علی دیانتی معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی با بیان اینکه کشت این درختچهها به صورت حاشیهکاری در کنار رودخانه، باغ و جویهای آب است که بیشترین سطح در شهرستان ارومیه است، گفت: کار برداشت بیدمشک از اواخر اسفندماه آغاز میشود و بسته به آب و هوای منطقه حدود ۱۵ تا ۳۰ روز ادامه دارد.
وی با بیان اینکه به سبب کاربردهای متفاوت بیدمشک از جمله کارکردهای اکولوژیکی و زیستمحیطی، حفاظت منابع خاک، صنعتی، دارویی، خوراکی، زینتی و سایر موارد میتوان آن را جزو درختان چند منظوره دانست، افزود: آمار رسمی از سطح زیر کشت و میزان تولید بیدمشک در کشور در دسترس نیست، اما استان آذربایجانغربی و شهر ارومیه در زمینه تولید بیدمشک و فرآوردههای حاصل از آن از جمله عرق بیدمشک، نقل، حلوا و سایر تولیدات در کشور جایگاه خاصی دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی گفت: در سالهای اخیر با توجه به اینکه برداشت این محصول به صورت سنتی و با استفاده از نیروی کارگری انجام میگیرد که موجب افزایش هزینه برداشت شده و از سوی دیگر تغییرات اقلیمی وقوع بارندگی به ویژه در زمان برداشت محصول که با توجه به حساسیت بالای گل آذین (شاتون) به رطوبت منجر به کاهش توسعه رشد این گیاه شده است.
وی ادامه داد: میزان تولید شاتون نر تازه بیدمشک در آذربایجانغربی حدود ۸۰۰ تا هزار و ۲۰۰ تن و تولید عرق بیدمشک استان بیش از ۲.۵ میلیون لیتر برآورد میشود.
معاون جهادکشاورزی استان گفت: بیشترین سطح زیرکشت بیدمشک در آذربایجانغربی در شهرستانهای ارومیه، پلدشت و سلماس قرار دارد و سالانه و در شرایط نرمال، بیش از هزار تن گلتر بیدمشک از سطح باغهای استان برداشت و به بازار عرضه میشود.
دیانتی با بیان اینکه یک سوم شکوفههای تولیدی بیدمشک توسط واحدهای تبدیلی جذب و فرآوری میشود، اضافه کرد: نزدیک به یک سوم دیگر آن نیز در خانهها مصرف و تبدیل به عرق بیدمشک میشود.
به گفته وی، باقی این محصول نیز در مصارف مختلف توسط واحدهای گلابگیری دیگر استانهای کشور و تهیه نقل بیدمشکی، شیرینی و دسر در قنادیهای ارومیه کاربرد دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی گفت: نقل و عرق بیدمشک ارومیه علاوه بر داخل کشور، مشتریان زیادی در کشورهای همسایه و کشورهای عربی حوزه خلیجفارس دارد که مازاد این محصول به این کشورها صادر میشود.