هاشم نوری، رئیس اداره حفاظت خاک و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه در نشست تخصصی ویژه روز جهانی خاک، با بیان اینکه میزان فرسایش خاک در استان کرمانشاه ۱۲ تن در هکتار است، گفت : میزان فرسایش خاک در استان کرمانشاه از میانگین کشوری پایینتر است.
وی بابیان اینکه در ۶۳ درصد مساحت استان فرسایش خاک در حد زیاد و در ۱.۸۲ درصد مساحت آن فرسایش خاک در حد خیلی زیاد گزارش شده، گفت: بیشترین فرسایش خاک در استان کرمانشاه را در شهرستانهای ثلاث باباجانی، قصرشیرین و گیلانغرب شاهد هستیم.
رئیس اداره حفاظت خاک و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه با اشاره به بالا بودن آمار فرسایش خاک در کشور، گفت: بر اساس آمارهای موجود میزان فرسایش خاک در کشور ما ۱۶.۴۵ تن در هکتار است که این میزان بیش از سه برابر میانگین جهانی است.
وی با بیان اینکه بر اساس آمارهای موجود در مجموع سالانه حدود دو میلیارد تن فرسایش خاک در کشور رخ میدهد، ادامه داد: بر اساس برآوردهایی که از زیان اقتصادی ناشی از فرسایش خاک در دنیا انجام شده، ارزش اقتصادی هر تن خاک از دست رفته ۲۸ دلار تعیین شده است، لذا سالانه ۵۶ میلیارد دلار از قِبَل فرسایش خاک به کشور خسارت وارد میشود.
نوری افزود: بر اساس آمارهای موجود میزان فرسایش خاک در اروپا سالانه ۸۴ صدم تن در هکتار بوده و این عدد در امریکای شمالی ۴.۹ تن در هکتار، در استرالیا ۲.۷۳ تن در هکتار و در آسیا ۶.۱ تن در هکتار است.
وی اشارهای هم به راههای کنترل فرسایش خاک داشت و گفت: تقویت پوشش گیاهی منابع طبیعی، انجام کارهای احیایی در مراتع، اضافه کردن مالچ طبیعی، بهبود وضعیت زهکشی و کاهش آبیاری به ویژه آبیاری غرقابی از جمله راههای کنترل فرسایش خاک است.
توسعه کشتهای فراسرزمینی، سوق دادن دامداری به سمت دامداریهای صنعتی، توسعه کشتهای گلخانهای و کشت گیاهان مرتعی از دیگر راههای کنترل فرسایش خاک است که نوری از آنها یاد کرد.
این مسئول یادآور شد: فرسایش خاک پیامدهای زیادی در منابع طبیعی دارد که از جمله این پیامدها میتوان به کاهش عملکرد مزارع، از بین رفتن خاکهای سطحی، کاهش مواد مغذی و حاصلخیز خاک، از بین رفتن پوشش گیاهی و مرتعی، تخریب اراضی پایین دست، کاهش حجم خاک، تخریب محیط زیست، تخریب و تغییر مسیر رودخانهها و پر شدن سدها اشاره کرد .