تبلیغات انتخاباتی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در این استان همزمان با سراسر کشور از دقایق اولیه پنجشنبه سوم اسفند سال جاری آغاز شد و تا ساعت هشت صبح روز دهم اسفند یعنی ۲۴ ساعت قبل از شروع انتخابات ادامه دارد و هرگونه تبلیغ بعد از این زمان تخلف انتخاباتی محسوب میشود.
در استان زنجان، آخرین ساعات مهلت قانونی تبلیغات کاندیداها در حالی سپری می شود که بسیاری از معابر و خیابانهای شهرها و روستاها مملو از عکس ها، بروشورها و اقلام تبلیغاتی نامزدهاست و هواداران این نامزدها نیز از هر فرصتی برای تشکیل گروهها، جمع ها،گعده ها و نشست ها برای معرفی نامزد مورد نظر خود استفاده می کنند.
در این میان تبلیغات غیرقانونی و خارج از چارچوب اخلاق و با زیرپا گذاشتن حقوق شهروندان نیز مشاهده می شود که این امر موجب اعتراض افراد متضرر از این رفتار نامزدها و طرفداران آنها شده است به طوریکه یکی از اعضای شورای اسلامی شهر زنجان در جلسه علنی شورا از شهردار خواست شکوائیه ای علیه کاندیداهایی تنظیم کند که با تبلیغات خود به تاسیسات شهر آسیب زده و با الصاق عکس ها و اسپری رنگهای مختلف، ابنیه و تاسیسات شهری را با نوشتن نام نامزدها مخدوش کرده اند.
به گفته رئیس کمیسیون حمل و نقل و شورای اسلامی شهر زنجان، نامزدی که خود نمی تواند پایبند قانون باشد و هوادارانش را به رعایت این اصول دعوت و مجاب کند و موجب تخریب چهره شهر می شود نمی تواند قانونگذار خوبی باشد.
سعید نجفی با اظهار تاسف از اقدام خلاف قانون برخی کاندیداها اظهار داشت: تخلف تبلیغاتی این افراد باید در هیات بازرسی رسیدگی شود.
برخی نامزدها نیز با دعوت از سلبریتی ها، افراد و چهره های مشهور و نام آشنا برای تبلیغات و جلب آرای مردمی تلاش می کنند که به رغم ایجاد دقایقی شاد و گاه مفرح برای شهروندان اما محل تامین این میزان از هزینه های تبلیغاتی برای بسیاری از مردم شبهه ساز می شود به طوریکه هر یک از شهروندان با خارج شدن از محل ستاد این نامزدها در خصوص مبالغ بسیار بالای اختصاص یافته به این تبلیغات بحث و تبادل نظر می کنند که این هزینه ها در صورت راه یافتن نامزد به بهارستان احتمالا از جیب مردم جبران می شود.
در این روزها بازار شکلایت و گله مندی برخی نامزدها از نامزدهای دیگر نیز داغ است چراکه عده ای عنوان می کنند هزینه هایی را برای چاپ و نصب بنر در برخی معابر صرف کرده اند که از سوی نامزد دیگری این بنرها مخدوش و پاره شده و یا عکس ها و نوشته های نامزد دیگری بر روی بنر و عکس آنها چسبانده شده است.
یکی از این نامزدها با بیان اینکه معتقدم نباید به این شکل برای تبلیغات هزینه شود، گفت: تنها چند بنر محدود به این منظور در سطح شهر نصب کرده بودم که چند مورد از آنها را پاره و جمع آوری کرده اند که به دور از اخلاق انتخاباتی است.
دبیر ستاد انتخابات استان زنجان نیز در خصوص نصب عکس و بنرهای کاندیداهای مجلس شورای اسلامی در فضایی غیر از مکان های تعیین شده، گفت: این امر تخلف محسوب می شود چون شهرداری مکان هایی را برای تبلیغات کاندیداها تعیین کرده و همچنین مکان هایی نیز از سوی مراکز دولتی اعلام شده است که نامزدها می توانند از آنها برای تبلیغات استفاده کنند.
ولی الله رحیمی با بیان اینکه به طور قطع مراجع ذی ربط تخلفات احتمالی در این بخش را به دقت رصد می کنند، افزود: به طور معمول تذکرات لازم به تخلفات احتمالی داده می شود و در صورت تکرار برخورد لازم با آنها انجام می گیرد.
سرپرست معاونت خدمات شهری شهرداری نیز با بیان اینکه در دوره های گذشته ۲۰۰ نقطه محل برای تبلیغات نامزدهای انتخاباتی مجلس در نظر گرفته شده بود، گفت: امسال با توجه به افزایش تعداد کاندیداها این تعداد به ۳۰۰ نقطه محل برای نصب بنرها و پوسترهای تبلیغاتی افزایش یافت.
اسماعیل موسوی افزود: بر این اساس شهرداری با هماهنگی و مدیریت فرمانداری زنجان مدیریت فضای شهری را انجام می دهد.
وی اضافه کرد: با تشکیل کمیته امحا در فرمانداری نیروهای شهرداری با مسوولیت این دستگاه برای حذف تبلیغات نامناسب و خلاف مقررات اقدام می کنند.
موسوی با بیان اینکه طبق دستورالعمل ها هر کاندیدا می تواند ۲ ستاد مرکزی " خواهران و برادران" داشته باشد، افزود: هر کاندیدا می تواند در هر منطقه شهری فقط یک ستاد فرعی داشته باشند و در کنار آنها نیز بنر نصب کند که به جز این، نصب هر بنر دیگری غیر مجاز است و نسبت به پاکسازی تبلیغات غیرمجاز اقدام می شود.
در این میان برخی از کاندیداها با وعده و وعید و شعارهای رنگارنگ برای جذب آرای بیشتر به سبد خود تلاش می کنند.
مهار تورم، اصلاح قوانین به نفع مردم در بخش های مختلف، اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری، رسیدگی به مسایل زیست محیطی، برنامه ریزی برای مقابله با کم آبی، تقویت بخش کشاورزی و صنعت و معدن، اصلاح نظام بانکداری، رسیدگی به وضعیت بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، رفع مشکلات تعاونی های مسکن و ایجاد بستر امن برای کسب و کارها و تولید کنندگان تنها گوشه ای از وعده هایی است که نامزدهای در حال تبلیغ در استان زنجان آنها را فریاد می زنند و از مردم می خواهند برای تحقق این وعده ها و داشتن کشور و استانی قوی و سربلند به آنها رای دهند.
درحالیکه برخی وعده ها به نظر تعدای از افراد بسیار بالاتر از توان یک نماینده است، اما اغلب مردم آرزو می کنند حتی درصدی از این وعدها عملی و بخشی از مشکلات جامعه رفع شود.
چند نفر از دانشجویان زنجانی که در محل ستاد یکی از این نامزدها حضور یافته اند در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تاکید کردند: نشاط، شادابی و پویایی ایجاد شده در سطح شهر خوشایند و دلپذیر است.
یکی از این دانشجویان گفت: فضا و شور و حالی که انتخابات در همه مناطق کشور ایجاد کرده است برای ما جذبه دارد و حتی اگر نسبت به شرکت در انتخابات نیز دو دل بودیم با حضور در ستادهای انتخاباتی و قرار گرفتن در این فضا برای رای دادن و ترغیب دیگران به این امر تشویق شدیم.
علیرضا مقدم با بیان اینکه محل تامین هزینه تبلیغاتی کاندیداها برای ما سوال بود، افزود: امروز با حضور در ستاد انتخاباتی یکی از نامزدها از چگونگی تامین این هزینه ها سوال کردیم.
وی اظهار داشت: برخی نامزدها هزینه های متعارفی برای امر تبلیغات انجام می دهند که قابل قبول است اما هزینه های نامعقول و بسیار بالای تعدادی از نامزدها شبهه برانگیز خواهد بود.
رییس هیات استانی بررسی تبلیغات انتخاباتی زنجان در این باره، گفت: سقف هزینه کرد هر نامزد انتخاباتی برای این دوره از انتخابات از سوی وزارت کشور تعیین شده است.
ابوالفضل رفیعی افزود: هفت میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال سقف میزان هزینه های انتخاباتی و تبلیغاتی هر نامزد انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه زنجان و طارم و پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال برای سه حوزه دیگر استان تعیین شده است.
وی تاکید کرد: تمامی دخل و خرج نامزدها باید در حساب اعلام شده ثبت شود و رعایت اخلاق انتخاباتی نیز اهمیت بسزایی دارد که باید از سوی کاندیداها مورد توجه قرار گیرد.
منبع ایرنا