بسیاری همدان را با جاذبههای گردشگری اش میشناسند، این بخش اساس توسعه این استان است با این حال شیوع کرونا موجب شد مانند دیگر نقاط کشور مشاغل مرتبط با این بخش صدمه جدی به خود ببینند.
آسیبهای کرونا به گردشگری همدان به قدری قابل توجه بود که فعالان این بخش تصور نکی کردند رونق به این زودیها بتواند به این حوزه برگردد با این وجود با برنامه ریزیها و ریل گذاری مناسب در دولت سیزدهم این اتفاق رقم خورد.
در سفر استانی رئیس جمهور و هیات دولت به استان همدان، پروژههای گردشگری، موزهها و میراثفرهنگی به سوی مردمیسازی حرکت کرد، رونق به سفر و گردشگری بازگشت و بازارچههای صنایعدستی جانی دوباره گرفت.
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در چارچوب شعار راهبردی دولت انقلابی و دولت مردمی از زمان روی کار آمدن تلاش کرد در هر سه حوزه اصلی ماموریتی خود، کمیت و کیفیت نقش مردم و مشارکت عمومی را افزایش دهد.
همدان با داشتن پیشینه تاریخی، موقعیت مناسب جغرافیایی و توانمندیهای فراوان در گردشگری تاریخی و مذهبی، تاکنون بهره کافی و صددرصدی را از این مولفهها نداشته، اما با این وجود میتواند با بهره گیری از ظرفیتهای استانی، فرهنگسازی، تقویت زیرساختهای شهری و الگوبرداری از پروژههای موفق جذب توریسم در دنیا گردشگری خود را توسعه دهد.
استان همدان با توجه به موقعیت جغرافیایی و داشتن ۲۳۸ بقعه متبرکه و مکان زیارتی و بیش از هزار و ۵۰۰ مسجد یکی از مستعدترین مقاصد گردشگری مذهبی نیز بشمار میرود، چرا که تلفیق گردشگری طبیعی و مذهبی نقش مهمی در توسعه این صنعت دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه سفر رییس جمهور و مصوبات آن کمک خوبی را به میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان کرد، افزود: از محل این مصوبات تاکنون حدود ۴۴۰ میلیارد ریال اختصاص یافت که صرف آماده سازی و ساماندهی محوطه باستانی هگمتانه شد که بخشی از فرایند ثبت جهانی این مجموعه بود.
محسن معصوم علیزاده با اشاره به اینکه اعتبارات سفر رییس جمهور در استان به صورت متوازن در بین همه شهرستانها توزیع میشود، ادامه داد: تمرکززدایی از مراکز یکی از اولویتهای دولت سیزدهم است و بر این اساس میراث فرهنگی نیز این برنامه را در استان دنبال میکند.
وی ادامه داد: توسعه یکپارچه و متوازن همدان با توجه به قابلیتهای تاریخی، فرهنگی و گردشگری این استان و استفاده از همه ظرفیتها و توجه به توسعه گردشگری سلامت و مذهبی در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان اظهار کرد: رونق بخشی برنامههای فرهنگی در سطح ملی و فراملی از قبیل میزبانی رویدادهای ملی، منطقهای، جهانی، برپایی جشنوارههای مختلف و رویدادهای ورزشی از جمله راهکارهای مهم برای جذب توریسم در همدان است که طی ۲ سال اخیر با جدیت در دستور کار قرار گرفته است.
معصوم علیزاده گفت: در حوزه صنایع دستی تعداد هنرمندان استان به ۴۵ هزار نفر افزایش یافته است و در این حوزه رتبه نخست شهرهای جهانی و روستاهای ملی را در کشور به دست آوردیم.
وی یادآور شد: ثبت ۸۲ اثر منقول، غیر منقول، طبیعی و غیر ملموس در فهرست آثار ملی از جمله مهر استوانهای تپه باستانی حاجی خان فامنین و مرمت بناهای فرهنگی و تاریخی در قالب ۱۵۱ عملیات کارگاهی از جمله بیش از ۳۰ مسجد تاریخی در استان و همچنین گنبد علویان، یخدان میرفتاح ملایر، خانه لطفعلیان ملایر، حمام حاج آقا تراب نهاوند از اقدامات شاخص این اداره کل در در دولت سیزدهم در حوزه معاونت میراثفرهنگی استان بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان اظهار کرد: پرونده ثبت ۲ اثر در فهرست میراث جهانی غیر منقول، طبیعی و ناملموس، شامل کاروانسراهای تاج آباد و فرسفج در فهرست زنجیرهای کاروانسراهای ایرانی تکمیل شده است و آماده سازی و پیشبرد پرونده ثبت جهانی هگمتانه و مرکز تاریخی همدان انجام شده و در نشست بعدی اجلاس یونسکو به ثبت جهانی اضافه میشود که آثار ثبت جهانی در استان به ۲ اثر برسد.
معصوم علیزاده همچنین از انجام پنج مطالعه بافتهای شهری و روستایی، تجهیز و بهسازی و ارتقای سطح کیفی ۲ موزه بوعلی سینا و هگمتانه خبر داد و افزود: ایجاد ۲ موزه فعال مشارکتی و خصوصی (موزه آموزش و پرورش و موزه کوهنوردی) و ساماندهی و مستند سازی اموال منقول تاریخی و فرهنگی شامل هزار و ۷۴۵ مورد اموال فرهنگی موجود در مخزن از سایر اقدامات در حوزه معاونت میراثفرهنگی استان همدان بوده است.
وی یادآور شد: انجام ۶ فصل کاوشهای باستان شناسی شامل کاوش لائودیسه در نهاوند، کاوش تپه جین آباد در اسدآباد، بهره برداری از مخزن امن اشیای فرهنگی و انتقال بخشی از اموال تاریخی و فرهنگی به آن، ادامه احداث و تکمیل موزه منطقهای هگمتانه، استفاده و بهره مندی از ظرفیت نخبگان و شرکتهای دانش بنیان در راستای مرمت آثار تاریخی، بهره مندی از حضور بخش خصوصی در راستای مرمت و احیای بناهای تاریخی از اقدامات حوزه معاونت میراثفرهنگی در دولت سیزدهم است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان اظهار کرد: در حوزه معاونت سرمایه گذاری صدور ۲۱ مورد مجوز ایجاد برای احداث انواع تاسیسات گردشگری، اقامتی، پذیرایی و تفریحی و تسهیل گری اجرای ۱۱ پروژه مهم و اثرگذار اقامتی، پذیرایی و تفریحی انجام شده که تا پایان دولت سیزدهم به بهره برداری میرسد که شامل پنج مجتمع گردشگری، پنج هتل، فضای اقامتی و پذیرایی و یک منطقه نمونه گردشگری با حجم سرمایه گذاری ۲۴ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال است و هزار و ۹۱۷ نفر اشتغال را در پی دارد.
معصوم علیزاده افزود: اجرای ۳۳ مورد پروژه عمرانی در مناطق نمونه و روستاهای هدف گردشگری استان، اتصال به درگاه ملی مجوزها و اتصال به سامانه صدور موافقت نامه اصولی این وزارتخانه به سامانه جامع درگاه ملی مجوزها به آدرس Mojavez.ir در راستای تسهیل امور، کاهش بروکراسی و در نتیجه رونق کسب و کار در بخش گردشگری از دیگر اقدامات حوزه معاونت سرمایه گذاری این اداره کل است.
وی ادامه داد: تاکنون معرفی فرصتهای سرمایه گذاری در بخش گردشگری استان در راستای معرفی فرصتهای سرمایه گذاری استان، بارگزاری اطلاعات مربوط به ۱۹ منطقه نمونه گردشگری در درگاه ملی مجوزها انجام شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با اشاره به اقدامات و فعالیتهای اثرگذار در معاونت صنایع دستی اظهار کرد: احداث سه بازارچه دائمی صنایع دستی در شهرستان همدان، ملایر، نهاوند، واگذاری ۹۸ قطعه زمین ۵۰ متری جهت احداث کارگاه به صنعتگران صنایع دستی همدان در شهرک صنعتی بوعلی ۲ به منظور ایجاد شهرک صنایعدستی، برگزاری نمایشگاه ملی صنایع دستی به صورت سالانه با ظرفیت ۲۵۸ غرفه در دولت سیزدهم انجام شده است.
معصوم علیزاده افزود: انتخاب همدان بعنوان یکی از ۱۰ استان برگزیده برگزاری نمایشگاه ملی در سطح کشور، شرکت در رویداد سه گام، برگزاری جشنواره مبل و منبت ملایر، پوشاک سنتی، جشنواره دستهای ماندگار استان برای نکوداشت هنرمندان پیشکسوت استان و دریافت اثر برتر در جشنواره سالانه مد و لباس کشور از اقدامات شاخص این اداره کل در حوزه معاونت صنایع دستی بوده است.
وی ادامه داد: حضور در داوری جشنواره امتنان جهت انتخاب واحد کارگری نمونه، آموزش عمومی به شاغلان صنایع دستی، انتخاب لالجین به عنوان پایلوت پیشران در زمینه هنر سفال و سرامیک، دریافت ۳۷ نشان ملی صنایع دستی در سال جاری، برگزاری بزرگترین ورکشاپ منبت گلریز، میزبانی از داوری مسابقه مهر اصالت غرب کشور برای اولین بار در همدان و انتخاب ۳۷ اثر از دیگر اقدامات این اداره کل به شمار میآید.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با اشاره به اقدامات و فعالیتهای اثرگذار این اداره کل در معاونت گردشگری در دولت سیزدهم افزود: صدور بیش از ۵۱ فقره پروانه بهره برداری و فعالیت برای مجموعههای گردشگری و اقامتی، پذیرایی و خدماتی با رشد ۳۴ درصدی در مقایسه با دولتهای قبل از اقدامات شاخص در این حوزه است.
معصوم علیزاده افزود: توسعه متوازن گردشگری در مناطق کمتر توسعه یافته با صدور ۱۹ فقره پروانه فعالیت که شامل اقامتگاههای بومگردی و مجوز گردشگری کشاورزی انجام شده و برهمین اساس اشتغال مستقیم برای ۵۷ نفر با رشد ۹۵ درصدی نسبت به عملکرد دولتهای قبل را در پی داشته است.
وی ادامه داد: توسعه گردشگری سلامت با صدور مجوز برای ۶ واحد تفریحی و تدوین برنامههای بازاریابی برای حضور در بازار هدف خارجی شامل نمایشگاه در اقلیم سلیمانیه، وان ترکیه و گردشگری سلامت سنندج صورت گرفته است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان با بیان اینکه پیگیری ساماندهی زیر ساختهای استانداردسازی مراکز بیمارستانی در تعامل با سایر دستگاههای استان و انجام مطالعات طرح جامع گردشگری سلامت استان در قالب نقشه راه و سند توسعه گردشگری استان هستیم، افزود: اهتمام در راستای توسعه گردشگری داخلی با برگزاری رویدادهای گردشگری و شرکت در رویدادهای بازار هدف داخلی از جمله برگزاری جشنواره شیره پزی مانیزان، آلو در اسدآباد، گلرنگ در کبودرآهنگ و رازیانه در رزن از اقدامات موثر این اداره کل در حوزه گردشگری بوده است.
معصوم علیزاده با بیان اینکه امسال حدود ۱۴ هزارگردشگر خارجی از جاذبههای این استان بازدید کرده اند که از رشد مناسبی نسبت به سالهای اخیر برخوردار بوده است، افزود: اهتمام در راستای توسعه گردشگری خارجی با شرکت در بازار هدف خارجی شامل شرکت در نمایشگاهها و برگزاری هفتههای فرهنگی و میزبانی برنامههای بین المللی از جمله شرکت در نمایشگاه گردشگری سلیمانیه را از دیگر اقدامات شاخص معاونت گردشگری این اداره کل برشمرد.
وی با اشاره به اقدامات این اداره کل در حوزه یگان حفاظت گفت: کسب رتبه دوم کشوری در بین سایر دستگاههای حفاظت میراثفرهنگی کشور و ثبت و ضبط ادوات و اشیا مختلف از جمله ۲۱۰ قلم شی مربوط به ادوار تاریخی و فرهنگی، کشف ۱۸ دستگاه فلزیاب و متعلقات از اقدامات انجام شده این اداره کل در دولت سیزدهم است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: ساماندهی سرویسهای بهداشتی در مراکز تفریحی-توریستی، پارکها، امامزادهها، اماکن تاریخی، مجتمعهای بین راهی به تاکید وزیر میراث فرهنگی در دستور کار قرار گرفته و ۱۷۰ سرویس بهداشتی در سطح استان همدان ساماندهی شد.
معصوم علیزاده با تاکید بر اینکه سرویسهای بهداشتی در استان همدان در وضعیت مطلوبی قرار دارند، افزود: نقشه جی آی اس ۱۷۰ چشمه سرویس بهداشتی آماده شده، تابلوهای راهنما که فاصله سرویسها را نشان میدهد ایجاد شد و مرتب، مرمت، تجهیز و ساماندهی شدند و بارکدهای رسیدگی به شکایت در آنجا نصب شده است.
هم اینک استان همدان با داشتن هزار و ۸۵۰ اثر تاریخی، تفریحی و توریستی از جمله آرامگاه بوعلی سینا، آرامگاه باباطاهر، تپه هگمتانه و گنبد علویان، حمام حاج آقا تراب نهاوند، خانه لطفعلیان ملایر، خانه مسعودی و آرامگاه میررضی الدین آرتیمانی و بقعه حیقوق نبی (ع)، سنگ نوشتههای گنج نامه، کلیساهای آنجلی و گریگوری، حمام قلعه، کاروانسرای صفوی، آب انبارها، خانههای قدیمی و باغ نظری و فراهم کردن زیرساختهای مختلف ظرفیت مهم برای جذب گردشگر است.
از سوی دیگر «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» با حدود ۱۰۰ هکتار شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی که پرونده آن برای ثبت جهانی به یونسکو رفته، میتواند گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به همدان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین بکشاند.
منبع ایرنا