شناسنامه آنها این واقعه ثبت شود؛ البته اکنون در صفحه توضیحات درج میشود و شفاف هم به ثبت نمیرسد و نوشته میشود که طبق رای دادگاه نام و نام خانوادگی کودک تغییر یافت و نام پدر و مادر کودک به عنوان (پدرخوانده و مادرخوانده) هم ثبت میشود. مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که باید این مشکلات رفع شود.
وی افزود: ممکن است کودکانی در مراکز بهزیستی باشند، ولی هویتشان را ندانیم؛ در این خصوص شناسنامه را از سازمان ثبت احوال میگیریم و برخی از اسامی در داخل آنها به صورت فرضی نوشته میشود.
دبیر مرجع ملی حقوق کودک ادامه داد: در برخی مواقع هم مادر کودک را میشناسیم و لی پدر مشخص نیست؛ فرضا مادر معتاد است و پدر را نمیشناسند در این موارد اسم مادر را مینویسند و اسم پدر درج نمیشود. این موارد مشکلاتی را ایجاد کرده که با سازمان ثبت احوال در حال مذاکره هستیم تا برطرف شود.
کاظمی تصریح کرد: در برخی مواقع کودک به خانواده دیگر واگذار میشود که دو حالت دارد. یک حالت این است که کودک را به خانواده امین میدهند. خانواده امین خانوادهای است که به صورت موقت از کودک نگهداری میکند و در این موارد ما باید پیگیری کنیم که شناسنامه با کد جدید به او داده شود. حالت دوم دیگر هم این است که به خانواده فرزندپذیر کودک را میدهند که پدرخوانده و مادرخوانده هستند و تحت عنوان مراقبتهای جایگزین کودک را به فرزندخواندگی میپذیرند و در این حالت به طور کامل شناسنامه کودک باید به اسم مادرخوانده و پدرخوانده در آید.
دبیر مرجع ملی حقوق کودک در پایان گفت: این مواردی است که در پی آن هستیم که هم مقررات را اصلاح کنیم و هم به صورتی باشد که کرامت کودکان بیشترین امنیت و مصونیت را در این تغییر هویتها و تغییر شناسنامهها داشته باشد و کودکان گرفتاری نداشته باشند؛ به ویژه در مدارس نیز گاهی شنیدهایم که برای کودکان مشکلاتی پیش میآید که درصدد رفع آن هستیم.
منبع: ایسنا