به تازگی خبرگزاری آر تی در آستانه پنجمین ماه حمله رژیم صهیونیستی به غزه نظرسنجی را با عنوان «برخود کشورهای عربی با اسرائیل چگونه باید باشد؟» در میان کاربران عرب انجام داده که نتایج جالبی را در پی داشته است. بر اساس نتایجی که تاکنون از نظرسنجی ۲۷۲۲ نفر بدست آمده است بیش از ۴۷ درصد از شرکتکنندگان در آن گزینه اعلان جنگ نظامی علیه رژیم صهیونیستی را انتخاب کردهاند.
۲۲ درصد دیگر گزینه تحریم اقتصادی، سیاسی و دیپلماسی رژیم صهیونیستی را انتخاب و ۲۱ درصد فشار اقتصادی، سیاسی و دیپلماسی به متحدان نزدیک این رژیم را انتخاب کردند. در این میان تنها ۱ درصد گفتند که سران عربی برای خروج نیروهای مقاومت از غزه فشار بیاورند.
این نظرسنجی نشان داد که همانطور که از ابتدای شروع جنگ خونین رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان غزه مشخص شد، مردم کشورهای عربی با برخی از سران خود که راه مصالحه با رژیم صهیونیستی را درپیش گرفتند، مخالف هستند.
کشورهایی مانند امارات و بحرین که سال ۲۰۲۰ روابط خود را رژیم صهیونیستی عادی کردند اکنون در این جنگ نیز دست از حمایت از رژیم اشغالگر برنداشته و مشخص شد هنگامی که یمن درحال فشار آوردن به رژیم صهیونیستی است، امارات با سران این رژیم به توافق رسیده است مواد مورد نیاز صهیونیستها را به صورت زمینی از عربستان عبور دهد و به اراضی اشغالی برساند.
از سویی دیگر بحرین تنها کشور عربی در منطقه است که در ائتلاف متجاوز آمریکا و انگلیس برای مقابله با نیروهای یمنی شرکت کرد. به تازگی نیز منابعی فاش کردند امارات و بحرین پای خود را از این حد فراتر گذاشته و حتی یتیمان سربازان صهیونیستی که کودکان غزه را به شهادت میرسانند را به سرپرستی گرفته اند.
در همین راستا دکتر محسن محمد صالح، نویسنده و کارشناس فلسطینی در گزارشی عملیات طوفان الاقصی را به سیلی تشبیه کرد که به قطار عادی سازان روابط با رژیم صهیونیستی برخورد و آن را واژگون کرده است، بنابراین سران کشورهای عربی که قصد داشتند روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کنند از این غافلگیری عصبانی شدند و نسبت به مقاومت در فلسطین احساساتی مانند خشم نشان دادند.
دنیس راس، یکی از مقامات آمریکایی که نقش کلیدی در روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی ایفا میکرد، اعلام کرد که پس از ۷ اکتبر با تعدادی از سران عرب صحبت کرده است و آنها به او گفته اند که حماس در غزه باید نابود شود. زیرا اگر حماس پیروز شود، این امر به ایدئولوژی مقاومت مشروعیت میبخشد.
موسی ابومرزوق یکی از رهبران برجسته حماس در مصاحبه با الجزیره مباشر در همین زمینه گفت: بسیاری از خارجیها به او اطلاع دادند که اعضای تشکیلات خودگردان فلسطین و برخی کشورهای عربی مخفیانه از غرب میخواهند حماس را از بین ببرند.
با وجود خشم سران برخی از کشورهای عربی از ایدئولوژی مقاومت، مردم کشورهای عربی نظر دیگری در این خصوص داشتند. مرکز عربی برای تحقیقات و مطالعات سیاسی (dohainstitute) نتایج نظرسنجی از ۸۰۰۰ نفر را که ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳ تا ۵ ژانویه ۲۰۲۴ انجام شده بود، منتشر کرد. براساس آن ۹۷ درصد از پاسخ دهندگان اظهار داشتند که در نتیجه جنگ غزه، فشار روانی (به درجات مختلف) را احساس میکنند. در واقع، ۸۴ درصد گفتند که فشار روانی زیادی را احساس میکنند.
این افراد در مورد بحث قانونی بودن طوفان الاقصی نیز نظراتی کاملا متفاوت نسبت به کشورهایی مانند امارات و بحرین داشتند. ۶۷ درصد افکار عمومی عرب موافق بودند که این عملیات یک عملیات مقاومتی مشروع بوده است، در حالی که ۱۹ درصد آن را عملیات مشروع که با برخی خطاها خدشه دار شد، ارزیابی کردند. تنها ۵ درصد آن را عملیات نامشروع اعلام کردند.
۶۹ درصد آنها همبستگی خود را با مردم فلسطین در غزه و جنبش حماس اعلام کردند، در حالی که ۲۳ درصد اعلام کردند که حتی در صورت مخالفت با حماس با مردم فلسطین همبستگی دارند و تنها یک درصد اعلام کردند که همبستگی ندارند.
در همین زمینه، ۷۶ درصد گزارش کردند که دیدگاه آنها نسبت به آمریکا بر اساس مواضعش در جنگ منفیتر شده است و نتایج نشان میدهد که این کشور اعتبار خود را نزد افکار عمومی عرب از دست داده است. ۸۱ درصد از پاسخ دهندگان گزارش دادند که تلاش برای ایجاد یک کشور فلسطینی در سرزمینهای اشغال شده از سال ۱۹۶۷ (کرانه باختری، نوار غزه و قدس) جدی نیست. حدود ۷۷ درصد از افکار عمومی عرب موافق بودند که آمریکا و رژیم صهیونیستی برای امنیت و ثبات منطقه بسیار تهدیدکننده هستند.
نارضایتی مردم عرب درخصوص اقدامات آمریکا به پارلمان عربی نیز سرایت کرده و به تازگی این پارلمان تاسف عمیق خود را از وتوی آمریکا بر پیش نویس قطعنامه الجزایر که خواستار آتش بس فوری در نوار غزه و اطراف آن بود، ابراز کرد.
پارلمان عربی در بیانیهای رسمی نسبت به خطر حفظ وضعیت غزه به این شکل که هست و حرکت به سمت تشدید تنش بدون هیچ اقدامی از سوی جامعه بینالمللی یا شورای امنیت و تسلیم شدن به ماشین جنگی اسرائیل، با رد تمام پروژههایی که خواستار یک فوریت هستند هشدار داد.
آمریکا پیش از این پیش نویس قطعنامه الجزایر در شورای امنیت سازمان ملل را که خواستار آتش بس فوری به دلایل بشردوستانه در نوار غزه بود، با استفاده از حق وتو خنثی کرد. ۱۳ عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد به این قطعنامه رای مثبت دادند، تنها آمریکا با آن مخالف بود و انگلیس به آن رای ممتنع داد. شایان ذکر است که آمریکا سه بار قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که جنگ خونین رژیم صهیونیستی در نوار غزه را محکوم میکرد، وتو کرده است.
با درنظر گرفتن همه حوادثی که در طول نزدیک به ۵ ماه گذشته افتاده است، مشخص شد اتفاقات جدید در کشورهای عربی درحال رخ دادن است که پیش از این سابقه نداشت. مشخص شد برخلاف برخی از نظریهها مردم عرب فلسطین را رها نکردهاند بلکه کسانی فلسطین را رها کردند که از نرسیدن به منافع خود میترسند. البته در این میان کشورهای هستند که همیشه از آرمان فلسطین دفاع کردند.
تهیه و تنظیم: مینا عظیمی