به نقل از ای. بی. سی نیوز، ژنرال مارک میلی رئیس سابق ستاد مشترک ارتش و ژنرال فرانک مکمککنزی رئیس سابق فرماندهی آمریکا در خاورمیانه (سنتکام) که خروج نظامی از افغانستان در دوره مسئولیت آنها اتفاق افتاد، در جلسه استماع کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا حاضر شده و به سوالات قانونگذاران پاسخ دادند.
میلی گفت: ما در ارتش پس از ۲۰ سال به ایجاد یک ارتش و یک دولت در افغانستان کمک کردیم اما نتوانستیم یک ملت ایجاد کنیم. دشمن کابل را اشغال و دولت سقوط کرد و ارتشی که ۲ دهه از آن حمایت کردیم، محو شد. این یک شکست راهبردی بود.
وی با این ادعا که به رغم این شکست اتفاقات خوبی نیز در افغانستان رخ داد، افزود: ارتش به مدت ۲۰ سال برای مردم افغانستان امید ایجاد کرد. ما فرصت بیسابقهای برای میلیونها نفر ایجاد کردیم.
ارتش و وزارت خارجه آمریکا در اوت ۲۰۲۱ که طالبان وارد کابل شد، در خارج کردن ۱۲۴ هزار پرسنل سفارت، شهروندان آمریکایی و افغانستانی هایی که در معرض خطر بودند، با مشکلات زیادی مواجه شد.
فرودگاه بینالمللی حامد کرزی در کابل کانون اصلی برای خارج کردن این افراد بود. در اوت همان سال، یک بمبگذار انتحاری داعش با منفجر کردن خود در این فرودگاه جان ۱۳ آمریکایی و دستکم ۱۷۰ افغانستانی را گرفت.
میلی در پاسخ به این پرسش قانونگذاران آمریکایی که آیا خروج محتاطانه باعث هرج و مرج در این فرودگاه شد یا خیر، اظهار کرد که تصمیم برای اجرای طرح «عملیات خروج غیررزمی» (NEO) «بسیار دیر اتخاذ شد.» این عملیات بر خروج غیرنظامیان و نیروهای غیرلازم نظامی متمرکز بود.
ژنرال مککنزی نیز در جلسه استماع کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا اظهارات میلی را تایید کرد و گفت که وزارت خارجه کشورش را مقصر تصمیمگیری دیرهنگام برای اجرای این عملیات معرفی کرد.
وی با بیان اینکه «وزارت خارجه مسئول انجام این عملیات بود، نه وزارت دفاع» افزود: من معتقدم تحولات اواسط و اواخر اوت ۲۰۲۱ نتیجه مستقیم تاخیر چندماهه در اجرای این عملیات بود.
به نوشته تارنمای ای. بی. سی نیوز، به رغم تلاشهای آمریکا، شماری از آمریکاییها و افغانستانی هایی که قصد خروج داشتند، نتوانستند افغانستان را ترک کنند.