کتاب «نبرد حق و باطل» از شهید مرتضی مطهری و انتشارات صدرا مشتمل بر دو بخش است. بخش اول با عنوان «نبرد حق و باطل» تلفیق شده پنج گفتار شهید آیتالله مطهری است، که دو گفتار آن در سال ۱۳۵۶ در یک مدرسه دینی ایراد شد و سه گفتار دیگر قسمتی از بحثهای شهید تحت عنوان «فلسفه تاریخ» است.
بخش دوم کتاب تنظیم شده دو سخنرانی شهید مطهری تحت عنوان «تکامل اجتماعی انسان در تاریخ» است، که حدود سال ۱۳۵۰ در دانشگاه شیراز ایراد شد.
از سر فصلهای کتاب میتوان به نبرد حق و باطل، حق و باطل در جهان هستی، حق و باطل در جامعه و تاریخ، اصول ماتریالیسم تاریخی، تز اصلاحی، تز اصلاحی و علمی بودن مارکسیسم، چرا مارکسیستها تاریخ را تاریک معرفی میکنند؟، نظریه اسلام، نگاهی به قرآن، نمود داشتن باطل و اصیل بودن حق، طفیلی بودن باطل و استقلال حق، غلبه ظاهری باطل و پیروزی نهایی حق، تکامل اجتماعی انسان در تاریخ، مفهوم تکامل - تکامل اجتماعی انسان در گذشته و آینده بشر از دیدگاههای مختلف اشاره کرد.
در بخشی از کتاب میخوانیم: از مباحث مهم جهانبینی بحث حق و باطل است. این بحث که در قرآن نیز به کرّات از آن سخن به میان آمده است، در دو قلمرو مورد توجه و بررسی قرار میگیرد: ۱. در جهان هستی ۲. در جامعه و تاریخ.
به این ترتیب نظام هستی را اگر از آن جهت که هستی است نظر کنیم باطل و ماهیت و نیستی در آن راه ندارد؛ از بالا که نگاه کنیم نور است، اما از پایین که نگاه کنیم سایه میبینیم. سایه یک جسم لازمه جسم است، که در عین اینکه اصالت ندارد - و هرچه هست نور است - اما به واسطه آن جسم برای ذهن ما نمود پیدا میکند. سایه چیزی نیست جز نبودن نور در یک محدوده و بودن نور در اطراف آن.