حجت الاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه قزوین در دیدار حسن عبدلیانپور رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه گفت: بحث حل اختلاف خانواده را از کجا باید شروع کرد؟ خدای متعال در آیه ۳۵ سوره نساء میفرماید «وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَیْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَکَمًا مِنْ أَهْلِهِ وَحَکَمًا مِنْ أَهْلِهَا إِنْ یُرِیدَا إِصْلَاحًا یُوَفِّقِ اللَّهُ بَیْنَهُمَا إِنَّ اللَّهَ کَانَ عَلِیمًا خَبِیرًا»، یعنی (و شماای حاکمان شرع و عُقلا و بزرگان خانواده! اگر از جدایی و ناسازگاری میان زن و شوهر بیم داشتید، پس داوری از خانواده مرد، و داوری از خانواده زن برای رفع اختلاف برانگیزید که اگر هر دو داور قصد اصلاح داشته باشند، خدا میان دو داور توافق و سازگاری ایجاد میکند تا به صلاح زن و شوهر حکم کنند؛ یقیناً خدا به نیّات و اعمال شما دانا و آگاه است).
وی ادامه داد: خدای متعال در این آیه میفرماید همین که آثار و علائم اختلاف را دیدید یک نفر حاکم از خانواده آقا و یک نفر حاکم از خانواده خانم را بیاورید، خداوند در این آیه نگفته حتماً پدر یا مادر را بیاورید، بلکه فرموده ببینید چه کسی عقلش بیشتر میرسد و تدبیر امور را بلد است، او را بیاورید.
امامجمعه قزوین عنوان کرد: خداوند در این آیه فرموده اگر اراده اصلاح برای کنار گذاشتن اختلافات در این زوجین باشد، با این ساز و کار خدا هم پشتیبانی میکند.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین بیان کرد: این اصل شاید در قانون هم آمده باشد، اما در میدان عمل آن گونه که باید به آن توجه نمیشود، خیلی مهم است که ما به این دستور و اصل قرآنی عمل کنیم.
وی افزود: شما مساجد را پایگاه قرار دادهاید، این کار بسیار شایستهای است، ما هم به دنبال این هستیم که میز مشاوره خانواده در نمازجمعه قزوین راهاندازی شود، البته در برخی از مساجد هم این اتفاق افتاده است.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تاکید کرد: خدای متعال در آیه ۱۸ سوره توبه میفرماید «إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآتَى الزَّکَاةَ وَلَمْ یَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِکَ أَنْ یَکُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِین»، یعنی (آباد کردن مساجد خدا فقط در صلاحیت کسانی است که به خدا و روز قیامت ایمان آورده و نماز را بر پا داشته و زکات پرداخته و جز از خدا نترسیدهاند؛ پس امید است که اینان از راه یافتگان باشند).
امامجمعه قزوین بیان کرد: مساجد را چه کسانی میتوانند آباد کنند؟ آبادانی در این آیه به معنای سختافزاری نیست، منظور خداوند در این آیه عمران و آبادانی محتوایی مساجد است، این آبادانی و عمران محتوایی مساجد کار چه کسی است؟
وی یادآور شد: برای مثال کسی که خمس مالش را نداده، نمیتواند بیاید مسجد بسازد، یا اگر کسی به دیگران بدهکار است باید ابتدا برود بدهیاش را بپردازد، سپس به سمت ساخت مسجد برود، اینها از واجبات است، اگر کسی اهل خمس نباشد، اما بیاید مسجد درست کند، این دیگر اسمش مسجد نیست، این سالن است.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین اظهار کرد: خداوند در این آیه میفرماید فقط کسانی که به خدا و روز قیامت ایمان دارند، نماز را به پا میدارند و زکات مالشان را پرداخت میکنند، میتوانند مساجد را آباد کنند، انسانی که خودش آباد باشد میتواند مسجد را آباد کند.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: آدم چطور آباد میشود؟ امیرالمؤمنین (ع) در نامه ۳۱ نهجالبلاغه به فرزندش میفرماید فرزندم، آبادانی روح، جان و قلبت با یاد خدا و هماهنگی با خداست، اگر یک آیه قرآن در جان تو نفوذ نکرده باشد قلب تو ویرانه و خرابه است.
وی بیان کرد: برای مثال ربا و رشوه حرام است، اگر اینها در زندگی کسی رسوخ کند قلبش را ویران میکند، دیگر قلبش خرابه است و آبادانی در آن نیست، در خرابهها معمولاً حیوانات درنده، گزنده و خطرناک رفتوآمد دارند؛ اما در خانههای آباد انسانها زندگی میکنند، قلب آباد نیز همینطور است.
امامجمعه قزوین گفت: قلب اگر آباد شد، فرشتگان خدا در قلب آدم حضور پیدا میکنند، ما باید این بشارتها را جدی بگیریم، خداوند نیز فرموده کتاب، مکتب، آئین و دین را جدی بگیرید.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین تاکید کرد: خدای متعال در آیه ۳۰ سوره فصلت میفرماید «إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلَائِکَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنْتُمْ تُوعَدُون»، یعنی (در حقیقت کسانى که گفتند پروردگار ما خداست سپس ایستادگى کردند فرشتگان بر آنان فرود مىآیند و مىگویند هان بیم مدارید و غمین مباشید و به بهشتى که وعده یافته بودید شاد باشید).
وی گفت: خدای متعال میفرماید اگر قلبی آباد شد تنها نمیماند، محل رفت و آمد فرشتگان خدا میشود، هر انسان دارای قلب آباد این گونه میشود که فرشتگان به او میگویند نترس، نگران و محزون نباش.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی یادآور شد: برای مثال حاج قاسم سلیمانی در بحرانیترین و خطرناکترین شرایط با شجاعت تمام به سوریه رفت، نه تنها نترسید، بلکه آنجا را امن کرد، یمن را به اقتدار رساند، وضعیت لبنان را متحول کرد، هویت فلسطین را تبدیل به هویت فلسطینی مقاومتی کرد.
امامجمعه قزوین اضافه کرد: خداوند در آیه ۳۰ سوره فصلت میفرماید کسانی که در راه خدا ایستادگی کردند، فرشتگان به قلب آنها فرود میآیند و میگویند نترسید و نگران نباشید، ما آرامشبخشترین چهره را در حاج قاسم و امثال ایشان میدیدیم، برای اینکه نه ترس داشتند و نه نگران بودند، همیشه هم امیدوار به پیروزی بودند.
وی عنوان کرد: بنابراین فرشتگان در دل آدمهای شایسته ورود میکنند، روی آنها تأثیر میگذارند، به آنها قوت قلب میدهند، به آینده امیدوارشان میکنند، استرس و اضطراب را از آنها دور میکنند.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین بیان کرد: در مقابل خدای متعال در آیات ۲۲۱ و ۲۲۲ سوره شعراء به پیامبر (ص) میفرماید «هَلْ أُنَبِّئُکُمْ عَلَى مَنْ تَنَزَّلُ الشَّیَاطِینُ، تَنَزَّلُ عَلَى کُلِّ أَفَّاکٍ أَثِیمٍ»، یعنی (آیا شما را خبر دهم که شیاطین بر چه کسى فرود مىآیند، بر هر دروغزن گناهکارى فرود مىآیند).
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی گفت: خداوند میفرماید آیا به شما بگویم که شیاطین در دل چه کسانی رفتوآمد میکنند؟ مطابق این آیات مشخص میشود دل ما مشتریانی دارد، هم فرشتگان میتوانند در آن رفتوآمد کنند و هم دل میتواند محل آمد و شد شیاطین باشد، مطابق این آیات شیاطین در دل آدمهای دروغگو و گناهکار نازل میشوند.
وی تاکید کرد: خداوند در آیه ۱۲۴ سوره طه میفرماید «وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنْکًا وَنَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ أَعْمَی»، یعنی (و هر کس از یاد من دل بگرداند در حقیقت زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و روز رستاخیز او را نابینا محشور مىکنیم).
امامجمعه قزوین گفت: طبق فرموده امیرالمؤمنین (ع) با ذکر خدا دلها آباد میشوند، خداوند در آیه ۲۰۰ سوره بقره میفرماید در میان آدمها، دستهای هستند که همیشه میگویند «فَمِنَ النَّاسِ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا وَمَا لَهُ فِی الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاق»، یعنی (از مردم کسى است که مىگوید پروردگارا به ما در همین دنیا عطا کن و حال آنکه براى او در آخرت نصیبى نیست).
نماینده ولی فقیه در استان قزوین یادآور شد: برخی آدمها هر کاری میکنند فقط برای دنیاست، به فلان شغل میروند، چون درآمدش بیشتر است، فلان کار را میکنند، چون پول در آن است، یعنی فقط دنیا را جذب میکنند، اصلاً هم برایشان مهم نیست که این دنیا و اموال از کجا جذب میشوند.
وی اظهار کرد: در آیه ۲۰۱ سوره بقره نیز دسته دوم آمدهاند که خداوند در مورد آنها میفرماید «وَمِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِی الدُّنْیَا حَسَنَةً وَفِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّار»، یعنی (و برخى از آنان مىگویند پروردگارا در این دنیا به ما نیکى و در آخرت نیز نیکى عطا کن و ما را از عذاب آتش دور نگه دار).
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: خداوند در این آیه میفرماید آدمهایی هستند که هر چیز دنیا را نمیخواهند، بلکه حسنه دنیا را میخواهند، یعنی آن چیزی که خدا میپسندد، آن چیزی که عاقبت بخیری و سعادت اخروی دارد، آن چیزی که به کرامت انسانی آسیب نمیرساند، آن را میخواهند، یعنی حساب شده انتخاب میکنند و فقط حسنه را میخواهند.
امام جمعه قزوین بیان کرد: خداوند در آیه ۱۲۴ سوره طه میفرماید «وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنْکًا وَنَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ أَعْمَی»، یعنی (و هر کس از یاد من دل بگرداند در حقیقت زندگى تنگ و سختى خواهد داشت و روز رستاخیز او را نابینا محشور مىکنیم).
وی اضافه کرد: خداوند در این آیه میفرماید هر کس از نام و یاد خدا فاصله بگیرد، ممکن است ثروت داشته باشد، ممکن است اولاد داشته باشد، ممکن است مقام و منصب و موقعیتهای اجتماعی فوقالعادهای داشته باشد، اما آرامش ندارد، درونش آشفته است، استرس، اضطراب، یأس و ناامیدی، احساس بدبختی و تیرگی جانش را پر میکند.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین تاکید کرد: هر کس با خدا هماهنگ نیست، اینگونه است، خداوند برای این امر نسخه میپیچد و در آیه ۲۸ سوره رعد میفرماید «الَّذِینَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوب»، یعنی (همان کسانى که ایمان آوردهاند و دلهایشان به یاد خدا آرام مىگیرد آگاه باش که با یاد خدا دلها آرامش مىیابد).
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی بیان کرد: یک موقع ما مردم را به مسجد میآوریم و میگوییم حالا که اختلاف دارید به مسجد بیایید تا ما کمک کنیم اختلافات شما حل شود؛ اما یک موقع همت میکنیم آنقدر مردم را پای دین میبریم، از کودکی برنامهریزی میکنیم تا بچهها با قرآن که مرکز ذکر خداست آشنا شوند، با مفاهیم و نورانیت قرآن، رهنمودهای قرآنی، رهنمودهای ائمه (ع) که جان آدم را طراوت میبخشند و به انسان آرامش میبخشند، انس بگیرند، اگر ما بتوانیم فرهنگ قرآن و اهلبیت (ع) را در دل مردم نشر دهیم، گویا از بروز اختلافات پیشگیری کردهایم.
نماینده ولی فقیه در استان قزوین یادآور شد: شما اکنون در مرحله درمان وارد مساجد میشوید؛ اما اگر فرهنگ قرآن و اهلبیت (ع) را نشر بدهید در مرحله پیشگیری وارد خواهید شد، البته کار شما نسبت به کار دستگاه قضا پیشگیری است، تلاش کنید اقدام شایستهای در سطح کلان کشور در راستای آبادانی مساجد بردارید.