محمدحسن رفیعی مدیرکل کتابخانههای استان یزد در تور رسانهای اصحاب رسانه استان در کتابخانه مرکزی یزد با اشاره به تعداد کتابخانههای موجود در استان یزد اظهار کرد: ۱۱۲ باب کتابخانه عمومی در استان یزد وجود دارد که حدود ۳۰ کتابخانه در استان براساس شرایط ساختمانی و تجهیزاتی نیاز به بازسازی جزئی تا کلی دارند.
او افزود: پراکندگی این کتابخانهها در سطح استان است و به نوعی در هر شهرستانی حداقل یک کتابخانه نیازمند بازسازی است که در شهرستان یزد بیشترین تعداد کتابخانه نیازمند بازسازی وجود دارد.
مدیرکل کتابخانههای استان با اشاره به کتابخانههای نیازمند به بازسازی در شهرستان یزد بیان کرد: کتابخانههای آذریزدی، امام خمینی (ره)، قرآن و عترت، فرخی یزدی، طباطبایی یزدی نیازمند بازسازی هستند که بودجه مورد نیاز هرکدام باتوجه به میزان و نوع کار متفاوت است.
رفیعی با اشاره به اهمیت گسترش کتاب و کتابخوانی در یزد تصریح کرد: علاوه بر ایجاد جذابیت بصری در کتابخانهها و توجه به رفاه مخاطب، برنامههای متعدد فرهنگی در این زمینه در کتابخانهها در حال اجرا است تا مردم با لذت مطالعه بیشتر آشنا شوند و کتابخانه به عنوان پاتوق فرهنگی مورد توجه و مراجعه قرار گیرد.
او ادامه داد: یکی از مهمترین طرحها زنگ کتابخوانی است که هماکنون در ۸ مدرسه شهر یزد به صورت پایلوت در حال اجرا است، در این برنامه کتابداران با حضور در ۴۰۰ کلاس درس اقدام بر اجرای برنامههای کتاب محور شامل قصهگویی، نمایشنامهخوانی، بلندخوانی، فبک و ... میکنند که با همکاری خوب آموزش و پرورش و مدیران مدارس بسیار مورد استقبال دانشآموزان قرار گرفته است.
مدیرکل کتابخانههای استان یزد با اشاره به دیگر برنامههای در حال اجرا در راستای تشویق یزدیها به مطالعه عنوان کرد: جلسات حافظ و مثنویخوانی با حضور اساتید برجسته ادبیات و شعر، نشستهای موضوعی وعمومی کتابخوان، نمایشگاههای مناسبتی معرفی کتاب در کتابخانهها، نقد و معرفی کتاب، جلسات کتابخوانی و کارگاههای خلاقیت مادر و کودک با رویکرد مطالعه، برنامههای متعدد در بخش کودک کتابخانهها از جمله شعرخوانی، قصهگویی، بازیهای فکری و خلاقانه، کاردستی، نقاشی و. از دیگر برنامههای در حال اجرا است.
او در پاسخ به این پرسش که چه تعداد کتابخانه از حیث منابع تکمیل نیستند بیان کرد: علیرغم ارسال منابع به صورت متمرکز از طرف نهاد کتابخانههای عمومی کشور به کتابخانههای استان، همچنان در همه کتابخانهها نیاز به روزآمدسازی کتاب و تزریق منابع تازه وجود دارد.
رفیعی ادامه داد: در حال حاضر برای تغییر در وضعیت منابع به طور متوسط و حداقلی برای هر کتابخانه حدود هزار جلد کتاب مورد نیاز است که در مجموع برای همه استان بودجه تقریبی ۱۷ میلیارد تومان باید درنظر گرفته شود.
او با بیان اینکه طبق آخرین آمار در دیماه ۱۴۰۲، ۱۰۶ هزار نفر از مردم استان عضو کتابخانههای عمومی هستند، گفت: آخرین آمار رسمی سرانه مطالعه مربوط به مرکز آمار ایران در انتهای سال ۱۳۹۹ است که یزد در صدر استانهای کشور به لحاظ سرانه مطالعه قرار دارد.
مدیرکل کتابخانههای استان یزد با اشاره به شرایط ویژه برای احداث کتابخانه عمومی در مناطق روستایی عنوان کرد: با توجه به اینکه احداث کتابخانه جدید تابع قوانین و مقررات خاصی است و باید استانداردهای تعریف شدهای مانند حداقل جمعیت و فضا وجود داشته باشد، بنابراین در اغلب مناطق روستایی این شرایط وجود ندارد و نیز فراهم کردن این زیرساختها و استانداردها مستلزم هزینه کرد زیادی است که در حال حاضر امکان پذیر نیست.
او ادامه داد: برای اینکه مردم در مناطق روستایی نیز از فرصت و ظرفیت کتابخانه بهرهمند شوند نوعی از کتابخانه عمومی به نام سیار پیشبینی شده است تا در این مناطق نیاز اطلاعاتی مخاطبین را برطرف کند و در صورتی که مینیبوس مناسب از محل خیری یا منابع استانی تامین شود این آمادگی وجود دارد تا تجهیزات، منابع و نیروی انسانی برای راهاندازی کتابخانه سیار از طرف کتابخانههای عمومی استان تخصیص داده شود.
جمعی از خبرنگاران و فعالان رسانهای استان در قالب تور رسانهای با حضور در کتابخانه مرکزی یزد در جریان اقدامات و فعالیتهای این نهاد فرهنگی قرار گرفتند. هدف از این بازدید سه ساعته معرفی خدمات کتابخانه مرکزی یزد به خبرنگاران استان بود که دراین بازدید تک تک بخشها به اصحاب رسانه استان یزد معرفی شد.