در سال ۲۰۲۳ میلادی چهرههای شناخته شدهای در عرصههای سیاسی، ورزشی، فرهنگی و ... در نقاط مختلف جهان درگذشتند؛ چهرههایی که در حوزه کاری خود جزو مشهورترینها بودند.
در آخرین روز از سال ۲۰۲۳، درگذشت برخی از این چهرهها که برای مخاطبان ایرانی شناختهشدهتر از بقیه هستند را با هم مرور میکنیم.
پرویز مشرف
پرویز مشرف، رئیس جمهور پیشین پاکستان پس از تحمل یک دوره بیماری در ۵ فوریه ۲۰۲۳ در بیمارستان آمریکایی شهر دبی در حالی که ۷۹ سال داشت، درگذشت.
پرویز مشرف در ۱۱ اوت ۱۹۴۳ در دهلینو هند به دنیا آمد. او در سال ۱۹۹۹ با یک کودتا قدرت را به دست گرفت و از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ رئیسجمهور پاکستان بود. پس از حملات ۱۱ سپتامبر و متعاقب آن حمله آمریکا به افغانستان، دولت ایالات متحده به منظور مبارزه با القاعده، روابط نزدیکی با مشرف برقرار کرد.
مشرف که تا سال ۲۰۰۸ رئیسجمهور پاکستان بود در روز هفدهم دسامبر (۲۶ آذر) ۲۰۲۱، به جرم قانونشکنی و خیانت توسط دادگاه ویژه به اعدام محکوم شد اما دادگاه لاهور پاکستان ضمن بررسی دادخواست بازبینی حکم اعدام پرویز مشرف، تشکیل دادگاه ویژه در اسلام آباد برای بررسی اتهامات وارده علیه او را غیرآئینی و حکم این دادگاه مبنی بر اعدام مشرف را غیرقانونی اعلام کرد.
نواف احمد جابر الصباح
نواف احمد جابر الصباح امیر کویت در ۱۶ دسامبر ۲۰۲۳ در ۸۶ سالگی بر اثر بیماری درگذشت. او متولد ۲۵ ژوئن ۱۹۳۷ بود که از ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۰ با درگذشت «صباح آل احمد الجابر الصباح» به عنوان امیر کویت انتخاب شده بود. او شانزدهمین امیر از زمان آغاز حکمرانی خاندان الصباح در کویت و پنجمین امیر از زمان استقلال این کشور بود.
خاندان الصباح در کویت حکمرانی میکند و امیر، عالیترین مقام این کشور است.
هنری کیسینجر
هنری کیسینجر سیاستمدار مشهور آمریکایی در دولتهای ریچارد نیکسون و جرالد فورد که سردمدار تعیین سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا بهعنوان وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی محسوب میشد، ۲۹ نوامبر ۲۰۲۳ در منزلش در ایالت کنیتیکت آمریکا درگذشت.
کیسینجر ۲۷ مه امسال صد ساله شد. او را به دلیل عملگراییاش و نقش او در سیاستهای واشنگتن در دهه ۱۹۷۰ «پدر دیپلماسی آمریکا» میخوانند. او پس از سن ۱۰۰ سالگی نیز همچنان فعال بود و در جلسات کاخ سفید شرکت میکرد.
کیسینجر را بواسطه نقش پررنگش در سیاست خارجی آمریکا، مسئول مرگ میلیونها نفر در جهان میدانند و کشتار ۳ میلیون نفر در بنگلادش، ۵۰۰ هزار نفر در کامبوج، ۳۰ هزار نفر در آرژانتین و بین ۲.۵ تا ۳ میلیون نفر در ویتنام در تاریخ به پای او نوشته شده است.
سیلویو برلوسکونی
سیلویو برلوسکونی، سیاستمدار و نخستوزیر پیشین ایتالیا ۱۲ ژوئن ۲۰۲۳ در ۸۶ سالگی بر اثر ابتلا به سرطان خون در شهر میلان درگذشت.
او متولد ۲۹ سپتامبر ۱۹۳۶ بود که بین سالهای ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۱ به عنوان نخستوزیر ایتالیا چهار دولت این کشور را رهبری کرد. او دومین نخستوزیر ایتالیا به جهت مدت باقی ماندن در سمت نخستوزیری بود.
برلوسکونی در سال ۱۹۸۶ باشگاه فوتبال آ. ث. میلان را خرید تا از محل علاقه ایتالیاییها به فوتبال درآمد داشته باشد. بسیاری از ایتالیاییها معتقد بودند او به واسطه شم اقتصادیاش میتواند در عرصه سیاست نیز موفق باشد. اما مخالفان او بر این باور بودند که ادغام سیاست و اقتصاد در دوره نخستوزیری او بیشتر به نفع خودش بود تا مردم ایتالیا.
او به واسطه پروندههای حقوقی و فساد اخلاقیاش در ۲۵۰۰ جلسه دادگاه حاضر شد و بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار برای این پروندهها هزینه کرد.
میروسلاو بلاژویچ
میروسلاو بلاژویچ معروف به چیرو، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران پس از تحمل یک بیماری طولانی و سخت در ۸ فوریه ۲۰۲۳ در سن ۸۸ سالگی در زاگرب کرواسی درگذشت.
چیرو در ۱۰ فوریه ۱۹۳۵ در تراونیک به دنیا آمد. او خالق یکی از بزرگترین موفقیتهای ورزش کرواسی یعنی کسب مقام سومی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه است. او در سال ۲۰۰۱ به سرمربیگری تیم ملی فوتبال ایران انتخاب شد، اما نتوانست ایران را به جام جهانی ۲۰۰۲ ببرد.
میروسلاو بلاژویچ سپس بعد از ۱۰ سال دوباره به ایران بازگشت و سرمربی تیم فوتبال مس کرمان شد. چیرو در مصاحبههای مختلف از ایران به عنوان وطن دوم خود یاد میکرد.
میلان کوندرا
میلان کوندرا، نویسنده چکتبار فرانسوی و از بزرگترین نویسندگان ادبیات جهان ۱۱ جولای ۲۰۲۳ در ۹۴ سالگی در پاریس فرانسه درگذشت.
او اول آوریل سال ۱۹۲۹ در شهر برنو واقع در جمهوری چک کنونی در خانوادهای موسیقیدان و هنرمند به دنیا آمد و از همان اوان کودکی به موسیقی علاقمند شد و همین موجب شد بعدها او را نویسنده موسیقیدوست بنامند.
کوندرا از سال ۱۹۷۵ به فرانسه تبعید شد و نهایتا در سال ۱۹۸۱ تابعیت فرانسه را به دست آورد. او خود را نویسندهای فرانسوی میداند چراکه حکومت کمونیستی کتابهای وی را در چک ممنوع کرده بود.
معروفترین اثر کوندرا «بار هستی» است.
فیروز نادری
فیروز نادری، دانشمند ایرانی مقیم آمریکا و مدیرکل سابق اکتشافات منظومه شمسی ناسا در ۹ ژوئن ۲۰۲۳ (۱۹ خرداد ۱۴۰۲) در ۷۷ سالگی در آمریکا درگذشت.
او متولد ۲۵ مارس ۱۹۴۶ (فروردین ۱۳۲۵) در شیراز ایران بود. او تا ۱۸ سالگی در ایران زندگی کرد و پس از آن به آمریکا رفت. نادری در سه دهه حضور خود در ناسا فعالیت به عنوان معاون مدیرکل تنظیم راهبردهای آزمایشگاه پیشرانش جت و مدیریت دو پروژه کاوشگر مریخ به نامهای «روح» و «فرصت» را در کارنامه خود ثبت کرد.
نادری پس از بازنشستگی از ناسا در سال ۲۰۱۶، با تکیه بر شهرت خود در بین کاربران ایرانی، به فعالیت در شبکههای اجتماعی روی آورد و به مرور از یک چهره آکادمیک و علمی به یک فعال مجازی با موضعگیریهای تند سیاسی تبدیل شد.
او در پستهایش در فضای مجازی خودش را میهندوست و حامی مردم ایران نشان میداد، اما در سال ۱۳۹۵ با انتشار یک بیانیه به صراحت اعلام کرد که وطنش آمریکاست و به آمریکایی بودن خود افتخار میکند.
این دانشمند ایرانی که به خاطر موفقیتهایش در ناسا، مورد توجه کاربران ایرانی بود، با شروع اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ محتوای علمی توییتهای خود را به نفع لیدرهای خارجنشین اغتشاشات تغییر داد و علنا خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی شد.
او یک هفته قبل از مرگ، عکسی از خود برروی تخت بیمارستان منتشر کرد و نوشت که به دلیل افت ناگهانی ضربان قلب، تعادلش را از دست داده و پس از برخورد سرش به دیوار، مهره گردنش به نخاعش آسیب زده و از گردن به پایین فلج شده است.
مایکل گمبون
سِر مایکل گمبون، بازیگر ایرلندی که بیشتر برای ایفای نقش پروفسور دامبلدور در شش فیلم آخر سری «هری پاتر» شناخته میشود، در ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۳ در حالی که ۸۲ سال داشت، بر اثر بیماری ذاتالریه درگذشت.
جانلوکا ویالی
جانلوکا ویالی، مهاجم سابق تیم ملی ایتالیا و مربی تیم فوتبال چلسی و واتفورد در ۶ ژانویه ۲۰۲۳ بر اثر ابتلا به سرطان پانکراس در حالی که ۵۸ سال داشت، در لندن درگذشت.
او که به دلیل بیماری مجبور شد از همراهی تیم ملی ایتالیا کنارهگیری کند، در ۵۹ بازی برای ایتالیا ۱۶ گل به ثمر رساند و در مقام مربی، همراه تیم ملی ایتالیا قهرمانی در یورو ۲۰۲۰ را نیز به دست آورد.