رضوان حشمتیان عروسکگردان نمایش «کار ایستاده در خاک» با بیان اینکه با نمایش «کار ایستاده در خاک» به نویسندگی و کارگردانی یگانه عبدالملکی از استان کرمانشاه در نخستین جشنواره ملی تئاتر شبستان حضور پیدا کرده است، گفت: کار ما در حوزه نمایش کاغذی است که برای آمادهسازی این نمایش بهمدت یکسال تمرین داشتیم و ابعاد کار را سنجیدیم و در نهایت در این جشنواره شرکت داده شد.
وی با بیان اینکه «کار ایستاده در خاک» به مدت ۱۵ روز در مرز خسروی اجرا رفت و اولین بار است که در این جشنواره شرکت داده شد، عنوان کرد: از این اتفاق بسیار خوشحال هستیم و خدا را شکر میکنیم که در بخش کارگردانی، نویسندگی و موسیقی برگزیده شدیم؛ در نویسندگی، کارگردانی مقام دوم و در موسیقی مقام سوم را کسب کردیم.
این هنرمند عروسکگردان جشنواره شبستان را یک رویداد انگیزشی دانست و با تاکید براینکه نیازمند رویدادهای هنری در زمینه دین هستیم تا بتوانیم مفاهیم را به خوبی به نسل جوان و نوجوان منتقل کنیم، درباره ابعاد فنی این نمایش افزود: فرایند ساخت این نمایش در دو مرحله شکل گرفت، چون یکبار با عروسکها ساده اجرا شد، اما برای جشنواره شبستان عروسکها پیشرفتهتر شدند که تمرین آن دو الی سه هفته طول کشیدکه روایت امام حسین (ع) و کربلا از زبان یک تیر است.
حشمتیان درباره پرداختن به موضوعات دینی در رشتههای مختلف هنری گفت: با توجه به اینکه نگاههای متفاوتی به مسجد وجود دارد این اتفاق خوشایندی برای همه تئاتریها است، چون نمایش در کنار دین را تایید میکنند که این موضوع را در جامعه اسلامی خیلی جذاب وشیرین میکند و اتفاق قشنگی است که تئاتریها بخواهند به این حوزه خصوصا مسجد و هنر اهمیت دهند. سالها بین این دو حوزه فاصله افتاده بود نگاههای ناخوشایندی به آن داشتند این اتفاق مبارک و جذاب بود که باعث شد این دو با هم پیوند عمیقی داشته باشند و بفهمیم که چقدر میتوانند در معرفی مسجدو تئاتر کمک کنند.
این عروسک گردان با اشاره به جشنواره شبستان گفت: این جشنواره میتواند ادامهدار باشد، چون وقتی در مساجد اجرا میکردیم، میدیدیم خیلی از پدربزرگها و مادربزرگها مخاطب کار بودند و تئاتر برای آنها جذاب بود؛ اگر تئاترهایی که در حیطه مذهب تولید میشود به مخاطب شناسانده شود اتفاق خوبی است که امیدوارم ماندگار شود و قطعا برای جامعه اسلامی ماندگار میشود.
او با بیان اینکه تئاتر المانهای خاص خود را دارد، توضیح داد: اگر اجازه دهند تئاتر در مساجد و موضوعات دینی ورود کند و روند خود را در پیش ببرد و نگاههای محدود کننده از آن برداشته شود، حتما در انتقال پیام دین و مسائل اخلاقی تاثیرگذار میشود.
گفتنی است؛ جشنواره تئاتر ملی شبستان از سوی ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور و با هدف توسعه فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد و رونق بخشیدن به مساجد که مراکز و کانونهای اصلی در اجتماعات مردمی در شهرهای کوچک و بزرگ و روستاها هستند، برگزار شده است.
در نخستین دوره از برگزاری این جشنواره گروههای نمایشی و هنری که وابسته به مساجد و کانونهای فرهنگی هنری مساجد هستند از سراسر کشور به تهران آمدند و در ۱۴ مسجد منتخب شهر تهران برای مخاطبان و اهالی مساجد به اجرای نمایش پرداختند.
این جشنواره در ۴ بخش عمومی، مهر ویژه بانوان، کودک و نوجوان و تئاتر کاغذی برگزار شده که امید است در دورههای آینده آثار ارسالی به جشنواره توسعه کمی و کیفی یابد.
داوران این جشنواره نیز از چهرههای شناخته شده عرصه تئاتر هستند که برخی از آنها پیش از برگزاری جشنواره در قالب مدرسه تئاتر شبستان در تعدادی از استانها حضور یافتند و به برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی پرداختند.