دومین جشنواره ملی «کاما؛ کتاب افراد معلول ایران» با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد.

آیین اختتامیه دومین دوره جشنواره «کاما» سه‌شنبه (۱۴ آذرماه) با حضور علی‌اکبر جمالی، مدیرعامل انجمن نابینایان کشور، مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، عصمت مؤمنی، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کامران عاروان، دبیر علمی جشنواره ملی کاما، فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه دانشگاه تهران، حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران، معاون توانبخشی سازمان بهزیستی، روح‌الله ساعی، دبیر کارگروه نابینایان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، در تالار قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

جمالی با اشاره به همکاری ارگان‌های مختلف فرهنگی با انجمن نابینایان کشور برای برگزاری دومین دوره جشنواره ملی کاما بیان کرد: امیدواریم همکاری نهادها، ارگان‌ها و دستگاه‌های مختلف برای تداوم جشنواره ملی کاما تداوم داشته باشد، تا بتوانیم دوره‌های آتی را باشکوه‌تر برگزار کنیم.

وی به سابقه فعالیت انجمن نابینایان کشور اشاره کرد و افزود: انجمن نابینایان کشور ۳۰ سال پیش تشکیل شد. این تشکل مردم‌نهاد خدمات متنوعی مانند خدمات حمایتی، توان‌بخشی، آموزشی، دارویی، کمک‌درمانی، مددکاری، مشاوره‌ای را به اعضا خود ارائه می‌کند. انجمن در ادامه این نوع خدمات، ایده برگزاری یک رویداد فرهنگی را اجرایی کرد.

جمالی با ابرازامیدواری برای تداوم جشنواره کاما و دیگر خدمات فرهنگی انجمن ادامه داد: در حوزه فرهنگی خدمات نسبتاً مفید را ارائه می‌کنیم که امیدواریم توسعه پیدا کند. علاوه‌بر جشنواره کاما، خدمات انتشاراتی را نیز اجرایی کردیم و نشریه نسل مانا را منتشر می‌کنیم.

مدیرعامل انجمن نابینایان کشور با گلایه از کم‌کاری برخی دستگاه‌ها در جریان برگزاری دومین دوره جشنواره ملی کاما گفت: متاسفانه در این دوره، آن‌طور که باید و آن‌طور که توقع می‌رفت برخی دستگاه‌ها در برگزاری رویداد همکاری نداشتند.

جمالی با تأکید بر نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در افزایش دسترسی نابینایان به کتاب بیان کرد: امیدواریم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلام که قطب ارائه خدمات فرهنگی در کشور است، بیش از گذشته در کنار انجمن نابینایان باشد تا از خدمات مادی و معنوی آن بهره‌مند شویم.

در ادامه این آیین، مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور خود را موظف به همکاری با جامعه معلولان می‌داند؛ بی‌هیچ منتی، وظیفه این نهاد است که در کنار دوستان باشیم. فکر می‌کنم جزو معدود دستگاه‌هایی هستیم که از ظرفیت جامعه معلولان درفضا‌های کاری استفاده کنیم؛ همچینن خدمات نهاد را برای آن‌ها افزایش دادیم.

وی با اشاره به جدیدترین اقدامات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای جامعه معلولان افزود: خرید و توزیع ۴۰ دستگاه برجسته‌نگار با همکاری انجمن نابینایان ازجمله اقدامات جدید نهاد با هدف توسعه خدمات به نابینایان است. ایجاد ۶۰ بخش برای اعضا معلول نابینا و ناشنوا در کتابخانه‌های عمومی کشور، مناسب‌سازی کتابخانه‌ها نیز از دیگر خدمات نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به جامعه معلول است.

به‌گفته رمضانی، با افزایش میزان مشارکت‌ها، امیدواریم همکاری شبکه گسترده کتابخانه‌ای کشور، برای برگزاری رویداد‌های مختلف توانمندسازی، آموزش و سایر همکاری‌ها تقویت شود.

در ادامه این آیین، کامران عاروان، دبیر علمی جشنواره «کاما» با تاکید بر جایگاه مطالعه در حوزه معلولیت گفت: تا زمانی که درد و مسائل دنیای معلولیت تشریح و نوشته نشود، توجه به این مسائل در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌ها دیده نخواهد شد.

وی با تأکید بر تأثیرگذاری مثبت جشنواره ملی کاما بر درک بهتر مسائل معولان افزود: جشنواره ملی کاما، تأثیر درخورتوجهی در شناسایی و شناخت متقابل فعالان این حوزه دارد.

عاروان با بیان اینکه عایدی مالی نویسندگی را بسیار اندک است، ادامه داد: عایدی نویسندگان و پدیدآورندگان، حتی بعد از ۲۰ سال فعالیت با دستمزد یک فوتبالیست برای حضور در دوبازی نیست! درحالی‌که ماندگارتر است. حمایت معنوی از آثار پدیدآورندگان مباحث حوزه مطالعات معلولین مهم‌تر از حمایت‌های مادی است؛ به‌این معنا که این آثار دیده و ارزش‌گذاری شوند.

دبیر علمی جشنواره کاما گفت: شاید لازم است، افراد معلول از خود بنویسند؛ از فضای احساسی دور و درباره واقعیت‌های زندگی خود بنویسند. بسیاری از این آثار ظرفیت تبدیل شدن به فیلم‌نامه و نمایش‌نامه را دارند؛ بنابراین دعوت می‌کنم پدیدآورندگان به فیلم‌نامه‌نویسی توجه داشته باشند.

در ادامه مومنی معاون کتابخانه ملی، در تبیین اهداف برگزاری جشنواره‌های مرتبط با معلولین گفت: هدف از برگزاری جشنواره‌هایی مانند کاما، درک مسائل معلولان و حمایت از حقوق و رفاه و حمایت‌های فرهنگی و اجتماعی آن‌ها است. جبران ضعف آگاهی‌های عمومی به نیازمندی‌های جامعه معلولان به توجه و برنامه‌ریزی نیاز دارد. به‌طورکلی یک از عوامل موثر در بهبود این وضعیت، فهم کرامت انسانی است.

معاون کتابخانه ملی ادامه داد: کرامت انسانی به‌معنای ارزش‌گذاری و حرمت گذاشتن به همه انسان‌ها. ساختار وجودی انسان‌ها بهترین ساختار آفرینش در هستی است. در این ساختار برای انتقال اطلاعات و دانش موثر به ایجاد روابط و هدایت آن‌ها مبتنی بر کرامت انسانی نیاز است. کلام و جملات خوانده و مطالعه می‌شود، اگر بتوانیم کلام خود را به‌خوبی منتقل کنیم. اگر این فرآیند به‌درسی انجام شود، حس و درک متقابل را خواهیم داشت.

مومنی درباره خدمات کتابخانه ملی به جامعه معلولان بیان کرد: کتابخانه ملی ایران، بیش از ۹ هزار کتاب گویا، ۲ هزار کتاب بریل و ۲ هزار و ۵۰۰ مجله نشریه و تجهیزات مناسب برای منابع کتابخانه‌ای ویژه جامعه معلولان دارد. از ناشران تقاضا می‌کنم منشورات خود را به این گنجینه بزرگ ملی ایران، واسپاری کنند تا فرآیند علاوه‌بر گردآوری زمینه پردازش در این مجموعه فراهم شود.

فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه دانشگاه تهران با تاکید بر توانمندی افراد دارای معلولیت، درباره امکانات کتابخانه دانشگاه تهران برای جامعه معلولان گفت: دهه ۹۰ با استاندارد کتابخانه دانشگاه تهران، ۱۳۰۰ کتاب برای نابینایان صوتی شد و رایگان در اختیار مخاطبان قرار گرفت.

وی با اشاره به بهره‌مندی کتابخانه دانشگاه تهران از فناوری نوین در تولید کتاب گویا گفت: تصمیم داریم در ادامه با استفاده از این فناوری به تولید کتاب گویا ادامه دهیم.

رئیس کتابخانه دانشگاه تهران افزود: همکاران در کتابخانه دانشگاه تهران، هر روز به‌عنوان دستیار آموزشی و پژوهشی اعضا نابینا به‌پرسش آن‌ها پاسخ و سالانه حدود ۱۳ تا ۱۴ هزار صفحه مطلب برای این اعضا کپی و در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

ثقفی با تاکید بر پرهیز از ترحم به افراد دارای معلولیت گفت: افراد دارای معلولیت از توانایی‌های درخورتوجهی برخوردارند؛ بنابراین باید شهر محل زندگی آن‌ها باید به‌گونه‌ای باشد که به‌راحتی رفت و آمد و فعالیت کنند.

در ادامه این آیین حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران با تاکید بر اهمیت کتابخوانی بیان کرد: فقر اندیشه، فقدان عقلانیت مشکل اصلی بشر است. کتاب به‌عنوان یک رسانه، مخاطب را به دنیای عقل و اندیشه ناب وارد می‌کند؛ بنابراین باید از متولیان برگزاری جشنواره ملی کاما قدردانی کرد. وسعت انسان به عقلانیت وجودی و اندیشه اوست.

وی افزود: شهرداری شهر تهران، علاوه‌بر خدمات‌رسانی در حوزه کالبدی، نهاد خدمت‌رسان در حوزه روح شهری و شهروندی است؛ رویکردی که در اولویت مدیریت شهری قرار دارد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.