هزینه شستشو، جابجایی جنازه از غسالخانه تا محل دفن، خرید ترمه، آمدن مداح، خاکسپاری و خوراک بستگان و دوستانی که آمده‌اند، هزینه‌های عجیب و سرسام‌آوری می‌شود که وقتی بدانید، بهتر است دعا کنید نمیرید.

گاه و بی‌گاه در کوچه و خیابان مراسم تشییع جنازه افراد مختلفی را دیده‌اید و ناخودآگاه بدون آنکه حتی نام آن میت را بدانید یا اینکه خانواده میت را بشناسید، به جمع مشایعت‌کنندگان جنازه اضافه شده‌اید. اما امروز هنگامی که بستگان و خانواده یک مرده زیر تابوت وی می‌گریند، معلوم نیست که به‌حال خود و غم فراق عزیز از دست رفته‌شان گریه می‌کنند یا اینکه از زور خرج و مخارجی که بر روی دوش آن‌ها افتاده است، می‌گریند.

هفت روز و هفت شب اولین وعده عزاداری است، البته ممکن است یک روز بعد از مرگ میت، وی را دفن می‌کنند تا احیانا اقوام از راه‌های دور و نزدیک برسند و خلاصه مراسم عزاداری تکمیل باشد.

هزینه‌های دفن، کفن، تشییع، ترحیم، هفته، چهلم در این شرایط اقتصادی برای افراد متوسط به پایین به طور قطع و یقین کمرشکن است. تجمل گرایی و چشم و هم چشمی در این مراسمات که به ویژه از قشر متمول شروع شده، معضلی است که گریبانگیر شهرضایی‌ها را هم گرفته است. گویا این سفر آخرت برای بازماندگان اهمیت دو چندان و متفاوتی دارد تا آنجا که خانواده متوفی از این مجلس عزا، برای خود به دنبال کسب آبرو‌های کذایی و پیروزی در مسابقه‌های تجمل گرایی و اشرافی مابی هستند.

انتقال میت به آرامستان

انتقال میت به سمت آرامستان

شب اول

تازه همین امروز فردی به رحمت خدا رفته است. یکی از بستگان از صبح زود مسوول تلفن زدن شده است. از ابتدای دفترچه تلفن تا انتهای آن به همه کسانی که بی‌خبرند باید اطلاع بدهد تا شاید فردا کسی دیگر گله نکند و بالاخره با گذشت چند ساعت همه از راه‌های دور و نزدیک به محل موردنظر می‌رسند.

بیچاره صاحب عزا نمی‌داند از مهمان‌ها پذیرایی کند یا به فکر خورد و خوراک آن‌ها باشد. اولین قدم پذیرایی در این‌گونه مراسم که خداوند برای هیچ خانواده‌ای قسمت نکند، تهیه چای یا شربت، حلوا و خرما است. در ضمن حجله نباید فراموش شود. به هر حال همان شب نخست چیزی حدود چند میلیون تومان خرج روی دست صاحبخانه می‌گذارد. شب به ساعات پایانی می‌رسد و همه به خانه‌هایشان برمی‌گردند.

مراسم تشییع

ساعت حدود ۹ صبح است و همه با لباس‌های مشکی در محل مورد نظر جمع شده‌اند. یک تشییع جنازه آبرومند برگزار می‌شود و جنازه به قبرستان می‌رسد. این مرحله نیز آغاز یک‌سری عملیات پرهزینه دیگر است. از هزینه حمل، تغسیل، تدفین گرفته تا سایر خدمات حواشی آن که چند میلیون تومان می‌شود.

سنگ قبر

آماده شدن سنگ قبر

هزینه‌های بعد از کفن و دفن

اولین هزینه بعد از خاکسپاری، هزینه سنگ قبر است که از حدود ۱۲ میلیون تومان شروع می‌شود و تا چند صد میلیون تومان هم می‌رسد. نرخی که باید به آن هزینه سنگ نوشت و کارگذاری آن را نیز اضافه کرد که چیزی بالغ بر ۳ تا ۴ میلیون تومان است. اما بعد از خاکسپاری تازه نوبت به مراسم‌های رسمی و عرفی بعد از آن است. از سوم، پنجم و هفتم گرفته تا مراسم شب چهلم.

اما بعد از خاکسپاری تازه نوبت به مراسم‌های رسمی و عرفی بعد از آن است. از سوم، پنجم و هفتم گرفته تا مراسم شب چهلم.

مراسم ختم

نوبت به مراسم ختم آن مرحوم می‌رسد. در این‌گونه مراسم حتما خرما، حلوا، چای و بعضاً قهوه استفاده می‌شود. پذیرایی در مسجد جزو مرسومات آیین عزاداری است؛ اما مسجد‌هایی که در آن‌ها این‌گونه مجلس‌ها ترتیب داده می‌شود، هزینه‌های مختلفی را دریافت می‌کنند. هزینه مسجد، قاری کلام‌الله، مداح و جالب‌تر اینکه گاهی اوقات افرادی هستند که چه در هنگام تغسیل و تدفین و چه در مساجد به هنگام مراسم ختم در ازای چند خط قرآنی که به‌خواسته خودشان قرائت کرده‌اند، طلب دریافت خیرات و مبرات می‌کنند. این ماجرا ادامه پیدا می‌کند تا پایان روز هفتم.

در کنار این‌ها رسم است که خانواده متوفی حداقل سه وعده غذای خیرات برای حاضران در نظر می‌گیرند. یکی در مراسم ترحیم و هفته و دیگری در مراسم چهلم. گرچه در سال‌های اخیر این مراسم نیز از چشم و هم چشمی‌های مردم در امان نمانده و صاحب تالار‌ها و رستوران‌ها به لطف این خصلت ایرانی‌ها، از این مراسم بهره‌مند می‌شوند.

مراسم ختم در مسجد با تاج گل‌های میلیونی

مراسم ختم در مسجد با تاج گل‌های میلیونی

اسلام غذا خوردن و مزاحمت برای مصیبت زدگان را نهی کرده است

 انسان گاهی با انگیزه‌های مختلف که عمدتاً روانی است می‌خواهد خودی نشان دهد و در افکار عمومی و نزد مردم شهرتی کسب کند و یا با خودنمایی نقصی را رفع و یا عقده‌ای را خالی کند؛ لذا این امر باعث می‌شود که از طرق مختلف از جمله ولخرجی و اسراف کاری حتی در مراسم عزای عزیزان خود، خویشتن را در معرض نمایش افکار عمومی قرار دهد. این در حالی است که در دو دهه گذشته در همین شهرضا رسم بر این بود که اقوام و خویشاوندان تا مراسم هفته، ناهار و شام مختصر آشنایان خانواده درگذشته را متقبل شده و هر کدام با توجه به تمول مالی، غذای یک روز آنان را بر عهده می‌گرفتند تا بدینوسیله زحمت مضاعفی را برای بازماندگان متوفی بار نکنند؛ و البته هنوز هم

در دو دهه گذشته در همین شهرضا رسم بر این بود که اقوام و خویشاوندان تا مراسم هفته، ناهار و شام مختصر آشنایان خانواده درگذشته را متقبل می‌شدند

 در بعضی اقوام ایرانی این سنت پسندیده جاریست که وقتی فردی از دنیا می‌رود، مردم برای عرض تسلیت و تشیع جنازه به سوی خانه داغدیده حرکت می‌کنند و هر کس از راه می‌رسد مبلغی را درحد توان مالی خود به بزرگ قوم درگذشته تقدیم کرده و پول‌های جمع شده در پایان مراسم به صاحبان عزا داده می‌شود تا کمک حالشان باشد.

در اسلام نیز مزاحمت برای خانواده داغ دیده تا جایی نکوهش شده که غذا خوردن و مزاحمت برای مصیبت زدگان را نهی کرده و برخلاف آنچه اکنون مرسوم شده دستور می‌دهد که غذای آن‌ها را تا سه روز، همسایگان آماده کنند. امام صادق (ع) نیز در این باره فرموده است، غذا خوردن در نزد مصیبت‌زدگان از کار‌های عصر جاهلیت است و روش اسلام این است که غذا برای آن‌ها نیز ببرند، همان طور که پیغمبر درباره خانواده جعفربن ابی طالب چنین دستور داد.

امروزه در مراسم ترحیم از زمان تشیع جنازه و خاکسپاری که بسیار مستحب و سفارش شده تا اطعام میهمانان که یک امر عرفی است نه واجب، برگزاری جلسات ترحیم مانند انتخاب نوع سنگ قبر، تاج گل بیشتر مردم دچار افراط و تفریط شده‌اند که باعث ایجاد انواع مشکلات مالی برای خانواده معزا می‌شود که خود عزایی دیگر است. در صورتی که در اسلام تنها تاکید شده که میّت روی زمین نماند و در قبرستان مسلمین دفن شود نه اینکه حتما فلان سنگ قبرگران قیمت روی مزار متوفی نصب شود و در فلان تالار لوکس چندین غذای متنوع سرو شده تا هم هزینه‌های خانواده داغدیده بالا رود و هم باعث چشم و هم چشمی‌های بعدی شود.

تأمین هزینه سرسام‌آور مداحی برای صاحبان عزا سنگین است

مداحی و دریافت هزینه‌های نامتعارف، دیگر رسم نابجایی است که عموم از آن گله مندند. در چند سال اخیر برخی مداحان از رسالت اصلی خود فاصله گرفته و همین امر موجب بروز حرف و حدیث‌هایی نسبت به بخشی عظیمی از این قشر شده است.

سنگتراشی و سفارش قبر و دریافت مبالغ خارج از عرف نیز از دیگر معضلات موجود است و هر روز تجملی‌تر شده و در قبرستان به راحتی می‌توان مکنت و ثروت متوفی را حدس زد

تأمین هزینه سرسام‌آور مداحی برای صاحبان عزا سنگین بوده و این در حالی است که برخی مداحان حضور خود در مراسمات ختم را مشروط به پرداخت هزینه می‌کنند حال آن‌که شرط کردن در این مواقع نیز مغایر با قواعد شرعی است. مبالغ گزافی که تنها برای یکی دو ساعت خوش آمد گویی در مراسم ترحیم دریافت می‌شود مبالغی تا حدود یک میلیون تومان و حتی بیشتر برای هر ساعت است.

سنگتراشی و سفارش قبر و دریافت مبالغ خارج از عرف نیز از دیگر معضلات موجود است و هر روز تجملی‌تر شده و در قبرستان به راحتی می‌توان مکنت و ثروت متوفی را بر اساس وزن سنگ قبر، نوع سنگ و تراش آن حدس زد.

مراسم ساده خاکسپاری در زمان کرونا

مراسم ساده خاکسپاری در زمان کرونا

کرونا؛ فرصت بازاندیشی در عزاداری‌های پرتکلف

در مدتی که همه درگیر بیماری کرونا بودیم چنین مراسمات تجملی به طور کامل حذف شد. دیگر مراسم ترحیمی برگزار نشد، دیگر خودرویی گل آرایی نشد و دیگر مداحی مدح نگفت و تمام هزینه‌های ترحیم و مداحی و گل آرایی صرف امور خیریه شد؛ نه آسمانی بر زمین آمد و نه عرش خدا به صدا آمد. تنها صدایی که به گوش می‌رسید دعای خیر نیازمندان بود که از خانواده آن متوفی بهره‌مند شده بودند که آن صدا را هم فقط خدا می‌شنوید نه بنده خدا. دارا و ندار به صورت یکسان تدفین می‌شدند و تفاوتی بین غنی و فقیر نبود و‌ای کاش این رسومات غلط دوباره احیا نمی‌شد.

تاج گل چند میلیونی

تاج گل چند میلیونی

تقدیم برای عرض تسلیت

«تقدیم برای عرض تسلیت» جمله آشنایی است که بر روی تاج گل‌های بزرگ و کوچک با روبان مشکی نوشته می‌شود تا همدردی دوستان و آشنایان را با خانواده داغدیده نشان دهد. مراسم ختم و یادبود متوفیان در فرهنگی تشریفاتی با صرف هزینه‌های چندین میلیونی با این تاج‌های گل و بنر‌ها مزین می‌شود تا هم به‌یادماندنی شود و هم اینکه به چشم دیگران بیاید. در صورتی که این همه تشریفات پرهزینه نه تسلی‌خاطر بازماندگان می‌شود و نه باقیات‌صالحات تازه درگذشته.

برخی اعتقاد دارند هرچه تعداد بنر‌ها و بلندگو‌ها و خواننده‌های مراسم ترحیم زیاد باشد ارزش و منزلت اجتماعی آن مراسم پُر رنگ‌تر از سایر مراسمات خواهد بود و بازخورد اجتماعی آن در سطح جامعه دوچندان خواهد بود که گاهاً برخی از هزینه‌های مصرف شده در این قبیل مراسمات عین اسراف است.

تازه این‌ها هزینه‌های حداقلی برای برگزاری مراسم عزاداری و خاکسپاری است. بسته به نوع تالار، غذا‌ها و پذیرایی، نوغ پذیرایی این هزینه‌ها می‌تواند تا چند برابر هم افزایش یابد. پس حق داریم که بگوییم، «چه کسی می‌گوید، بمیریم راحت می‌شویم؟ دیگر مردن هم صرف نمی‌کند.»

سنت‌های حسنه روی دیگر تجملات بی‌فایده

روی دیگر سکه این تجملات بی‌فایده، سنت‌های حسنه‌ای است که توسط مردم شکل گرفته و علاقه‌مندان می‌توانند برای عرض ارادت و همدردی با خانواده متوفی، به جای تاج گل چند میلیونی، هزینه‌اش را به یک خیریه برای استفاده در مسیر خیر و کمک به نیازمندان و یا تأمین جهیزیه و آزادی زندانیان داده و این حسنه را به نیت متوفی انجام دهند تا ثوابش به روح تازه گذشته برسد و ریخت‌وپاش الکی هم نکرده باشند.

نیاز است تا دستگاه‌ها و نهاد‌های فرهنگی با ورود جدی به این حوزه، برنامه‌ریزی صحیحی را برای تغییر رویه داشته باشند. تغییر در شرایط برگزاری مجالس ختم و همچنین فرهنگ‌سازی برای خیرات با هدف شادی روح اموات گویا امروز بیش از هر زمانی نیاز است.

منبع: فارس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
محمد ناصری
۰۸:۲۳ ۰۱ دی ۱۴۰۲
همه چیمون به همه چیمون میاد یان یک زنجیره هست که کل قسمتهای مختلف جامعه درگیر شده متاسم برای هزینه های کلانی که برای اموری شدکه فرهنگ ایجاد شه اما برعکس شد مردم به دین حاکمان هستند
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۱۶:۱۸ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
اگر دانی که نان دادن صواب است، خودت میخور که بغدادت خراب است.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۵۳ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
کارعبثی هست تا فرد زنده هست باید هوایش را داشت وقتی بی نیاز از نیازهای دنیایی شد انجام این کارها سودبخش نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۱۳ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
مراسم چه استفاده‌ای برای میت دارد؟ هزینه مراسم صرف نمازهای قضای میت شود تا بهش برسد. زندگی شده ریا و خودنمایی حتی بعد از مرگ! برای دانستن احکام مردگان کتاب‌های مفاتیح نوین و حلیة‌المتقین آیت‌الله مکارم شیرازی را از اینترنت دانلود و مطالعه نمایید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۳۶ ۲۹ آذر ۱۴۰۲
برای میتی که دستش از دنیا کوتاه است خرج نمیکنن برای خودشان خرج میکنند
طرف پدرش نماز و روزه بر گردن داشت و از دنیا رفت، به جای این که به فکر نمازهای نخونده و روزه های نگرفته عزیز سفر کرده اش باشد، به فکر شام و ناهار برای مهمانان بود
Iran (Islamic Republic of)
مرصاد
۱۹:۰۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بجای این چشم و همچشمی ها و بریز و بپاشهای بیهوده ؛ آنچه که به داد میت میرسد ؛ فقط خیرات ، خواندن قرآن و طلب آمرزش است !!
Iran (Islamic Republic of)
!!
۱۹:۰۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تقلید کورکورانه ؛ از فضای بی در و پیکر مجازی ، همه آداب و رسوم این مملکت را ، به گند کشیده است !!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۲۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
خیلی افراد با دیگران تماس می گیرند تا در مراسم خاک سپاری بستگان آنها شرکت کنند.هدف آنها از این کار این هست که نشان دهند چقدر در جامعه جایگاه و نفوذ دارند و معروف هستند و مورد احترام خاص و عام هستند و بدین طریق خود را نشان میدهند که خانواده ای سرشناس و اصیل و استخوان داری می باشند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
خب این کار رسم هست در روستاها هم زنگ می زنند دعوت می کنند اشکالش کجاست
Iran (Islamic Republic of)
تراختور تبریز
۱۴:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ا.. رحمت السین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تجمل گرایی
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۱۳:۴۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
خیلی زود دیر میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ببخشید این متن را از جایی کپی کرده اید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
گوشه‌هایی از هزینه‌های دفن پدرم: هزینه دفن میت در قبرستان شهرقدس ۷ میلیون تومان! آنهم در قبر ۳ طبقه! که البته او را به مبارکه اصفهان بردیم تا در کنار خانواده‌اش دفن شود. هزینه انتقال میت با آمبولانس قبرستان شهرقدس به مبارکه اصفهان ۷ میلیون تومان! هزینه مداح در مبارکه اصفهان: دو میلیون و پانصد هزار تومان برای دو ساعت! من قبلاً فکر می‌کردم مداح‌ها پول نمی‌گیرند! و غیره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۵۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
برای پدری که عمری زحمت کشیده و فرزندانش را سروسامان داده گرفتن یه مراسم آبرومندحداقل کاریست که می توان کرد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پدر من فوت کرده بعد فوتش ما دقیقا ۴۰روز شده بودیم اصلا کسی سراع مارو نمیگرفت ..بعد امدن فقط برای خوردن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
این غذا دادن یعنی حلالیت طلبیدن مرحوم از همه چون ممکنه خواسته یا ناخواسته کسی رو اذیت کرده باشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
۱۳/۴۵کجا نوشته غدا دادن حلالیت طلبیدنه...شاید خدای ناکرده ماله کسی رو خورده یا گناه کبیره ی انجام داده ک قابل بخشش نیس...البته با عرص شرمندگی از شخصی ک نظر ثبت کرده...اینها بجز فلاکت و بدبختی و خرافات چیزی نیس...طرف فوت میکنه بازماندگانشم باید در ب در دنبال وامی چیزی باشن ک بتونن از پس هزینه ها بر بیان....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هزینه کمتر بهتر
روح همه اموات شاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
خدا کنه کسی جوانش را از دست ندهد هم باید داغ سنگین تو دلش باشه وهم باید غصه خورد خوراک تهیه کنه برای افرادی که میان برای عرض تسلیت مردم باید خودشان متوجه باشند وقتی میخواهند بروند خونه کسی که داغدیده هست همراه شان ۵ کیلیو برنج با خودشان ببرند و پول مرغ و گوشت که می‌خواهند بخورند بزارند رو هم بدهند صاحب عزا
Iran (Islamic Republic of)
محمد ناصری
۰۸:۲۱ ۰۱ دی ۱۴۰۲
داداش خونه رو نبرند 5 کیلو برنج وروغن پیشکش چه آرزوهای نشدنی داری عزیز
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بدبختی دیگری که گریبان گیر مراسم عزا شده این است که به جای اینکه یک روحانی دعوت کنند چهار تا آیه و حدیث در مورد قبر و قیامت بگه میرن یه مطرب به اسم مداح میارن که با یه مشت چرت و پرت زمان مراسم را پر کند و یه پول قلمبه هم به جیب بزنه و بعدش هم با خودش میگه گور پدر مردتون و ...‌
Iran (Islamic Republic of)
میراب
۱۲:۵۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
طرف از نداری مرد و در مراسمش گوسفندها ذبح کردند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
سیاستگذار هم بسیار تاثیر در این فرهنگ غلط گذاشته است
الان تو عراق جلو خونه قدیمی یک طبقه فورد و کادیکلات و تویوتا پارکه و کسی در عراق با ماشین دنبال خودنمایی و فخر نیست
اینجا چکار کردند با بستن تعرفه ۹۰ درصد مردم از ماشین معمولی محروم و همون شد لوکس و دست یک سری ادم که پز بدن و فخر بفروشن ( نه همه ولی بعضیا )
حالا شما بعضی جاها که میری اول نگاه میکنن ماشینت چیه مثلا املاک ایهای بالا شهر و لواسانات و حتی خواسنگاری و...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
شمع کافوری ندارد سود بر روی مزار ، صائب از نور عبادت گور روشن می‌شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۵۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
زیاد دنیا جدی گرفتیم و تمام فکر و ذهن بعضیا فقط پول است به هر قیمتی و نمایش و پز دادن
از بالا در بعضی مسئولین بگیرین تا پائین
وقتی مسئول مالیاتی شیراز ۷۰۰ میلیون خرج تعویض صندلی میکند چون آقا خوشش نیومد و استخر اب میوه گیر دار میخواد تو جامعه ام این میشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
شما لطف کن برومراسم ترحیم بستگان مدیران ومسولین ببین چه خبره چندتاازاین تاج گلها برای می برند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
همانطور که گیاه با آب بیش از نیازش و همینطور کمتر از نیازش،کیفیت خود را از دست میدهد،شکاف طبقاتی نابجا که عده ای بسیار بیش از حقشان و عده ای بسیار کمتر از حقشان میبرند باعث و ریشه معضلات گوناگون از جمله تجمل گرایی برای همه میشود،باید قوانین اصلاح شود وثروت کشور عادلانه تقسیم شود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بعدا هم میگن گرونیه چرا اینجوریه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
چه اشکال داره آدم داشته باشد برای مرده اش هزینه کند مهم درست هزینه کردن است اون هم برای خدا
Iran (Islamic Republic of)
کامبیز
۱۲:۲۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
چرا واقعاااا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
آدم تا زمانی که زنده است هیچ کس نمیاد برای شادیش نگاهش کنه و پولی حتی بهش قرض بده حالا که میمیره برای شادی روحش خرج میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۱۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تجملات کمتر
Iran (Islamic Republic of)
یوسف
۱۲:۰۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
اولاً ما که مشکلی نداریم دعا کنیم نمیریم اطرافیان باید دعا کنند ما نمیریم چون اونا باید این بدبختی‌های بعد از مرگ مار و تحمل کنند دوماً همه از این وضعیت ناراحت هستند و می‌گن که چقدر بد شده زمانه خوب از همین الان شروع کنید و تموم کنید این چشم و هم چشمی رو هر کاری کنید حرف مردم پشت سر هست به نظر من فقط موقع دفن میت به کسانیکه اومدن برای تشییع جنازه یه نهاریاشام بدیم کافیه بقیه مراسمات بدعت و بیخودی هست به روح اون مرحوم هم هیچی نمی‌رسه تازه اقوام هم باید از کار و زندگی بیافتند تا خودشون رو به این مجالس الکی برسونند خلاصه سرتون رو درد آوردم همه از این وضعیت ناراضی هستند ولی هیچ کس نمی‌خواد جمع کنه این بساط الکی و.....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
چرا انقدر تجمل گرایی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
به جای هزینه های سنگین خیرات به اموات کمک به مستمندان
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۱:۵۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
این همه هزینه گزاف برای چی
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۲۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
وقتی امروزه احکام دینی عوض میشود میخواهید سنت ها ی درست و پسندیده عوض نشود
Iran (Islamic Republic of)
ه
۱۱:۲۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
این تجمل گرایی کم بشه خیلی برای خانواده ها بهتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تاج گل یه چیز کاملا بیخوده نهایتا یکی اون توسط خانواده داغدار لازمه
Iran (Islamic Republic of)
غفار
۱۰:۳۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ایران ها پول پرستن ""
Iran (Islamic Republic of)
123+
۱۱:۲۲ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
برای احترام به اموات و بازماندگانشان پول زیاد خرج می کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۲۱ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هزینه ها کم شه بهتره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هیچی مون مثل آدمیزاد نیست نه عروسیمون نه عزامون
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۱۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
این مراسمات نتیجه پولهای غیر مشروع و شبهه دار است ، والا کسی که با پول زحمتکشی و حلال اینگونه هزینه ها را هیچ وقت انجام نمی دهد ، کلا در کلیه امور نه تنها فقط در این مبحث پول حلال در آن بریز و بپاش نمیشه کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
دایی تو زیاد سنگ پول حلال جمع کنا رو ب سینه نزن اون بدبختی ک پول حلال در میاره نداره ک خرج کنه رفیق
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تاج گل خریدن بیشتر از همه چی به آدم زور میاد ۵ میلیون بده گل بخر فرداش میره تو سطل آشغال . الان اگه به طرف میگفتی یه کمک به من بکن بدهکارم ندارم همچین داد و بیداد می‌کرد و می‌گفت پولم کجا بود ماها عادت داریم پولو جایی خرج کنیم که به هیچ دردی نمیخوره. الان یه مراسم ختم سمت ما راحت ۳۰۰ میلیون تومان هزینه میبره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
از قول خودت بنویس خودت بلد نیستی خرج کنی به دیگران چکار داری که موعظه میگیری
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
مراجع تقلید باید ولیمه مراسم ختم.مهریه بالای ۵۰ سکه رو بگن که زیاد اعلام نکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۴ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
یعنی چی؟اینهمه قران و معصومین و علما میگن اسراف و تبذیر حرامه پس معنیش چیه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ولیمه مراسم ختم!؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تا چند سال پیش اینحرفها نبود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
هرکه بامش بیش برفش بیشتر از وقتی یادم می امد برای اقشار مختلف مراسم مختلف بود الانم همینه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ای کاش این هزینه ها را در را خدا به مستمندان می دادن تا روح میت. آرامش بیشتری داشت و زنده ها تا زنده بودن با هم همدل و همزبان می شدن نه در زمان مرگ
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۹ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
مسیحی عزا و عروسی بسیار ساده و بی آلایش دارند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۵ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
چرا انقدر تجملات
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۰۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
ختم با هزینه کم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۵۳ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
یکی از بزرگترین مشکلات که باعث تجمل،عقده ،تحقیر ونامتناسبی توقعات میشود اختلاف طبقاتی زیاد و ناعادلانه است که خود زمینه ناهنجاریهای دیگر میشود،کمبود را بسیار راحتتر از تحقیر وتبعیض میشود تحمل کرد.
Iran (Islamic Republic of)
ازاد
۰۸:۳۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بجای کلمه جنازه اگه می گفتی متوفی بهتربود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پول دارن میخوان برای عزیزشان خرج کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۸ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
پول دارند
Iran (Islamic Republic of)
ه
۱۱:۳۰ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
تا زنده هستیم قدر همو بدونیم مرده پرستی در وجود ایرانیان است .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
بدبخت از عزیزشون که الان زیر خاک گرفتار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
گل گفتی...