در ششمین نشست تخصصی دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی حکمرانی ارزی، ثبات و رونق ارزی علی سعیدی مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران گفت: واژه مرجعیت قیمت چیزی نیست که ما آن را اعلام کنیم بلکه خودش مرجع میشود. در خصوص کنترل نوسان در برخی از داراییهای مالی ما نوسان را دوست داریم و اگر نوسان نباشد سرمایه گذاری در آن شکل نمیگیرد و نوسانات، محرک برخی از معاملات است، اما برای برخی این موضوع صدق نمیکند مانند نرخ ارز که اصلا این حوزه برای سرمایهگذاری مطرح نیست.
او در ادامه بیان کرد: هرچقدر نوسانات کمتر باشد پیش بینی پذیری اقتصاد هم بیشتر خواهد شد. اصولا کار مرکز مبادله این است که ابزارسازی و به پیش بینی پذیری کمک کند. یکی از ماموریتهای ما این است که تقاضاهای مشروع و رسمی را هر چه بیشتر پاسخ دهیم و به این ترتیب بخش غیر رسمی کاهش مییابد. روش دیگر مدیریت ریسک و تامین مالی است. در خصوص ابزارهای تامین مالی، اوراق مرابحه ارزی را داشتهایم و تمایزی که این ابزار با بازار اوراق بهادار ریالی دارد این است که به شکل ارز بوده و به شکل عرضه عمومی نخواهد بود؛ همچنین معاملات ثانویه آن هم به شکل حراج پیوسته نخواهد بود. در خصوص ابزارهای پوشش ریسک، پیمان آتی ارزی طراحی شده و منتظر هستیم با بانک مرکزی آن را نهایی کنیم تا به بحث پیش بینی پذیری کمک کند.
در ادامه او گفت: توسعه ابزارها میتواند در داشتن الگوی مطلوب کمک کند. در بازارهای مالی همیشه نوسان وجود دارد و معمولا بازارهای مالی با هدف کشف قیمت شکل میگیرند. هرچقدر از نوسان گریزان باشیم باز هم وجود دارد و این نوسان گاهی به متغیرهای بنیادی اقتصاد، گاهی به رفتارها و... بستگی داد.
سعیدی اظهار کرد: بخشی از جلوی نوسان گرفتن را میتوان مدیریت ریسک نامید. زمانی که وارد پیمان آتی میشویم قطعا قیمت آتی از عدد واقعی بزرگتر است و موفقیت برخی از ابزارها به درک عموم بازمیگردد. همچنین یک شرکت صنعتی ۱۶ میلیارد دلار رقم مورد نیازش برای توسعه است که قطعا به تنهایی نمیتواند تامین مالی کند.