موضوع مقاوم سازی ساختمان‌های بلند مرتبه که با جان، مال و اموال شهروندان سر و کار دارد چند وقتی است که به یکی از مهمترین دغدغه‌های مردم تبدیل شده است.

حدود یک سال و اندی از حادثه‌ای می‌گذرد که تل خاک، جان‌های عزیزانی را در خود دفن و هوا را از خاک و خون پر کرد و آهن و میلگرد‌های ساختمان، همراه با آوار بر سر عابر پیاده یا سواره، فروشنده یا خریدار در مغازه‌های پایین ساختمان متروپل آبادان فروریخت، حساسیت‌ها در فرایند‌های جاری صنعت احداث ساختمان را بیش از پیش افزایش یافت و در ادامه نیز مدیران و مسوولان در جلسات خود بر ایمنی و نظارت بیشتر در ساخت و ساز‌ها تاکید داشته اند.

گویی متروپل تلنگری بود برای عبرت‌اندوزی در خصوص آسمان‌خراش‌هایی که در سطح شهر‌ها کج‌دار و مریز ساخته می‌شوند و سایه‌شان بر سطح شهر سنگینی می‌کند، تا جایی که مسوولان استان قزوین هم وضعیت ساختمان‌های بلند مرتبه را به لحاظ استحکام بنا و قرار گرفتن موضوع در شرایط بحرانی و وقوع حادثه، مورد بحث و بررسی قرار دادند و چند سازه ناایمن در استان را شناسایی کردند که برخی از آن‌ها نیز متاسفانه بدون پایان کار به بهره‌برداری رسیده و بحث ایمن‌سازی را دچار چالش کرده است.

اما سوالی که در بین اقشار عمومی جامعه مطرح می‌شود این است که با بررسی این ساختمان‌های ناایمن در استان و شناسایی ساختمان‌های پرخطر چه اقدامات پیشگیرانه‌ای توسط مسوولان و متولیان موضوع در حوزه ساختمان استان صورت گرفته است؟

مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین در این رابهط اظهار کرد: در دستورالعمل جدیدی که توسط وزارت کشور برای شناسایی ساختمان‌های پرخطر ابلاغ شد؛ ساختمان‌های ناایمن پس از شناسایی توسط کارگروه پایش برج‌های پرخطر، برای رفع خطرات به شهرداری معرفی می‌شوند و این سازمان پس از پیگیری و سه مرتبه صدور اخطار در صورت رفع خطر جهت تصمیم‌گیری به کارگروه برای خروج از لیست ارسال می‌شود و این ساختمان‌ها پس از تایید مرکز تحقیقات آماده بهره‌برداری هستند.

سیدعلی هاشمی افزود: در صورتی که تا سه مرتبه اخطار شهرداری، رفع خطر ساختمان‌های ناایمن صورت نگیرد موضوع به دادستانی ارجاع داده می‌شود و دستگاه قضا نیز تصمیمات لازم را در این خصوص صادر می‌کند.

این مسئول با اشاره به ضرورت اخذ پایان کار توسط مالکان برای ساخت و سازها، اظهار کرد: ساختمان‌هایی که دارای پایان کار هستند، در ساخت و ساز آن‌ها همه مباحث مقررات ملی ساختمان رعایت شده و آماده بهره برداری هستند، از این رو موارد مرتبط با ایمنی و پایان کار ساختمان‌ها باید هنگام بهره‌برداری توسط مدیر ساختمان پیگیری شود، اما متاسفانه در قزوین تعداد زیادی از ساختمان‌ها بدون پایان کار در حال بهره‌برداری هستند.

مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین در خصوص اقدامات بعد از شناسایی ساختمان‌های ناایمن توسط کارگروه پایش برج‌های پرخطر، خاطرنشان کرد: پیشنهاد ما این است که این ساختمان‌های اجازه بهره‌برداری از ملک خود را نداشته باشند و دستگاه‌های متولی مانند آب، برق و گاز نیز اجازه استفاده از خدمات خود را به ساختمان‌های ناایمن ندهند تا با ارجاع مالکان آن به دادستانی توسط شهرداری، مراحل قانونی را طی کنند.

۱۳ ساختمان ناایمن در استان قزوین وجود دارد

برای واکاوی هر چه بیشتر موضوع ناایمنی ساختمان‌های استان سراغ رییس اداره نظام مهندسی ساختمان استان قزوین رفتیم تا نظر وی را نیز در این زمینه جویا شویم.

مهدی کریم با تاکید بر اینکه اولویت سازمان نظام مهندسی ساختمان جان، مال و دغدغه شهروندان است، گفت: در حال حاضر ۱۳ ساختمان ناایمن در سطح استان قزوین وجود دارد که ۹ ساختمان در حال ساخت و چهار ساختمان نیز دارای سکنه هستند که باید تعیین تکلیف و ساختمان‌هایی که در نوبت هستند نیز وارد کارگروه پایش برج‌های پرخطر شوند.

وی افزود: سازمان نظام مهندسی پیگیر اصلاحات ساختمان‌های در حال ساختی است که ضوابط در آن‌ها رعایت نشده، اما بیشترین مباحث مربوط به ناایمنی ساختمان‌ها در قزوین مربوط به ساختمان‌های قدیمی و مسایل مرتبط با سازمان‌های آتش‌نشانی و بحث پدافند غیرعامل است که ربطی به ساختمان‌های نوساز بدون پایان کار، ندارند.

همه ساختمان‌های قزوین ناایمن مطلق نیستند

اما قدیر موسی‌خانی، مدیر سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری قزوین گفت: می‌شود از چند جنبه به مشکلات ساختمان‌های ناایمن قزوین پرداخت، اما مهمترین آن‌ها بحث سازه و دیگری ایمنی داخلی ساختمان از جمله مسایل مرتبط با حریق و لوازمی است که برای ساخت و ساز به کار می‌رود.

وی افزود: بعضی از ساختمان‌های ناایمن قزوین یا این سیستم‌ها را ندارند یا بعد از اخذ پایان کار، سرویس ساختمان به طور مناسب نگهداری نشده است.

موسی خانی با بیان اینکه در خصوص آمار‌های مرتبط با ساختمان‌های ناایمن باید بگوییم که همه ساختمان‌های استان ناایمن مطلق نیستند، تصریح کرد: شاید در برخی از این ساختمان‌ها سیستم اطفاء حریق یا آتش‌نشانی فعال نباشد و یا پله‌های اضطراری‌شان دچار نقص است که جزو ساختمان‌های ناایمن قرار گرفته اند.

با توجه به این که قزوین برروی ۳۰ گسل قرار دارد و از این تعداد نزدیک به هشت گسل، فعال هستند، از این رو به چالش کشیدن و زیر ذره‌بین قرار دادن ایمنی ساختمان‌ها یکی از موضوعات مهمی است که امروزه به یکی از دلواپسی‌های مردم تبدیل شده و باید به صورت جدی در دستور کار مسئولان مربوطه قرار گیرد تا شاهد بروز اتفاقاتی شبیه به متروپل و خسارات جبران‌ناپذیر آن در آینده نباشیم.

منبع:ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.