آیین افتتاحیه مرحله نهایی چهل و ششمین دوره مسابقات کشوری قرآن کریم در بخش معارف قرآن کریم، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه به میزبانی استان قم با حضور مسئولین استانی و کشوری، متسابقان، قاریان و حافظان قرآن کریم، در سالن همایش امامزاده سیدعلی (ع) آغاز شد.
این مراسم با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران به صورت رسمی آغاز شد و سپس اسحاق عبداللهی، نفر اول چهل و ششمین دوره مسابقات قرآن کریم استان قم به تلاوت آیاتی از سوره رعد پرداخت.
در ابتدای این مراسم پیام آیتالله مکارم شیرازی توسط حجتالاسلام والمسلمین اسکندری، مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان قم قرائت شد و در ادامه حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و حجتالاسلام والمسلمین عباسی، رئیس جامعه المصطفی العالمیه به ایراد سخن پراختند.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه عنوان کرد: حقایق هستی و عالم وجود به واسطه قرآن برای انسانها تبیین شده است و همه در این دریافت مشترک هستند.
او دیگر صفت قرآن را موعظهای برای متقین برشمرد و گفت: این کتاب چشم حق بین آدمیان را باز میکند، رحمتی است برای مومنان که از جانب خداوند به آنها میرسد.
عباسی با بیان اینکه قرآن سخنی است که تردیدی در آن وجود ندارد خاطرنشان کرد: هر سخنی و هر کلامی میتواند احتمال خطا داشته باشد جز آنچه از طریق وحی نازل شده و از منبع علم بی پایان و مطلق ریشه گرفته است.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه عنوان کرد: بر این اساس است که خداوند قرآن را حجت بر بندگان دانسته که شک و شبههای در آن وجود ندارد آنجا که میفرماید «یَا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءَکُمْ بُرْهَانٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَأَنْزَلْنَا إِلَیْکُمْ نُورًا مُبِینًا»
او با بیان اینکه شاهدیم که در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مسابقات قرآنی با جدیت دنبال شده است گفت: این مسئله سبب اقبال اقشار مختلف به خصوص جوانان به کلام وحی شده که جای تبریک به دست اندرکاران، داوران، متسابقین و همه عوامل برگزاری و اجرای این مسابقات دارد.
عباسی افزود: ما انسانهای این روزگار، شاید کمتر از روزگاران گذشته درگیر ظلمتها نیستیم و ظلمت تنها متخص عصر جاهلیت نبوده، قرآن هم برای زدودن این تاریکیها آمده که امروز با دو عرصه مختلف از آنها روبهرو هستیم.
رئیس جامعه المصطفی العالمیه ادامه داد: ظلمت نخستی که بشر به آن مبتلا بوده و هست، تاریکی در جهانبینی است، اینکه چه تصویری از مبدأ و مقصد عالم داریم و در این میانه، چه میکنیم و چه وظیفهای بر عهدهی ماست و اگر کسی نتواند اینها را به درستی بشناسد و وظیفه خود را به درستی انجام دهد، گرفتار ظلمت و التقاط خواهد شد که در روزگار ما هم به وفور دیده میشود، همین گمگشتگی بشریت که مسیر درست را نمیشناسد و معنای زندگی را در نمییابد.
حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف در ادامه این آیین با اشاره به اینکه در آیه ۷۷ تا ۸۱ سوره واقعه خداوند میفرماید: «إِنَّهُ لَقُرْآنٌ کَرِیمٌ فِی کِتَابٍ مَکْنُونٍ لَا یَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ تَنْزِیلٌ مِنْ رَبِّ الْعَالَمِینَ أَفَبِهَذَا الْحَدِیثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ» اظهار کرد: آیه أَفَبِهَذَا الْحَدِیثِ أَنْتُمْ مُدْهِنُونَ؛ آیا این سخن را (این قرآن را با اوصافی که گفته شد) سست و کوچک میشمرید؟ بسیار قابل تأمل است و باید مراقب باشیم که در برابر قرآن کریم سستی نکنیم و نباید در جامعه اسلامی و حکومت اسلامی شاهد سستی در برابر ترویج معارف قرآن کریم باشیم، باید ببینیم که وقتی آیات قرآن خوانده میشود آیا ایمان ما افزایش پیدا میکند؟
او ادامه داد: امسال برای دومین سال بخش معارفی برای دومین سال در شهر علم و اجتهاد برگزار میشود و ناگفته نماند که این مسابقات در رشتههای حفظ و قرائت و ترتیل اهمیت خودش را دارد؛ اگر میخواهیم قرآن همگانی شوند یکی از راههای رسیدن به این مهم، برگزاری مسابقات حرفهای است که انگیزه میدهد، الگوسازی میکند و خانوادهها را به حفظ و انس با قرآن ترغیب میکند.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف ضمن تشکر از اداره اوقاف قم بابت زحمات برگزاری این مسابقات، افزود: سازمان اوقاف با دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم که با بیش از ۲۰ دانشکده در سراسر کشور حضور دارد و ۵ هزار دانشجو در این دانشگاه در بخش معارف قرآن کریم در حال فعالیت است که مروج قرآن هستند؛ فعالیت تفسیری در بقاع متبرکه و ماه مبارک رمضان و کارگروه تخصصی ترویج قرآن در اداره اعزام مبلغ در حال فعالیت است؛ تمام نهادها و ادارات باید از همه ظرفیتهای خویش استفاده کنند تا قرآن در جامعه حاکم شود و آیات قرآن در جامعه ساری و جاری و کاربردی شود.
پس از آیین افتتاحیه، آزمون کتبی در هر سه رشته معارف قرآن کریم، نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه برگزار شد؛ در بخش معارفی مسابقات شفاهی از ۸ صبح فردا ۲۰ دیماه تا ۲۲ دیماه به مدت سه روز به رقابت میپردازند و در هر رشته از پنج نفر از برگزیدگان تقدیر خواهد شد.
از مجموع ۷۷ نفر شرکت کننده بخش معارفی این مسابقات؛ در بخش تفسیر ۱۴ نفر از برادران و ۱۵ نفر از خواهران، در بخش صحیفه سجادیه ۸ نفر از برادران و ۹ نفر از خواهران و در بخش نهجالبلاغه ۱۳ نفر از برادران و ۱۸ نفر از خواهران شرکت دارند.
یادآور میشود؛ ۲۳ دیماه از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۱:۳۰ مراسم اختتامیه این مسابقات برگزار میشود.