هیات داوران دوسالانه «نشان هدهد سفید» شش عنوان کتاب که شامل سه عنوان کتاب برای کودک و سه عنوان برای نوجوان را به عنوان کتاب‌های برگزیده معرفی کردند.

آیین اختتامیه دومین دوسالانه «نشان هدهد سفید» با هدف انتخاب محبوب‌ترین کتاب‌ها توسط اعضای کودکان و نوجوانان کتابخانه‌های عمومی با حضور محمد‌مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدرضا هراتی دبیر جشنواره و معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌ها، فرزانه فخریان مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور کودک و نوجوان و کودکان و نوجوانان در کتابخانه پارک شهر برگزار شد. 

دبیر جشنواره و معاون توسعه کتابخانه‌ها و ترویج کتابخوانی نهاد کتابخانه‌ها با اعلام این خبر که نزدیک به ۳۰۰ کتاب پر امانت برای «نشان هدهد سفید» انتخاب شد، گفت: کتاب‌ها در دو بخش کودک و نوجوان تقسیم‌بندی و برای داوری انتخاب شدند. ۳۰۰۰ عضو و کتابدار در استان‌ها کتاب‌ها را داوری کردند. در مجموع استان‌های خراسان شمالی، فارس، اصفهان، همدان و یزد بیشترین مشارکت را داشتند.

هراتی ادامه داد: گفته می‌شود کشور استرالیا جزو سردمداران حوزه کتابداری است. اخیراً در سال ۲۰۲۱ شبیه همین جشنواره را اجرا کردند و ما دوسالانه «نشان هدهد سفید» را برگزار می‌کنیم. اینکه چنین اقداماتی پیرامون افزایش دانایی برگزار می‌شود، مدیون انقلاب اسلامی هستیم. دوران قبل از انقلاب را با الان مقایسه کنید و ببینید جایگاه بین‌المللی ما در عرصه کتابخوانی کجا قرار دارد. 

در ادامه از از شش کتابدار تقدیر شد

نفر اول پریسا کهن‌سال از شهرستان قزوین 

نفر دوم صدیقه شه‌مرادی از کرمان 

نفر سوم سونیا مرادی از کرمانشاه

نفر چهارم سارا خواجه از گلستان

نفر پنجم صمد رهبریان از گیلان

نفر ششم طیبه عبدالی از همدان

در ادامه فتح‌الله فروغی، رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان بیانیه هیات داوران قرائت کرد و گفت: نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان یکی از متولیان فرهنگی در کنار سایر دستگاه‌ها وظیفه اصلی خود را توانمندسازی و پرورش معرفتی کودکان و نوجوانان کشور می‌داند. برای دستیابی به این هدف ضمن همراهی با والدین و همکاری با آموزگاران، تمام تلاش خود را به شیوه‌های گوناگون به کار می‌برد. 

فروغی به نمایندگی از هیات داوران یکی از مهمترین رسالت‌های نهاد کتابخانه‌ها را برگزاری جشنواره «نشان هدهد سفید» دانست و افزود: این‌ جشنواره با هدف معرفی کتب تالیفی مناسب مخاطبان برگزار می‌شود. در این جشنواره علاوه‌بر معرفی کتاب‌های شاخص، از نظرات کودکان و نوجوانان در روند کارشناسی و ارزیابی آثار استفاده می‌شود، تا بتوانند خود را در روند کار دخیل بدانند و برای ورود به عرصه‌های مهمتر در آینده کسب تجربه کنند. نخستین دوره جشنواره در سال ۱۳۹۸ برگزار شد، اما به دلیل همه‌گیری کرونا دومین دوسالانه جشنواره در سال ۱۴۰۱ آغاز و در سال جاری به پایان رسید.

رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان با بیان اینکه دومین دوسالانه جشنواره «نشان هدهد سفید» در حالی به اتمام می‌رسد که در داوری مقدماتی ۳۰۰ عنوان کتاب که شامل ۱۵۰ عنوان کتاب کودک و ۱۵۰ عنوان کتاب نوجوان است انجام شده، گفت: کتابداران و کارشناسان کتاب پر امانت‌ترین کتاب‌های کتابخانه عمومی را خوانش و بررسی کردند، که ۶۰ عنوان کتاب با ۳۰ عنوان کتاب برای کودک و ۳۰ عنوان کتاب برای نوجوانان به مرحله نهایی راه یافتند. سرانجام شش عنوان کتاب که شامل سه عنوان کتاب برای کودک و سه عنوان برای نوجوان انتخاب شدند.

به گفته وی، ماحصل بررسی آرای داوران حاکی از آن است که اقبال عمومی کودکان و نوجوانان به آثار با محتوای داستانی نسبت به موضوعات شعری و غیر داستانی از کثرت بیشتری برخوردار بوده است.

 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اعلام این خبر که تا قبل از پایان دوره دولت سیزدهم کتابخانه مرکزی ساری را افتتاح خواهیم کرد و کتابخانه‌های خوب و سیار برای کودکان و نوجوانان خواهیم ساخت، گفت: من به هیچ شهر و شهرستان و استانی نمی‌روم، مگر شهری که مطالبه اول‌شان کتابخانه‌ باشد. الان در اکثر کتابخانه‌ها بخش کودکان به طور مستقل راه‌اندازی می‌شود. سال گذشته بخش ویژه کودکان و نوجوانان کتابخانه مجیدیه تهران افتتاح شد. 

اسماعیلی در پاسخ به کسانی که جایگاه کتابخانه‌ها را به قرائت‌خانه تقلیل می‌دهند، گفت: این صحبت بی‌انصافی است! ما مجموعه‌های مختلفی را در کشور دیدیم. من در دوره مسئولیتم به بیش از ۲۰۰ شهرستان سر زدم. مناطقی بوده که بجز کتابخانه نهاد فرهنگی نداشتند. مثلاً وقتی ما به آشتیان در استان مرکزی سر زدیم، کتابخانه نقلی دو طبقه‌ای را دیدیم، که طبقه اول‌اش مختص امانات کتاب و طبقه دوم مختص فعالیت‌های فرهنگی بود. ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بنیاد پویانمایی را راه‌اندازی کردیم و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهاد‌های ذی‌ربط رساندیم. اساس این بنیاد بر ساخت کارهای مختص کودکان و نوجوانان است. 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: این گلایه به کم‌کاری ما وارد است، که وقتی از کودکان و نوجوانان درباره شخصیت‌های مورد علاقه‌شان پرسیده می‌شود، عمدتاً از شخصیت‌های خارجی نام می‌برند. 

در ادامه نویسندگان برگزیده حوزه کتاب کودک و نوجوان و انتشارات این حوزه معرفی شدند

نویسندگان برگزیده حوزه کتاب کودک:

محمدعلی جابری برای کتاب عمو قاسم از انتشارات کتابت 

محمد میرکیانی، برای کتاب قصه ما مثل شد از انتشارات به‌نشر

مجید مولامحمدی برای کتاب قصه‌های خیلی قشنگ از انتشارات محراب قلم

نویسندگان برگزیده حوزه کتاب نوجوانان:

مهرداد صدقی برای کتاب آبنبات هل‌‌دار از انتشارات سوره مهر 

معصومه یزدانی برای کتاب نامه‌های گاندو از انتشارات فنی ایران

محمدرضا مرزوقی برای کتاب بچه‌های کشتی رافائل از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

برگزیدگان انتشارات حوزه کودک:

سعید قاسمی، مدیر انتشارات کتابت

مسعود فرزانه، سرپرست انتشارات به‌نشر 

عبدالعظیم فریدون، مدیر انتشارات محراب قلم

برگزیدگان انتشارات حوزه نوجوان:

علی شیروانی، مدیرعامل انتشارات سوره مهر

سید رضا کروبی، مدیر انتشارات فنی ایران

محمدرضا کریمی صارمی، معاون تولید کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار