جلسه مبانی حکمت اسلامی در شهرسازی با حضور امام جمعه شیراز، جمعی از اعضای شورای شهر و اعضاء سازمان نظام مهندسی در شورای شهر شیراز برگزار شد.
امام جمعه شیراز در این نشست با بیان اینکه ایجاد مبانی حکمت اسلامی در شهرسازی، یک کار زمانبر است و نیاز به گفتوگوهای عالمانه و مداوم دارد، گفت: متاسفانه گاهی افراد در یک دوره زمانی معقول به دنبال نتیجه نیستند و یک شبه میخواهند به نتیجه برسد.
آیتالله دژکام افزود: رشد و تحول فکری، معنوی و درونی را باید در نیروی انسانی پای کار در حوزه شهرسازی، معماری، مهندسی و عمران ایجاد کنیم تا به مرور در طول زمان در کار و اقدامی که انجام میدهد، خودش را نشان دهد.
او گفت: این کار، یک کلانپروژه است که هزینه چندانی هم نمیبرد اما از طرفی نگاه هر فردی که به شیراز میآید را می نوازد و همچنین میتواند الگویی برای دیگر نقاط باشد.
نماینده ولی فقیه در استان فارس با ذکر مثالی در خصوص شهرسازی در کشورهای مسیحی که پیام دینی در آنها نهفته است، گفت: در این دوره جدید، هر چه ایرانیها میدانداری میکنند را باید نشان دهیم و در تاریخ بماند که این برهه مربوط به مسلمانان ایرانی بوده است. هر طور میاندیشیم، همان طور ساخته و پرداخته میکنیم تا دیگران از آن بهرهمند شوند.
امام جمعه شیراز با تاکید بر اینکه در این زمینه تا کنون کمکاری صورت گرفته است، افزود: برخی از طرحهایی که ساخته شده را بررسی کردهایم. طراح میگوید اینها طراحی اسلامی است و توضیح میدهد، اما توضیح او با نوع نگاه ملاصدرا فاصله زیادی دارد. گرچه طراح میخواهد کاری کند، اما ایده او فاصله دارد. چون نمیداند ملاصدرا چه گفته است.
آیتالله دژکام ادامه داد: متاسفانه برای توضیح دادن این مسائل، فضای مناسبی ایجاد نکردهایم. کارهایی انجام شده است اما از نقطه مطلوب و مورد نظر خود فاصله زیادی داریم و علتش هم این است که ما فضای همکاری با سایر گروههای علمی را ایجاد نکردهایم.
او افزود: هر چه فیلسوف، کاربرد فلسفه را در حیطه معماری و مهندسی نشان دهد، این کاربرد بدون اینکه خود مهندس فلسفه را درک کند، غیر ممکن است. گرچه جوان مهندس و طراح ما کار میکند و قلباً علاقهمند به ارزشهایی است که میگوییم، ولی این مسائل را بهصورت عمیق شناسایی نکرده است. باید این موضوع به نحوی حل شود و در این راستا مهم است که دانشگاه در این فضا درگیر شود.
آیتالله دژکام با بیان اینکه جهانشناسی، انسانشناسی و معرفتشناسی، سه موردی هستند که باید مبانی و نحوه اندیشیدن در خصوص آنها مورد بازنگری قرار گیرد، گفت: اگر این کار را نکنیم، نهایتا هر اقدام و عملی که انجام میدهیم، متناسب با نوع نگرش آنها خواهد بود و این در جامعه ملموس است.
نماینده ولی فقیه در استان فارس در پایان گفت: سوای مطالعاتی که دستاندرکاران به صورت شخصی دارند، یک جلسه دورهم نشستن و ارائه دیدگاهها به صورت ثابت و مستمر باید شکل گیرد تا از افکار یکدیگر اطلاع پیدا کنیم. مجمع عالی حکمت، فرصتی برای این گفت و گوها ایجاد میکند.