ابوالقاسم محی الدینی شهردار یزد در جمع سفیران و نمایندگان عضو اکو، کشورهای باستانی آسیا و مقامات ACD، ضمن خیرمقدم حضور آنها در شهر تاریخی یزد، اظهار کرد: مهمان نوازی و مهمان دوستی از ریشهدارترین فضلیتها در میان تمام کشورها و ملتهای قاره کهن است و این رسم زیبا در فرهنگ ایرانیان و بخصوص مردم یزد بسیار مهم قلمداد میشود.
وی این میزبانی را مایه افتخار و مباهات همه یزدیها خواند و گفت: مایلم به نمایندگی از شهر و شهروندان شریف یزدی از شما تشکر و قدردانی کنم.
محی الدینی ادامه داد: تقریباً به هر نقطه و هر گوشه از ایران اگر سر بزنید، با شهر یا روستایی تاریخی مواجه میشوید کما اینکه عمدهی شهرهای آسیایی، شهرهایی با قدمت قابل توجه هستند و همهی ما که در اینجا حضور داریم به نوعی وارث بخشی از میراث تمدن بشری هستیم.
وی خاطرنشان کرد:، اما آنچه که در میان انبوه شهرهای تاریخی ایران زمین، یزد را متفاوت میسازد یکی قرار داشتن آن در میان میراث جهانی یونسکو بعنوان تنها شهر ایرانی با این ویژگی است و دوم این که یزد امروز تقریبا تنها شهری است که شاکله و چارچوب کامل یک شهر ایرانی - اسلامی با معماری و ویژگیهای منحصربفرد این مکتب معماری - شهرسازی را در خود حفظ کرده و با یک بافت یکدست، منسجم و نسبتا دست نخوردهی خشتی که بزرگترین نمونه جهانی با الگوهای حیرت انگیز پایداری و تاب آوری است، در کنار فرهنگ اصیل و خاص مذهبی شهر، بزرگترین سرمایه آن را شکل میدهد.
شهردار یزد عنوان کرد: شهر یزد در میان ۱۰ شهر نخست از قدیمیترین شهرهای جهان قرار دارد که همچنان قابل سکونت است و زندگی در آن بیش از هزار سال جریان داشته است. بافت تاریخی آن گستردهترین بافت خشتی در جهان است و یونسکو این شهر را ارزشمندترین بافت خشت خام جهان میشناسد. به این ویژگیها باید معماری منحصر بفرد و یکپارچهای را افزود که برخی شاخصههای آن همچون بادگیر با فناوری چشمگیر در کمتر شهری از جهان یافت میشود.
وی عنوان کرد: یزد امروزه در مرکزیت رفت و آمد گردشگران ورودی به کشور قرار دارد و به همراه اصفهان و شیراز سه مقصد اصلی در لیست بازدید گردشگران و مثلث طلایی گردشگری فرهنگی و تاریخی ایران را شکل میدهد. انبوهی از جاذبههای تاریخی و بناهای برجسته در یزد، به این شهر شخصیتی فرهیخته و فاخر میدهد که نشان میدهد توسعه را در این شهر باید بر محور گردشگری و کاربریهای فرهنگی استوار کرد.
وی اضافه کرد: خرسندم که امروز شما هم به این شهر خاص و با رنگ و روی متفاوت تشریف آورده اید و در خلال این چند روز فرصتی خواهد بود تا با گوشههایی از این نگین معماری و شهری آشنا شوید.
محی الدینی عنوان کرد: البته شهر نوین یزد بالطبع در کنار شهر قدیمی رشد و گسترش داشته و به لحاظ ویژگیهای دیگر منطقه مثل پتانسیل صنعتی، معدنی و دانشگاهی، جاذب جمعیت و سرمایه بوده است، اما همچنان ویژگیهای فرهنگی، تاریخی و گردشگری یزد، بیش از سایر جنبهها رخ مینماید و طبیعی است که اداره چنین شهری با ویژگیهای چندوجهی کار آسانی نیست.
وی گفت: راهگشایی برای چالشها و رفع مشکلات از مهمترین برنامههای ما است تا با نگاه به آینده تا این شهر کهن را با ویژگیهای متمایزش بشناسانیم و به معنای واقعی این میراث جهانی را با مردم جهان به اشتراک بگذاریم.
شهردار یزد همچنین گفت: براساس شناختی که از شهر موطن خود داریم و ویژگیهای که حاکم بر این خطه است مانند قرار داشتن دقیقا در قلب ایران، موقعیتها و فرصتهایی برای سرمایه گذاری تعریف کردهایم و در کنار تجربههای قبلی، آماده دریافت هرگونه پیشنهاد برای همکاری در قالب اعضای سازمانهای اکو و ACD هستیم و همکاران بنده و نمایندگی وزارت امور خارجه در یزد آماده همکاری با بخشهای بازرگانی و فرهنگی سفارتهای شما هستند.
نشست مجمع گفتوگوی همکاری آسیایی (ACD) استان یزد از امروز با حضور ۵۵ سفیر از ۱۵ ملیت در استان یزد آغاز و تا فردا ادامه دارد.
در این مجمع علاوه بر دبیر کل اکو و رئیس موسسه فرهنگی آن، سفرایی از کشورهای ترکیه، ترکمنستان، ازبکستان، تاجکیستان، پاکستان، قزاقستان، اندونزی، مالزی، فیلیپین، تایلند، قرقیزستان حضور دارند.
برگزاری نشستهای استانی با نگاه ملی به میزبانی شهرداری، استانداری و اتاق بازرگانی از جمله برنامههای تدوین شده برای میزبانی سفرای عضو مجمع گفت وگوی آسیا در این ۲ روز در استان است.
طرح پیشنهادی تشکیل مجمع گفتوگوی همکاری آسیا موسوم به (ACD) برای اولین بار توسط نخست وزیر تایلند در سی و چهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آ. سه. آن در سال ۲۰۰۱ مطرح و در سال ۲۰۰۲ در تایلند تأسیس شد.
مجمع گفتوگوی همکاری آسیا با ۳۵ عضو، فراگیرترین تشکل آسیایی به شمار میآید که در سال ۲۰۰۲ با هدف توسعه همکاریهای فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تأسیس شده است. عالیترین ارگان تصمیمگیری مجمع، اجلاس وزیران امور خارجه است که سالانه دو نشست برگزار میکند، این دو نشست عبارتند از نشستی در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک و نشستی به میزبانی کشوری که ریاست مجمع را در همان سال بر عهده گرفته است.
همچنین کمیته میراث جهانی یونسکو ۱۸ تیر ۱۳۹۶ در چهل و یکمین نشست خود در کراکوف لهستان، با اجماع اعضا، بخشی از بافت تاریخی شهر یزد را در فهرست میراث جهانی ثبت کرد و با ثبت بافت تاریخی یزد، نخستین پرونده یک شهر تاریخی ایران در فهرست جهانی به ثبت رسید و به عنوان میراث مشترک بشری به جهانیان معرفی شد.