محمدکریم پورمند رئیس اداره بهداشت و بیماریهای طیور و زنبورعسل دامپزشکی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه هیچ موردی از آنفولانزای فوق حاد پرندگان در واحدهای طیور این استان دیده نشده، گفت: سه هزار و ۶۲۹ مورد بازدید در ۹ماهه گذشته از مراکز پرورش طیور بومی، صنعتی و زیستگاههای استان انجام شده است.
محمدکریم پورمند با اشاره به اینکه بیماری آنفولانزا فوقحاد پرندگان یکی از بیماریهای خطرناک پرندگان است، بیان کرد: عامل این بیماری ویروس بوده بنابراین میتواند بهسرعت منتشر و پرندگان زیادی را بیمار کند.
وی با بیان اینکه جابهجایی و مهاجرت پرندگان آبزی در نقاط مختلف دنیا همواره با خطر جابهجایی و انتقال ویروسهای آنفولانزای پرندگان همراه است، افزود: انتقال ویروس از پرندگان مهاجر به پرندگان بومی اغلب در نقاطی صورت میگیرد که پرندگان بومی بهویژه اردک سانان در برکهها، آبگیرها و زمینهای زراعی آزاد بوده و پرندگان مهاجر بهراحتی وارد گلههای پرندگان بومی شده و تماس مستقیم و نزدیکی با یکدیگر برقرار میسازند.
رئیس اداره بهداشت و بیماریهای طیور و زنبورعسل دامپزشکی سیستان و بلوچستان با بیان اینکه انتقال ویروس آنفولانزا از ۲ راه تماس مستقیم و آب آلوده رخ میدهد، ادامه داد: این ویروس برای انسان از طریق تماس مستقیم با پرندگان آلوده و بیمار، تماس مستقیم با مدفوع و ترشحات پرندگان و وسایل آلوده، کشتن و پَر کندن طیور و ماکیان آلوده و بیمار، تنفس هوای آلوده به ویروس، شکار پرندگان یا خریداری پرندگان شکار شده، مراحل آمادهسازی قبل از پخت و خوردن گوشت، تخممرغ و سایر فرآوردههای خوراکی پرندگان آلوده بهصورت خام و نیمپز، استفاده از مواد خوراکی و آبهای آلوده به فضولات پرندگان و بازارهای سنتی فروش پرندگان زنده که میتواند سبب انتشار ویروس شوند منتقل میشود.
وی با اشاره به نشانههای بالینی بیماری آنفولانزا در پرندگان، گفت: این بیماری در پرندگان با علائمی مانند افزایش مرگومیر، کاهش مصرف دان، کاهش مصرف آب، وجود علائم بالینی در دستگاه تنفس، افسردگی و بیحالی، ژولیدگی پرها و دور هم جمعشدن پرندگان بروز میکند.
دکتر پورمند تصریح کرد: در مرغهای تخمگذار نیز بروز بیماری آنفولانزا با کاهش تولید روزانه تخم و بهمرور کاملاً قطع و پوسته تخممرغ نرم نمایان میشود.
وی به ارائه راهکارهایی جهت پیشگیری از بیماری آنفولانزا پرداخت و افزود: به پرورشدهندگان طیور بومی و صنعتی توصیه میشود از رهاکردن طیور بومی و ماکیان بهصورت چرای آزاد و تماس با پرندگان آزاد پرواز و مهاجر جدا خودداری کنند، همچنین مرغهای بومی را در مکانهای سرپوش نگهداری و از تماس پرندگان داخل سالنهای پرورشی و دان و آب مصرفی با پرندگان آزاد پرواز و فضولات جلوگیری کنند.
رئیس اداره بهداشت و بیماریهای طیور و زنبورعسل دامپزشکی سیستان و بلوچستان بیان کرد: سه هزار و ۶۲۹ مورد بازدید در ۹ماهه گذشته از مراکز پرورش طیور بومی، صنعتی و زیستگاههای استان انجام شده که تعداد نمونهگیری مراقبت فعال آنفولانزای فوقحاد پرندگان ۹۲۴ مورد بوده و خوشبختانه تا کنون موردی از بیماری آنفولانزای فوقحاد پرندگان در سطح این استان مشاهده نشده است.