حسن سپهرفر مسئول ثبت میراث ناملموس و پژوهشگر مردم شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجانغربی گفت: مهارت دوخت کاله سنتی شمامه بندی مهاباد (چاروق دوزی)، مهارت تهیه کوپه پنیری در انواع مختلف و مهارت تهیه توربا قاتیغی (چوتدان) از فرآوردههای عشایری و روستایی در فهرست میراث ناملموس و با گستره استانی به ثبت ملی رسید که از این آثار ۲ پرونده فرآوردههای لبنی مشترکا در گستره منطقهای به ثبت رسید.
وی اضافه کرد: همچنین تصنیف و ترانه ساری گلین، بایاتیهای ترکی، داستان آشیقی گرگرلی محمد، مهارت تهیه چای شیرینی سی و ترانه عامیانه کوچهلر سو سپمیشم که توسط آذربایجانشرقی ارائه شد، براساس نظر اعضای جلسه بهصورت مشترک مابین استانهای همجوار با گستره منطقهای به ثبت رسید.
سپهرفر تصریح کرد: اصولا ثبت اینگونه آثار فرهنگی را باید ثروت سازی برای نسلهای بعد دانسته و در عصر حاضر که شاید نسل امروزی به لحاظ ورود فضای مجازی از اینگونه عناصر فرهنگ بومی به دور افتاده و به نوعی هویتهای سنتی و گذشته خود را در حال از دست دادن هستند.
وی خاطرنشان کرد: اکنون دستگاههای ذی ربط میبایست با برنامه ریزیهای کوتاه مدت و بلندمدت، تدارک جشنوارهها و برنامههای مطلوب در ترویج، احیا و اشاعه این عناصر فرهنگی که حفظ هویتهای تاریخی و فرهنگی و جلوگیری از مصادره شدن فرهنگهای ملی، میهنی و بومی توسط بیگانگان پیش قدم شوند تا هم هویتهای خود را بازشناسیم و هم نسل جوان و نوجوان امروزی از پشتوانه قوی و ساختارمند فرهنگی برخوردار شوند.
۲ اثر میراث ناملموس فرآوردههای لبنی با مشارکت و تعامل این اداره کل و واحد تحقیقات، آموزش منابع محیطی جهادکشاورزی استان تهیه شده است.