یاور عبیری با اشاره به قدمت طولانی آیین سمنوپزان در روستای کرتویج، گفت: سمنوپزان در روستای کرتویج آیینی بسیار کهن و نماد زایش و باروری گیاهان است که سال گذشته به نام این روستا به ثبت ملی رسید.
وی افزود: آیین پخت سمنو در این روستا نسل به نسل از مادران به دختران انتقال پیدا کرده و همه ساله طبق آیین خاصی برگزار میشود.
نائب رئیس جامعه حرفهای اقامتگاههای بوم گردی استان کرمانشاه، زمان برگزاری این آیین را همه ساله اوایل اسفند ماه عنوان کرد و افزود: در این آیین برای پخت سمنو از گندمهای بهاره کاشت شده در این منطقه استفاده میشود. به این صورت که ابتدا گندمها را در آب میخیسانند تا جوانه بزند سپس آنها را روی یک پارچه سفید که روی یک سینی چوبی قرار دارد، پهن میکنند و روی آن را میپوشانند و هر روز به آن آب میپاشند تا جوانهها سبز شوند.
وی با بیان اینکه این فرآیند حدود ۱۰ تا ۱۵ روز طول میکشد، خاطرنشان کرد: در نهایت زمان برگزاری آئین پخت سمنو از راه میرسد و زنان روستا در کنار هم با بیان آرزوهایشان سبزهها را برش میزنند و سپس آنها را داخل یک ظرف چوبی به نام چالک میریزند و آن را با سنگهای تراش خورده شبیه کله قند میکوبند تا شیره گندمهای سبز شده بیرون بزند.
مدیر اقامتگاه بوم گردی آرتین دینور افزود: در نهایت شیره و آب گرفته شده از گندم کوبیده شده را داخل ظرفی بزرگ میریزند و به مقداری که لازم است به آن آرد گندم اضافه و آن را حل میکنند و در نهایت داخل یک قابلمه بزرگ میریزند و روی آتش میگذارند تا پخته شود.
وی با بیان اینکه پخت سمنو حدود ۲۴ ساعت طول میکشد، عنوان کرد: طی این مدت زنان روستا کنار آن جمع میشوند، قصه میگویند و مدام سمنو را به هم میزنند و بعد از اینکه پخت سمنو به پایان رسید، روی آن را پارچهای سفید و قرآن میگذارند و بعد از گذشت حدود دو ساعت آن را بر میدارند و سمنو را در کاسههایی میریزند تا بین مردم و گردشگران توزیع کنند.
عبیری در ادامه عنوان کرد: در چندسال اخیر آیین سمنوپزان در روستای کرتویج به شکل یک جشنواره با حضور گردشگران برگزار میشود و استقبال خوبی هم از این برنامه صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: امسال هم جشنواره سمنوپزان روستای کرتویج را در روزهای ۱۷ و ۱۸ اسفند (پنجشنبه و جمعه هفته آینده) با حضور گردشگران برگزار خواهیم کرد.