توانبخشی برای افراد دارای معلولیت اهمیت بالایی دارد و میتواند کارآمدی آنان را در زندگی فردی و اجتماعی افزایش دهد به شکلی که حتی برای امور روزمره نیازی به کمک دیگران نداشته باشند.
افراد دارای معلولیت به عنوان بزرگترین اقلیت در هر جامعه دارای حق و حقوقی هستند که باید دیده شود از همین رو سازمان بهزیستی به عنوان دستگاه تخصصی در این حوزه تلاش کرده در قالب برنامههای مختلف، توانبخشی و توان افزایی آنان را دنبال کند.
یکی از مهمترین نیازهای این قشر که شرایط زندگی شان را مانند سایر افراد جامعه فراهم میکند، برابری فرصتهاست؛ دسترسی آسان به خدمات مختلف نظیر توانبخشی، اشتغال، آموزش، فرهنگی، اجتماعی و سهولت تردد آزادانه در اماکن عمومی و آموزشی باید برای معلولان فراهم شود.
بهرهمندی هزار و ۷۵۳ معلول از امور هنری
شیخانی معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اقداماتی که امسال برای توان افزایی و توانبخشی معلولان استان انجام شده است گفت: یکی از مهمترین بخشهای توانبخشی معلولان، توان افزایی روانی است که تئاتر و هنر درمانی در این زمینه دنبال میشود.
او افزود: تئاتر و هنر درمانی از خدمات توانبخشی است که در خراسان جنوبی نیز برای معلولان شروع شده و در حال حاضر هزار و ۷۵۳ نفر از امور هنری در جهت کمک به توانمندی روانی و اجتماعی خدمت میگیرند.
شیخانی با بیان اینکه برای امور هنری امسال ۵۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال هزینه شده است عنوان کرد: آموزش، تأمین لوازم مورد نیاز و شناسایی استعدادها در دستور کار بوده تا پرورش آنها دنبال شود و تلاش میکنیم این افراد در عرصههای ملی و بین المللی بدرخشند، اما هنوز در مرحله آماده سازی و تقویت افراد هستیم.
۲۵ میلیارد ریال اعتبار برای توانبخشی مبتنی بر جامعه
شیخانی معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی توانبخشی مبتنی بر جامعه را مهمترین برنامه بهزیستی برای توانمندسازی افراد دارای معلولیت برشمرد و گفت: این برنامه در استان با اولویت روستاییان شروع شده و اکنون تمامی روستاهای استان تحت پوشش قرار دارند.
او ادامه داد: در حال حاضر هزار و ۳۰۰ نفر از روستاییان خراسان جنوبی از این برنامه بهرهمند شدند و هر سال سازمان بهزیستی ۲۵ میلیارد ریال اعتبار به این طرح اختصاص میدهد.
شیخانی بیان کرد: به همین میزان هم کمک مردمی به برنامه اختصاص یافته است یعنی حدود ۵۰ میلیارد ریال اعتبار صرف اجرای طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه در استان میشود.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه ۵۰ درصد معلولان خراسان جنوبی در روستاها سکونت دارند افزود: توانمندی معلولان در حوزههای معیشت، سلامت، آموزش و اشتغالهای خرد خانگی از طریق این طرح دنبال میشود.
معلولان خراسان جنوبی در راه مسابقه کشوری بومی و محلی
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی اجرای برنامه ورزش و بازیهای بومی و محلی را دیگر اقدام بهزیستی در جهت توانبخشی معلولان برشمرد و گفت: این برنامه امسال در قالب جشنوارههای روستایی شروع پررنگی داشت که در سه سطح شهرستانی، استانی و ملی برگزار میشود و تاکنون مرحله شهرستانی و استانی را پشت سر گذاشتیم.
بیشتر بخوانید
او با بیان اینکه ۶ مدل بازی بومی و محلی در این جشنواره دیده شده است ادامه داد: ۲۰۰ نفر در سطح استان برای جشنواره بازیهای بومی و محلی شرکت کردند که ۸۰ نفر به مرحله استانی رسیدند و از این تعداد ۲ گروه ۹ نفره به مسابقات ملی اعزام خواهند شد.
شیخانی بیان کرد: هدف از اجرای این طرح، توانمندی معلول برای حضور در اجتماع، تقویت اعتماد به نفس، مطالبه گری و سلامت روح و روان بوده است.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی اظهار کرد: طرح حمایت از کودکان معلول بازمانده از تحصیل ساکن روستاهای صعب العبور در شهرستانهای سربیشه و زیرکوه هم پارسال اجرا شده که ۶۰ نفر از افراد دارای معلولیت شناسایی شدند و بهزیستی به کمک یونیسف رابط آموزشی برای آنها اعزام کرد تا از تحصیل عقب نمانند.
کمک هزینه تغذیه و درمان برای بیماران پی کی یو
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی، در خصوص خدمات بهزیستی به بیماران پی کی یو یا فنیل کتونوری هم گفت: این بیماران خدمات متنوعی از بهزیستی دریافت میکنند که معمولا سالانه ۱۵ میلیارد ریال برای این خدمات هزینه میشود.
او با اشاره به اینکه تشخیص بیماری پی کی یو با دانشگاه علوم پزشکی است افزود: در حال حاضر ۵۳ بیماری فنیل کتونوری در استان شناسایی شده و کمک هزینه تغذیه این بیماران تا سقف ۴۰ میلیون ریال و درمان ۲۵ میلیون ریال در سال است که از سوی بهزیستی پرداخت میشود.
شیخانی بیان کرد: نهضت تأمین اقلام کمک توانبخشی اولویت دار از جمله ویلچر، تشک و سمعک را هم امسال دنبال کردیم که دهکهای یک تا ۱۰ مشمول این طرح شده اند.
تأمین اقلام توانبخشی با الگوی چندجانبه
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی گفت: اعتباراتی که سازمان بهزیستی به این برنامه سالانه اختصاص میدهد ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز را پوشش میداد لذا تلاش کردیم امسال اقدام ابداعی با عنوان الگوی چندجانبه را انجام دهیم تا درصد بیشتری از نیازها را پاسخ دهیم.
او بیان کرد: یکی از روشها احکام جایگزین حبس بوده که اکنون در نهبندان یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال برای تامین اقلام کمک توانبخشی حکم گرفتهایم و در شهرستان زیرکوه یک میلیارد ریال حکم صادر شده است.
شیخانی با اشاره به اینکه ۱۰ میلیارد ریال به صورت استانی قول صدور حکم داده شده است عنوان کرد: آنچه محقق شده سه میلیارد ریال بوده که از طریق احکام جایگزین حبس در استان توانستیم خرید اقلام کمک توانبخشی را انجام دهیم.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان جنوبی تصریح کرد: ۲۶۰ قلم توانبخشی نیز از ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) محقق شده است و ۵۰ عدد ویلچر را از شورای مشارکتهای کشور برای معلولان خراسان جنوبی جذب کردیم.
او بیان کرد: در مجموع اعتبارات حوزه توانبخشی استان امسال بیش از ۲ برابر شده به طوری که پارسال ۱۲۰ میلیارد ریال و امسال ۲۰۰ میلیارد ریال به این حوزه اختصاص یافت.
شیخانی با اشاره به اینکه سر جمع همه اقدامات در حوزه توانبخشی خراسان جنوبی منجر به کسب رتبههای برتر در سطح کشور شد ادامه داد: کسب رتبه اول دبیرخانه مناسبسازی، رتبه اول دفتر آموزشی توانبخشی و توانپزشکی استان و رتبه سوم معاونت توانبخشی بهزیستی استان از این قبیل است که ۲ رتبه آخر در سالهای اخیر بی سابقه بوده است.
منبع: ایرنا