حجت الاسلام و المسلمین عبدالکریم عابدینی نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه قزوین در ارتباط تصویری با ستاد سفر کشور گفت: تبادل فرهنگها پیوست سفرهای نوروزی قرار گیرد.
خدای متعال در قرآن کریم سفارش به سفر کرده و به رسول گرامی اسلام (ص) فرموده «قل سیروا فی الارض»، این تعبیر در آیات مختلف آمده و زمین را دانشگاهی ترسیم میکند که آکنده از تجارب تلخ، شیرین، عبرتآموز و سرمایه پیشینیان برای ادامه هر چه بهتر زندگی معرفی میکند.
وی ادامه داد: انواع سفر در قرآن اعم از سفر در آفاق و سفر در اَنفس مطرح شده است، ما باید در خودمان سفر کنیم و خودمان را بشناسیم، درک کنیم که هستیم و از کجا آمدهایم، مسافر چه مقصدی هستیم و دنیا را بستر سفری برای آخرت بدانیم، اینها مسائلی است که در قرآن میبینیم.
امام جمعه قزوین عنوان کرد: سیر و سفر بهصورت گردش و تفریح یا برای صلهرحم یا برای تأثیر گذاشتن و تأثیر پذیرفتن از فرهنگهای متنوع، متعالی و فراوان در قرآن آمده است تا آنجا که سفر ویژه تحت عنوان هجرت را در قرآن میبینیم که خدای متعال آن را هم تشویق میفرماید و سرزنش میکند کسانی را که در یک جا آرام گرفتهاند و شرایط خوبی ندارند و از فرصت خدایی هجرت که خدا در آن برکات ویژه قرار داده، استفاده نمیکنند.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین بیان کرد: خدای متعال در آیه ۹۷ سوره نساء میفرماید «أَلَمْ تَکُنْ أَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُوا فِیهَا»، یعنی (آیا زمین خدا پهناور نبود که در آن هجرت کنید؟)
وی بیان کرد: در کشور اسلامی ما، برکاتی که شامل ولایت، امامت، قرآن و دین داریم، همه اینها محصول سفرهای ارزشمندی بوده است، برای مثال هجرت حضرت علیبنموسیالرضا (ع) را ببینید، هر چند که در این سفر الزام و اجبار بوده است، اما حضرت از این سفر اجباری چه استفاده و بهرهای بردند؟
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی تأکید کرد: همچنین بعد از هجرت امام رضا (ع)، هجرت حضرت معصومه (س) به قم و هجرت برادران امام رضا (ع) به خطه فارس را ببینید، این خطوط هجرت و سفر مانند رودخانهای است که پیرامون خود را از ولایت، امامت، معارف ایمانی، قرآنی و دینی آکنده کرده است، کاملاً مشهود است که این مسیرها چقدر در فرهنگ مردم تأثیرگذار بودهاند.
امام جمعه قزوین اضافه کرد: هر استانی باید فرصتهای سفر را برای دیگران به نحوی هموار کند و جذابیتها را به نمایش بگذارد، در استان ما سرای سعدالسلطنه که ثبت جهانی هم شده است، از جمله این جاذبههاست، البته فقط این نیست، بسیاری از آثار گذشتگان ما میتواند در فرهنگ ملی و جهانی تأثیرگذار باشد، ما باید زمینه اینها را فراهم کنیم.
وی یادآور شد: مرحوم حرّ عاملی در کتاب وسایلالشیعه این روایت را به نقل از رسول گرامی اسلام (ص) آورده که حضرت فرمودند اگر کسی به مؤمن مسافری کمک کند، خدای متعال او را از ۷۳ گره، گرفتاری، غم و غصه نجات میدهد.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین اظهار کرد: بنابراین ما باید در سفرمان در مقایسه با کسانی که از فرهنگ غنی قرآنی و دینی بهرهمند نیستند، پیوست غنی دینی را همراه مسائل سفر ظاهری داشته باشیم، یعنی اگر ما آن فرصتهای معنوی که قرآن و روایات به ما میدهند را در کنار سفر ببینیم، حرفی برای گفتن برای جهانیان داریم.
حجت الاسلام و المسلمین عابدینی عنوان کرد: باید بدانیم اینگونه نیست که جهانیان فقط بیایند سنگ، بنا، آجر، ساختمان و آثار به جا مانده از گذشتگان ما را تماشا کنند، بلکه قرار است این آثار گذشتگان ما مانند آئینهای باشد که روح فرهنگ ما را به آنها انعکاس دهد، روح فرهنگ ما قرآن، میراث فاخر و تماشایی اهل بیت (ع) و اخلاق ایمانی و دینی ماست، باید زمینهسازی کنیم که دیگران اینها را مشاهده کنند.
وی بیان کرد: بنابراین تبادل فرهنگها و تأثیر و تأثر از آنها پیوست سفرها قرار گیرد، توجه به ارزشهای ایمانی نیز حائز اهمیت است، برای مثال در وسائلالشیعه در روایتی از امیرالمؤمنین (ع) آمده که حضرت فرمودند کسی برای سفر حرکت نکند که در این سفر احساس میکند که دینش یا نمازش به مخاطره میافتد.
امام جمعه قزوین اضافه کرد: حدیث رسول خدا (ص) که پیشتر عرض شد بسیج عمومی است که همه مردم در هر کجا خودشان را خادم مسافران بدانند و تسهیلکننده امر آنان باشند.
نماینده ولیفقیه در استان قزوین تأکید کرد: در حدیثی از رسول خدا (ص) آمده که حضرت فرمودند هر گاه سفر کردی و به مقصدت رسیدی، بگو خدایا ما را در بهترین منزل و در بالاترین منزلت قرار بده که تو برترین منزلتبخشها هستی.
وی گفت: شعری به امیرالمؤمنین (ع) منسوب است که حضرت فرمودند از وطن خودت برای کسب مجد و عظمت دور شو و مسافرت کن، در مسافرت فواید مهمی وجود دارد، سفر باعث میشود شادابی و نشاط روحی پیدا میکنی، در مسیر اقتصاد و کسب معیشت بهره میبری و کسب علم میکنی.
علیرضا خزائلی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین در این ارتباط تصویری حضور داشت.