یونس احمدی مدیرکل دامپزشکی استان ایلام اظهار کرد: به دنبال هشدار هواشناسی و مدیریت بحران استان، دامداران پناهگاه مسقف را به منظور دور نگهداشتن دامها از کوران باد و بستر با ضخامت مناسب، خشک و عایق را برای بالا بردن درجه حرارت بدن دامها ایجاد کنند.
وی افزود: دامداران مراقب باشند با توجه به بارندگی، سرما و مرطوب شدن بستر نگهداری دامها، برخی از بیماریها مانند پنومونی و گندیدگی سم، شیوع پیدا میکند.
احمدی ادامه داد: خشک کردن نوزاد دامها بلافاصله پس از تولد در هوای سرد، خوراندن آغوز گرم و شیر گرم به آنها در همان لحظات اولیه تولد از دیگر اقدامات لازم برای مقابله با آسیب سرما به دامهاست.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام بیان کرد: انگلهای گوارشی و ریوی در شرایط سرما فعالیت بیشتری دارند و خوراندن داروهای ضدانگل به دام زیر نظر دامپزشک ضروری است.
وی یاداور شد: در تغذیه دامها باید فراهم کردن پروتئین، ویتامینها، مواد معدنی و به ویژه انرژی اضافی مدنظر باشد و تأمین ذخیره آب آشامیدنی مورد نیاز دامها ضروری است.
احمدی به مرغداران هم توصیه کرد: طیور را در این فصل، گرم و خشک نگه دارند و به منظور حفظ و تداوم تولید تخم مرغ، فضایی گرم و خشک برای طیور خود مهیا کنند و برای واحدهای مرغداری تهویه مناسب در نظر گرفته شود و هرچند خروجیها در واقع به منزله تهویه هستند، اما در صورت افزایش تراکم هوا، به جریان هوای بیشتری نیاز است.
مدیرکل دامپزشکی استان ایلام همچنین از زنبورداران خواست فضای داخل کندو را با موادی از قبیل روزنامه، برگ خشک درختان و پارچههای ضخیم پر کنند تا فضای داخل کندو کاملاً متراکم شود و به حفظ گرما در روزهای سرد کمک کند.
به گفته وی به علت جلوگیری از جذب رطوبت زمین، کندو باید حداقل ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر از زمین فاصله داشته باشد و با بالا آمدن باران وبرف دریچه پرواز زنبورها بسته نشود و کندو باید عاری از هر گونه موم، موم مانده از سال گذشته، لاشه زنبوران مرده و هر گونه مواد اضافی دیگر شود.
وی به پرورش دهندگان آبزیان نیز توصیه کرد: واحدهای پرورش ماهی که در حریم رودخانه مستقر هستند باید نسبت به اقدامات حفاظتی از قبیل ایجاد سیلبند جهت جلوگیری از ورود سیلاب به مزارع پرورش ماهی انجام دهند.
وی افزود: اطلاع رسانی سریع به ادارات دامپزشکی شهرستانها در صورت بروز هر گونه بیماری در گلههای طیور پرورشی و دامداریها، اعلام تلفات احتمالی، خودداری از رهاسازی تلفات دام و طیور در محیط از دیگر اقدامات مهم برای کاستن از مخاطرات احتمالی است که با اطلاع رسانی به موقع میتوان از گسترش احتمالی بیماریها جلوگیری کرد.