یاور عبیری فعال گردشگری روستا با اشاره به برگزاری این آئین ثبت ملی شده، گفت : آئین سمنو پزان روستای کرتویج هرساله در ابتدای بهار کردی مصادف با اوایل اسفند در روستای کرتویج برگزار میشود.
وی افزود: هرچند یک خانواده بانی برگزاری این آئین سنتی و قدیمی هستند، اما تمام اهالی روستا در برگزاری آن مشارکت دارند.
نائب رئیس اتحادیه اقامتگاههای بوم گردی کرمانشاه با بیان زنان نقش اصلی را در برگزاری آئین سمنوپزان دارند، عنوان کرد: فرآیند برگزاری این آئین حدود ۱۵ روز طول میکشد، به گونهای که ابتدا گندمهای بهاره را که برای پخت سمنو کنار گذاشته اند به مدت یکی دو روز در آب میخیسانند تا جوانه بزنند و سپس آنها را روی پارچههای سفیدی که روی یک سبد چوبی قرار دارد، میریزند تا سبز شوند.
وی ادامه داد: پس از آنکه گندمهای سبز شده مقداری رشد کردند و زمان برگزاری آئین سمنو پزان از راه رسید، زنان روستا دور هم جمع میشوند و سبزهها را برش میزنند، در ادامه آنها را در یک چاله چوبی با سنگهای تراش خورده آنقدر میکوبند تا شیره جوانههای گندم بیرون بزند.
این فعال گردشگری تصریح کرد: در نهایت شیرههای گرفته شده از جوانهها را داخل قابلمهای میریزند و مقداری آرد گندم را در آن حل میکنند و سرانجام آن را روی آتش میگذارند تا پس از ۲۴ ساعت سمنو تهیه شود.
وی ادامه داد: امسال هم آئین سمنو پزان با حضور ۲۰ نفر از عوامل اجرایی طی روزهای پنج شنبه و جمعه این هفته (۱۷ و ۱۸ اسفند) با حضور گردشگران برگزار شد.
سمنوپزان کرتویج تحت عنوان «سمنوپزان کرتویج، آیین، دانش و مهارت سنتی» در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شده است .