علی اکبر محرابیان وزیر نیرو ضمن ابراز امیدواری نسبت به رهاسازی حقابه کشور از هیرمند با توجه به بارشهای اخیر، گفت: پیگیری این موضوع همچنان در اولویت برنامههای وزارت نیرو است. این حقابه براساس معاهده بین المللی ۱۳۵۱، حق ایران بوده و اجرای آن ضروری و یک الزام است.
وزیر نیرو خاطرنشانکرد: پیگیری این موضوع حق مسلم ایران است و ما در این زمینه کوتاهی نخواهیم داشت. امیدواریم بارشهای اخیر سبب رهاسازی حقابه ما شود و اگر نشد براساس قوانین بین المللی پیگیری خواهیم کرد.
محرابیان در خصوص دستاوردها در دوره پس از انقلاب گفت: در حوزههای آب و برق و اقداماتی که در جهت جلب رضایت مردم بوده دستاوردهای فراوانی رقم خورده است. کشور ما در این دو حوزه از یک کشور صد در صد وابسته در قبل از انقلاب اکنون به یک کشور صد در صد خودکفا تبدیل شده و نه تنها نیاز داخل کشور را تامین می کنیم، کشورهای منطقه به خدمات جمهوری اسلامی نیازمند هستند. امروز در حوزههای مهندسی شرکتهای ارزشمندی داریم که در کشورهای منطقه خدمات قابل توجهی را ارائه میدهند.
او افزود: مهندسان کشور ما در حوزه آب و برق در بیش از ۵۰ کشور جهان خدمات ارائه میکنند. چندی پیش از بزرگترین سد جهان با ارتفاع ۳۳۰ متر بازدید داشتم که یک نیروگاه برقابی به ظرفیت ۳۶۰۰ مگاوات دارد. در اجرای آن ۱۰۰ کیلومتر حفاری شده و نکته قابل توجه این است که این سد توسط شرکتهای ایرانی در حال اجراست.
وزیر نیرو با اشاره به ناترازیهای دو حوزه آب و برق گفت: ما در دولتهای یازدهم و دوازدهم عقب ماندگیهایی در این دو حوزه پیدا کردیم که باعث ایجاد ناترازی در حوزه آب و برق شد و از شروع دولت سیزدهم با نارسایی طرف بودیم. به همین دلیل دو اقدام رفع ناترازی موجود و تقاضای جدید را مورد اولویت قرار دادیم که با توجه به رشد اقتصاد و رشد نیاز مصرف ضرورت داشت به هر دو بپردازیم.
او در رابطه با پروژههای سازهای و عمرانی وزارت نیرو گفت: طرحها تعداد قابل توجهی بود و میزان سرمایه گذاری در بخش برق بالغ بر ۸۵۷ هزار میلیارد تومان بود که عمده آن مربوط به احداث نیروگاههای جدید بود.
این مقام مسئول در تشریح طرحهای حوزه آب گفت: در بخش آب و فاضلاب مجموعا ۱۲۲۴ هزار میلیارد تومان بالغ بر ۳۰ میلیارد یورو برنامه هدفگذاری شده که تعدادی از این پروژهها با اعتبار ۴۰۰ هزار میلیارد تومان به مرحله بهره برداری رسیده است. ۸۲۴ هزار میلیارد پروژههایی است که تا پایان دولت باید به بهره برداری برسانیم و عمده آنها در مراحل پایانی پیشرفت هستند.
او افزود: ۱۱۴۴ میلیون مترمکعب آبرسانی پروژههای است که انجام شده و پیش بینی میک نیم تا پایان دولت به ارقام بالاتری تا بیش از ۲ هزار میلیون مترمکعب برسد. ۱۲۵ هزار هکتار برای زه کشی برنامه ریزی شد و ۱۸ هزار هکتار میزان تحقق اهداف است. در موضوع تصفیه خانه فاضلاب، ۱۲۰۰ مترمکعب در شبانه روز را برنامه ریزی کردیم که با ۲۸ پروژه با ظرفیت ۶۴۷ هزار مترمکعب ۶۱ درصد این برنامه محقق شده است. ۲۰ هزار کیلومتر تعیین بستر رودخانه بود و ۹۵ درصد در این امر پیشرفت داشتیم. در بخش لایروبی رودخانه ۲ هزار و۳۰ کیلومتر لایروبی انجام گرفته است.
وزیر نیرو در مورد اهداف در طرح جهاد آبرسانی گفت برخورداری ۹۰ درصدی جمعیت روستایی را هدفگذاری کردیم؛ عددی که امروز ۸۶.۸۱ درصد است و در حال حاضر بالغ بر ۶۰ درصد این طرح محقق شده است. در طرح آبرسانی روستایی به دلیل وسعت طرح و تعدد روستاها از ظرفیتهای مختلف پیمانکاران بخش خصوصی و خیرین آبرسان استفاده کردیم.
وزیر نیرو با اشاره به وعدههای ایجاد ۳ ظرفیت ۱۰ هزار مگاواتی از محلهای مختلف گفت: در بخش برق و انرژی هدفگذاری کردیم ۳ هدف ۱۰ هزار مگاواتی اجرا شود که یک مورد ۱۰هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههای تحت قرارداد وزارت نیرو بوده که بیش از ۸ هزار مگاوات آن انجام شده و به شبکه سنکرون شده است. ۱۰ هزار مگاوات بعدی نیروگاههای صنایع بود که ضرورت داشت اقدامات زیربنایی و قانونی انجام دهیم و حمایت دولت و مجلس را هم داشته باشیم.
محرابیان تاکید کرد: اکنون شاهد شروع ۶۴۰۰ مگاوات نیروگاه توسط صنایع هستیم که تا امروز ۴ واحد آن به ظرفیت ۹۰۰ مگاوات به بهرهبرداری رسیده است. برنامه ریزی کردیم که طی ایام پیش رو و پیش از تابستان عدد قابل توجهی از نیروگاهها با شبکه سنکرون شود.
این مقام مسئول افزود: نیروگاههای تجدیدپذیر طی دهههای گذشته با توجه به سیاستها در بخش انرژی و تأمین انرژی به صورت یارانه ای، مغفول ماند و لازم بود جراحی اقتصادی داشته باشیم تا ساخت نیروگاه تجدیدپذیر توجیه پذیر شود.
وزیر نیرو در ادامه به وضعیت بارشها در کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به آمار بارش در چهارمین سال خشک هستیم. اثرات سامانههای بارشی جدید جدید جمع بندی نشده، اما آمار حدودی نشان میدهد که در میزان بارشها ۳۰ درصد از شرایط عادی و نرمال عقب هستیم.